ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ από 4 νίκες σε προεδρικές- Το ΔΗΚΟ ήταν ο χαμένος, αλλά ο ρυθμιστής

ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ από 4 νίκες σε προεδρικές- Το ΔΗΚΟ ήταν ο χαμένος, αλλά ο ρυθμιστής

Ο χειρότερος εφιάλτης κάθε κόμματος σε Προεδρικές εκλογές είναι να μείνει εκτός δεύτερου γύρου ο υποψήφιος που υποστηρίζει. Αυτό είναι το σενάριο που θέλουν να αποφύγουν όλα τα κόμματα. Ο εφιάλτης γίνεται ακόμη χειρότερος για τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, που παραδοσιακά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη της εκτελεστικής εξουσίας, λόγω του εκτοπίσματός τους στο εκλογικό σώμα. Η ιστορία των προεδρικών εκλογών, στη μετά Μακάριο εποχή, όταν εδραιώθηκε η πολυκομματική ζωή, έχει ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία, τα οποία αξίζει να θυμηθούμε:

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με τη συνεργασία άλλων κομμάτων (κατά κύριο λόγο το ΔΗΚΟ), κέρδισαν από 4 προεδρικές εκλογές. Το ΑΚΕΛ εξέλεξε 4 διαφορετικούς Προέδρους, τους Σπύρο Κυπριανού (1983), Γιώργο Βασιλείου (1988), Τάσσο Παπαδόπουλο (2003) και Δημήτρη Χριστόφια (2008). Ο ΔΗΣΥ εξέλεξε τους Γλαύκο Κληρίδη (1993 και 1998) και Νίκο Αναστασιάδη (2013 και 2018).

Υποψήφιος που υποστήριξε το ΑΚΕΛ ουδέποτε βρέθηκε εκτός δεύτερου γύρου. Ο ΔΗΣΥ έμεινε εκτός δεύτερου γύρου το 2003 όταν ο Γλαύκος Κληρίδης όντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ηττήθηκε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο από τον πρώτο γύρο. Υποψήφιοι Πρόεδροι που υποστηρίχθηκαν από το ΔΗΚΟ έμειναν εκτός Β’ γύρου τρεις φορές, το 1988 (Σπύρος Κυπριανού, το 2008 (Τάσσος Παπαδόπουλος) και το 2018 (Νικόλας Παπαδόπουλος).

Το ΔΗΚΟ γέρνει την πλάστιγγα

Παρά το γεγονός ότι είχε τρεις ήττες με ισάριθμους προέδρους του, το ΔΗΚΟ καθόρισε το εκλογικό αποτέλεσμα σε αρκετές κρίσιμες αναμετρήσεις, όπως το 1988, για την εκλογή Βασιλείου, το 1993 με την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη και το 2013 με την ανάδειξη του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Κάθε πρόεδρος και ένα ρεκόρ

Ο Μακάριος δεν ήταν μόνο ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο μακροβιότερος. Από το 1960 μέχρι και τον θάνατό του, το 1977.

Ο Σπύρος Κυπριανού διαδέχθηκε τον Μακάριο το 1977 για το υπόλοιπο της θητείας του. Στις εκλογές του 1978 ανακηρύχθηκε χωρίς ανθυποψήφιο. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος που δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο (1988).

Στη μετά Μακάριο εποχή, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη από τον πρώτο γύρο (2003) αλλά πέντε χρόνια αργότερα δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ο πρώτος πρόεδρος που δεν διεκδίκησε επανεκλογή (2013).

Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που έχασε από τον πρώτο γύρο (2003).

Όταν το ΑΚΕΛ ψήφιζε…Κληρίδη!

Oι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο έγιναν τον Δεκέμβριο του 1959 όταν ο αγώνας της ΕΟΚΑ είχε λήξει και είχαν υπογραφεί οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου στις 19 Φεβρουαρίου 1959. Ουσιαστικά οι εκλογές έγιναν στο διάστημα μετάβασης από την βρετανική αποικιοκρατία στην ανεξαρτησία, η οποία επισήμως έγινε στις 16 Αυγούστου 1960. Στις πρώτες αυτές εκλογές υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο πολιτευτής Ιωάννης Κληρίδης, πατέρας του Γλαύκου Κληρίδη, μετέπειτα ιδρυτή του ΔΗΣΥ και προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Μακάριος είχε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, ενώ ο Κληρίδης στηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ και όσων είχαν αντιταχθεί στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Τις εκλογές κέρδισε με ποσοστό πέραν του 66% ο Μακάριος. Είναι γνωστό ότι ο Γλαύκος Κληρίδης δεν υποστήριξε την υποψηφιότητα του πατέρα του και μάλιστα τον πίεζε να αποσυρθεί από ανθυποψήφιος του Μακαρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top