ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πράσινο» στον Αβέρωφ για επαφές - Στήνει γραφείο ο Χριστοδουλίδης

«Πράσινο» στον Αβέρωφ για επαφές - Στήνει γραφείο ο Χριστοδουλίδης

Με την διπλή ιδιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του υποψήφιου του κόμματος για τις Προεδρικές, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα επιδιώξει συνεργασίες ενόψει της αναμέτρησης του 2023, προσβλέποντας στη δημιουργία συμμαχίας που θα επιτρέψει στην Πινδάρου να δώσει τη μάχη από θέση ισχύος. Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, το οποίο θα συνέλθει εξ αποστάσεως σήμερα Τρίτη 11 Ιανουαρίου, αναμένεται ότι θα ανάψει το πράσινο φως στον Αβέρωφ Νεοφύτου για τα περαιτέρω. Από τη στιγμή που είναι ο μόνος που κατέθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα, είναι δυνητικά ο υποψήφιος του κόμματος για την Προεδρία και ως εκ τούτου, όπως ο ίδιος ανέφερε θα επιδιώξει να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις και πριν επικύρωση από το Ανώτατο Συμβούλιο που είναι ορισμένο για τις 12 Μαρτίου.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φρόντισε να ρίξει γέφυρες προς άλλες πολιτικές δυνάμεις αμέσως μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του. Ασφαλώς η προσοχή του παραμένει στραμμένη στο ΔΗΚΟ, με στόχο την ανασύσταση της συνεργασίας στο χώρο της κεντροδεξιάς και αφετέρου για να αποκλείσει κάθε περιθώριο συνεργασίας του κέντρου με την Αριστερά. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα έχει στην αφετηρία των διαπραγματεύσεων τη δική του υποψηφιότητα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη συζήτηση άλλων ονομάτων, που τυχόν θα του υποδειχθούν από τους συνομιλητές του.

Αλλαγή φρουράς

Το πρωί της Τρίτης ο Ιωάννης Κασουλίδης θα δώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τη διαβεβαίωση ως νέος υπουργός Εξωτερικών και λίγο αργότερα θα….διασταυρώσει το δρόμο για να παραλάβει το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου για πραγματοποίηση επαφών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα στήσει το γραφείο του και όπως ο ίδιος είπε, το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και οργανωμένα σύνολα, ώστε να διερευνήσει το ενδεχόμενο να «τρέξει» στις προεδρικές του 2023. Ένα από τα πολλά εμπόδια που θα κληθεί να διαχειριστεί είναι ότι στελέχη του ΔΗΣΥ δύσκολα θα τον στηρίξουν ανοικτά, από τη στιγμή που το κόμμα ήδη έχει υποψήφιο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η επικοινωνιακή στρατηγική του ΔΗΣΥ και αποσκοπεί στην αποδόμηση του Ν. Χριστοδουλίδη, στον οποίο η Πινδάρου θα χρεώσει την προσπάθεια διάσπασης του κόμματος, επισείοντας τον μπαμπούλα του ΑΚΕΛ ή της επανάληψης του παθήματος του 2003, όταν ο Αλέκος Μαρκίδης πήγε κὀντρα στην υποψηφιότητα Κληρίδη, με αποτέλεσμα την εκλογή Τάσσου Παπαδόπουλου, με τη συνεργασία ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ. Το επόμενο διάστημα η Πινδάρου θα αυξήσει την πίεση στον Χριστοδουλίδη ποικιλοτρόπως, ώστε να μειώσει και τα δημοσκοπικά ερείσματα που διατηρούσε, όσο ήταν προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης.

Παρακολουθούν σε ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

Οι εξελίξεις στον ΔΗΣΥ δεν αφήνουν αδιάφορα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά επαφών για διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας. Η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ένα από τα νέα δεδομένα που αρχίζουν να συνθέτουν το σκηνικό, ενώ το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη είναι μια παράμετρος στην οποία το ΔΗΚΟ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Αφετηρία του ΔΗΚΟ στις επαφές με άλλα κόμματα παραμένει η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, χωρίς όμως να αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχεια. Η ηγετική ομάδα του κόμματος θα μελετήσει τα δεδομένα και τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον κύκλο επαφών με τα άλλα κόμματα. Εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται και για την πραγματοποίηση του πολιτικού συνεδρίου, το οποίο λόγω περιορισμών της πανδημίας ενδεχομένως να γίνει διαδικτυακά. Στο ΑΚΕΛ θέλουν να μπουν στο διάλογο με τα άλλα κόμματα χωρίς προαποκλεισμούς, γιατί δεν έχουν την πολυτέλεια της πολιτικής μοναξιάς. Η συνεργασία με το ΔΗΚΟ αποτελεί βασική στρατηγική επιδίωξη αλλά όχι με όποιο τίμημα. Ο Στέφανος Στεφάνου τονίζει συνεχώς ότι ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου των πιθανών συνεργασιών και στη συνέχεια η συζήτηση των ονομάτων των προσωπικοτήτων που μπορούν να ηγηθούν της προσπάθειας για πολιτική αλλαγή.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top