Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Δεν έχει συζητηθεί κανένα όνομα για τις Προεδρικές - Ξεκαθαρίζει ο Στεφάνου για ΑΚΕΛ

05.02.2022
15:59
Πολιτική

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σε σημερινές 5/2 του δηλώσεις στους δημοσιογράφους για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν συζητηθεί ονόματα και πως ακόμη δεν βρίσκονται σε αυτή τη φάση.

Ερ: Έχετε σβήσει τον κ. Παμπορίδη από τη λίστα;

Σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο ΑΚΕΛ, δεν υπάρχει τίποτα το νεότερο από αυτά που λέγαμε όλο αυτό το διάστημα. Έχουμε αποφασίσει στο επίπεδο της κεντρικής επιτροπής ένα πολιτικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα κινηθούμε σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, θα κάνουμε τις επαφές μας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθώντας μέσα από τη συζήτηση να δούμε ποιες προοπτικές υπάρχουν για να έχουμε μια συνεργασία και για δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να τερματίσουμε τη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ και να προωθήσουμε μία κυβέρνηση που θα φέρει προοδευτική αλλαγή στον τόπο. Δεύτερον, θα κατέβουμε κάτω στην κομματική βάση, στους φίλους του κόμματος, στις Νέες Δυνάμεις για να συζητήσουμε αυτό το πολιτικό πλαίσιο και για το τι θα κάνουμε. Ονόματα δεν έχουμε συζητήσει.

Ερ: Δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Φιλελεύθερος κυκλοφόρησε πρωτοσέλιδο ¨τέλος ο Παμπορίδης μετά από αντιδράσεις που υπήρχαν από στελέχη του ΑΚΕΛ και κυρίως μετά την αντίδραση της κ. Χαραλαμπίδου¨. Το διαψεύδετε;

Μα έχω πει ότι δεν έχουμε συζητήσει ονόματα. Δεν έχουμε συζητήσει κανένα όνομα και δεν έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία. Έχει βγάλει μαλλιά η γλώσσα μας ότι είμαστε σε μια άλλη φάση. Θα έρθουμε και στη φάση των ονομάτων, απλά δεν βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση.

Ερ: Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε στο ΡΙΚ ότι δεν προαποκλείει ούτε τον κ. Παμπορίδη, ούτε τον κ. Χριστοδουλίδη ως υποψήφιους Προέδρους, κάτι το οποίο έχετε αποκλείσει εσείς;

Έχουμε ανακοινώσει ήδη, και αυτό υπάρχει στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ότι έχουμε αποκλείσει αυτούς, οι οποίοι διαφημίζουν κιόλας τον εαυτό τους, ως συνεχιστές της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, κυβέρνηση την οποία θέλουμε να αλλάξουμε. Ο ένας είναι ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου που έτσι κι αλλιώς έχει εξαγγείλει την υποψηφιότητα του και ο άλλος είναι ένας εν δυνάμει υποψήφιος που λέει ότι ενδιαφέρεται και την ίδια ώρα ανταγωνίζεται τον κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου σε σχέση με το πόσο συνεχιστής θα είναι της παρούσας κυβέρνησης αυτού του τόπου. Συνεπώς, δεν συζητούμε τον κ. Χριστοδουλίδη.

Ερ: Λέτε συνεχώς ότι είστε σε διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέχρι την ώρα όμως φαίνεται να μονοπωλεί αυτή τη συζήτηση το ΔΗΚΟ. Έχετε οποιαδήποτε άλλη επαφή με τα υπόλοιπα κόμμα της αντιπολίτευσης;

Αυτό που έχουμε πει είναι ότι θέλουμε να μπούμε σε ένα διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ασφαλώς κατά προτεραιότητα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, θα επιχειρήσουμε να πούμε σε έναν διάλογο με το ΔΗΚΟ,το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, μετά το ΑΚΕΛ. Ήδη είχαμε κάποιες

προκαταρκτικές συναντήσεις με τον κ. Παπαδόπουλο αλλά στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε με όλα τα κόμματα.

Ερ: Δεν έχετε διάλογο δηλαδή μέχρι στιγμής με αλλά κόμματα;

Έτσι κι αλλιώς με κανένα για το επίπεδο των προεδρικών εκλογών δεν είχαμε.

Ερ: Με τον κ. Παπαδόπουλο είχατε όμως κάποιες ανεπίσημες επαφές;

Ναι αυτό έχω πει ότι είχαμε. Αλλά και ο κ. Παπαδόπουλος αντιλαμβάνεστε ότι αύριο θα έχει ένα συνέδριο που θα έχει να συζητήσει για αυτό το ζήτημα και έχουμε πει όταν θα είναι έτοιμα τα κόμματα τότε θα θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση.

Ερ: Σε αυτή τη συζήτηση υπάρχουν προαποκλεισμοί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Όχι θα μπούμε με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα επιχειρήσουμε να το κάνουμε με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουμε πει.

Ερ: Και με το ΕΛΑΜ;

Το ΕΛΑΜ είναι της οικογένειας της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Δεν συζητούμε με το ΕΛΑΜ.

Ερ: Και πότε θα περιμένουμε;

Αντιλαμβάνεστε ότι για να μπούμε σε ένα τέτοιο διάλογο χρειάζεται να υπάρχουν οι ανάλογες αποφάσεις από τα κόμματα. Όπως και το ΑΚΕΛ έπρεπε πρώτα από όλα να συζητήσει για το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί, αντιλαμβάνομαι ότι και τα υπόλοιπα κόμματα θα κάνουν το ίδιο. Δεν μπορεί αυτή η ιστορία να πάει μακριά διότι ήδη ξεκίνησε πρόωρα-εξαιτίας της ενδοσυναγερμικής σύγκρουσης-αυτή η συζήτηση, δεν μπορεί όμως να πάει και μακριά. Το ΑΚΕΛ έχει τις διαδικασίες του, οι οποίες διαδικασίες προβλέπουν, πέραν από τη συζήτηση με την κομματική βάση, τις Νέες Δυνάμεις και τους φίλους του κόμματος, να επανέλθουμε πίσω στην Κεντρική Επιτροπή όπου θα κάνουμε αξιολόγηση αυτού του διαλόγου στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρχει το τι και το πώς προσεγγίζει το ζήτημα αλλά και ποιες προτεραιότητες βάζει η κομματική βάση. Θα συζητήσουμε ξανά και θα καταλήξουμε για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων όπως προνοεί το καταστατικό του κόμματος σε ένα έκτακτο παγκύπριο συνέδριο όπου εκεί θα παρθούν οριστικές αποφάσεις σε μία πολύ δημοκρατική διαδικασία.

Ερ: Το οποίο συνέδριο τοποθετείται χρονικά; Έχετε στο μυαλό σας ένα χρονικό όριο;

Ναι, έχουμε κάνει ένα χρονοδιάγραμμά που φιλοδοξεί να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία μέσα στην άνοιξη αλλά δεν μπορούμε να το καθορίσουμε με περισσότερη ακρίβεια διότι δεν είναι όλα στο δικό μας χέρι. Όταν θέλεις να κάνεις διάλογο με άλλα κόμματα πρέπει να δεις και πως θα κυλήσει αυτός ο διάλογος, θέλεις να δεις και τις άλλες διαδικασίες.

Ερ: Άρα τέλος Μάιου;

Όχι, ενδεχόμενος να είναι πολύ πιο νωρίς. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε πιστεύω όταν κάνουμε τις επαφές μας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δούμε ποιες προοπτικές υπάρχουν για την όποια συνεργασία. Τότε θα μπορούμε να υπολογίσουμε και αυτή τη διαδικασία.