ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάβει τις... μηχανές του ΔΗΚΟ ο Νικόλας - Διεργασίες στο ΑΚΕΛ για θεμελίωση συνεργασίας

Ανάβει τις... μηχανές του ΔΗΚΟ ο Νικόλας - Διεργασίες στο ΑΚΕΛ για θεμελίωση συνεργασίας

Λίγες ώρες χωρίζουν το ΔΗΚΟ από το πρώτο διαδικαστικό αλλά και ουσιαστικό βήμα για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Το πολιτικό συνέδριο που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου θα καθορίσει το πολιτικό πλαίσιο για τις προεδρικές εκλογές και θα δώσει στον Νικόλα Παπαδόπουλο την εξουσιοδότηση για να αρχίσει διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα εντός και εκτός βουλής (πλην του ΕΛΑΜ), για να διερευνήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Οσο πλησιάζει το ορόσημο της Κυριακής τόσο κορυφώνεται η αγωνία αλλά και οι διεργασίες σε όλους τους κομματικούς χώρους που επιδιώκουν συνεργασία με το ΔΗΚΟ, το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει ρυθμιστικό ρόλο που μπορεί να αποδειχθεί και καθοριστικός για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Στο ΔΗΚΟ τα πράγματα παραμένουν ρευστά εξαιτίας των διαφορετικών τάσεων που παρατηρούνται. Κοινή συνισταμένη είναι ο διακηρυγμένος στόχος για επιτυχία το 2023, που θα επιτρέψει στο ΔΗΚΟ να είναι κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση, όπως πολλές φορές δήλωσε δημοσίως ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Η μία τάση προκρίνει υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, η δεύτερη υποστήριξη υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη και η τρίτη, συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Η πρώτη και τρίτη τάση δεν συγκρούονται μεταξύ τους, αρκεί το ΑΚΕΛ να άρει τις επιφυλάξεις που έχει έναντι πιθανής υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου. Πληροφορίες από το ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αποκλείει τους αρχηγούς των δύο κομμάτων από τη διεκδίκηση του χρίσματος αλλά τίθεται ως πρόταση για διευκόλυνση του διαλόγου. Στελέχη του ΔΗΚΟ που υποστηρίζουν υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη αναγνωρίζουν το ρίσκο ενός τέτοιου εγχειρήματος αλλά τονίζουν ότι σε περίπτωση αποκλεισμού από τον δεύτερο γύρο τότε το κόμμα θα διατηρήσει το ρυθμιστικό του ρόλο.

'Σφίγγα' ο Νικόλας
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ακούει τους συνεργάτες του, έχει επαφές με αξιωματούχους και άλλα στελέχη του κόμματος, από όλη την Κύπρο, αλλά αποφεύγει να πάρει θέση, θέλοντας ακριβώς να αφουγκραστεί τον παλμό από την κομματική βάση. Πολλές φορές ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος του κόμματος είναι η πολιτική αλλαγή το 2023 και το τέλος της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ. Αυτό δεν αποκλείει συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, παρόλον ότι η επιλογή υποψηφίου από πλευράς ΔΗΣΥ περιορίζει τα περιθώρια συνεργασίας. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέτει ως προτεραιότητα την αναζήτηση συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο το ΑΚΕΛ. Εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο τότε ο υποψήφιος που θα υποστηριχθεί θα έχει (θεωρητικά πάντα) τις περισσότερες πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο και σε μεγάλο βαθμό θα δημιουργήσει υπέρ του και την παράσταση νίκης.

Ο Στέφανος Στεφάνου και συνολικά η ηγεσία του ΑΚΕΛ θέλουν διακαώς τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ, ιδιαίτερα αφού οι συνθήκες ευνοούν κάτι τέτοιο. Η έντονη επιφύλαξη που φαίνεται να υπάρχει στο ΔΗΚΟ έναντι της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου, αποτελεί για το ΑΚΕΛ μια σημαντική εξέλιξη, την οποία δεν θέλουν να αφήσουν αναξιοποίητη. Η θέση ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για τερματισμό της διακυβέρνησης Αναστασιάδη αποτελεί την αφετηρία για μια πολιτική βάση συνεργασίας. Από τις ανεπίσημες επαφές που είχαν, Στέφανος Στεφάνου και Νικόλας Παπαδόπουλος εμφανίζονται έτοιμοι για να κάνουν υπερβάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συγκρούονται με βασικές πολιτικές θέσεις των κομμάτων τους.

Πληροφορίες που εξασφάλισε το Τhemaonline φέρουν το ΑΚΕΛ έτοιμο να εξαντλεί όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στο ΔΗΚΟ και να «κλειδώσει» μια συνεργασία των δύο κομμάτων. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να αναζητηθούν οι συγκλίσεις πάνω στις οποίες μπορούν να κτίσουν ένα ελάχιστο πλαίσιο συμφωνημένων αρχών και ακολούθως να μπουν και στην ονοματολογία.

Και άλλα ονόματα

Στο ΑΚΕΛ θέλουν να διαλύσουν τα νέφη της εσωστρέφειας που απείλησε να συσσωρεύσει η δημόσια αντιπαράθεση με τη βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία αντέδρασε στο ενδεχόμενο συζήτησης υποψηφιότητας Γιώργου Παμπορίδη. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου θεωρούν ότι αυτή την ώρα προέχει η διαφύλαξη του καλού κλίματος που υπάρχει στο κόμμα καθώς και στις σχέσεις με το ΔΗΚΟ, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για συνεργασία. Στο ΑΚΕΛ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους με τη συμπεριφορά της Ειρήνης Χαραλαμπίδου αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν την ευθεία ρήξη που θα δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι αντιρρήσεις για τυχόν στήριξη Παμπορίδη δεν προήλθαν μόνο από τη συγκεκριμένη βουλευτή αλλά ακούστηκαν και από άλλα στελέχη του κόμματος. Το ΑΚΕΛ δεν αποκλείει το όνομα Παμπορίδη, ούτε όμως και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, καθώς δεν θεωρούν ως απαγορευτική την θητεία του στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Πηγές από το ΑΚΕΛ επιβεβαιώσαν στο Τhemaonline ότι υπάρχουν και άλλα άτομα στα υπόψη του κόμματος, που θα μπορούσαν να ηγηθούν της προσπάθειας συνεργασίας με το ΔΗΚΟ και τα άλλα κόμματα. «Είναι νωρίς ακόμη, προέχει να βάλουμε τα θεμέλια της συνεργασίας και τότε θα μπούμε και στα ονόματα» δήλωσε πηγή από την Εζεκία Παπαϊωάννου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top