ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελ. Υπηρεσία: Δεν συμφωνούμε με την καταβολή επιπλέον ποσού για το έργο της ΔΕΦΑ χωρίς να δικαιολογείται

Ελ. Υπηρεσία: Δεν συμφωνούμε με την καταβολή επιπλέον ποσού για το έργο της ΔΕΦΑ χωρίς να δικαιολογείται

Η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» σχετικά με επιπλέον απαιτήσεις της κοινοπραξίας που ανέλαβε τις υποδομές του έργου της ΔΕΦΑ για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμφωνήσει με την καταβολή οποιουδήποτε ποσού χωρίς να δικαιολογείται με μόνο επιχείρημα ότι, αν το ποσό δεν δοθεί, ο ανάδοχος θα εγκαταλείψει το έργο και θα υπάρξει χάος.

Το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας έγραφε ότι «είτε πληρώνουμε τα 25εκ. ευρώ στους Κινέζους, ως επιπλέον ποσό για αύξηση στις πρώτες ύλες, και προχωρεί το έργο στο Βασιλικό με ετήσιο όφελος 1,5 δις. ευρώ, είτε αρχίζουμε από την αρχή».

«Κατ’ εμάς, κανένα κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται, ούτε και να φαίνεται ότι ενεργεί υπό το καθεστώς απειλής. Αυτό απαντά στο δημοσίευμα το οποίο σχολιάζουμε», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Παράλληλα, η Υπηρεσία αναφέρεται στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 3 Φεβρουαρίου για το θέμα, σημειώνοντας ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξέφρασε δε τη θέση αρχής ότι οι όποιες απαιτήσεις αναδόχων δημοσίων συμβάσεων αξιολογούνται με βάση τις πρόνοιες και το δίκαιο των συμβάσεων και ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει και σε αυτή την περίπτωση, ιδιαίτερα λόγω της σημαντικότητας του Έργου και του ύψους των ποσών στα οποία έγινε αναφορά.

«Εάν η Κοινοπραξία δεν συμφωνεί, το συμβόλαιο προβλέπει διαιτησία για επίλυση της διαφοράς και όχι τερματισμό. Αν για παράδειγμα η Κοινοπραξία θεωρεί ότι δικαιούται Χ ποσό λόγω αυξήσεων υλικών και αυτό, εάν δεν το δικαιούται, δεν της δοθεί, οφείλει να συμπληρώσει το έργο και να προσφύγει στη διαιτησία», είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προσθέτοντας πως τυχόν εγκατάλειψη του έργου, πέραν των οικονομικών αξιώσεων της Δημοκρατίας, συνεπάγεται αυτόματα μαυροπινακισμό της Κοινοπραξίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διακυβεύεται διεθνώς το όνομα της Κοινοπραξίας και των συνιστωσών εταιρειών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ακόμη ότι «σε κάθε περίπτωση, οι πάντοτε τεκμηριωμένες θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα κατατεθούν τόσο στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων στην οποία συμμετέχει ως παρατηρητής, εφόσον υποβληθεί σε αυτή σχετική έκθεση/εισήγηση, όσο και προς την ίδια τη ΔΕΦΑ και το Υπουργείο όταν λάβουμε τα πλήρη στοιχεία που έχουμε ζητήσει».

Σημειώνει ότι 16 μήνες μετά την έναρξη του ‘Εργου που έχει συνολική διάρκεια 24 μήνες, ακόμη αυτό βρίσκεται στο στάδιο των μελετών και δεν έχει γίνει επί τόπου η παραμικρή εργασία.

Εξάλλου, η Ελεγκτική Υπηρεσία υπενθυμίζει ότι η ΔΕΦΑ κατακύρωσε το έργο ενώ μια από τις βασικές συνιστώσες της κοινοπραξίας είχε εναντίον της καταδικαστική απόφαση, ενώ η ΔΕΦΑ δεν το εντόπισε.

«Ωστόσο όταν εμείς το υποδείξαμε, η ΔΕΦΑ αποφάσισε ότι δήθεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε κατακύρωση του διαγωνισμού στα υπόλοιπα μέλη της Κοινοπραξίας, ενώ η απόφαση για αποκλεισμό της εταιρείας θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε αποκλεισμό ολόκληρης της Κοινοπραξίας», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σημειώνει επίσης ότι εταιρεία η οποία είχε υποδειχθεί από την Κοινοπραξία ως ο Παροχέας Τεχνογνωσίας/Εμπειρίας στον τομέα της Λειτουργίας και Συντήρησης των υποδομών του τερματικού FSRU, παρουσίασε έργα ως τεκμήριο δικής της εμπειρίας, τα οποία δεν τεκμηριωνόταν ότι ήταν όντως δικά της.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, «η δήθεν επιτυχούσα Κοινοπραξία, που ήταν και ο μοναδικός «έγκυρος» δηλαδή προσφοροδότης, στην πράξη δεν συγκέντρωσε την καθορισθείσα ελάχιστη βαθμολογία για την τεχνική ικανότητα της, αλλά με μαθηματικά λάθη και παράτυπες στρογγυλοποιήσεις η προσφορά της κρίθηκε από την ΔΕΦΑ ως αποδεκτή».


 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διέταξε διοικητική έρευνα για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού η Μαρία Παναγιώτου - Πληροφορίες για ανθρώπινο λάθος με φωτοβολίδα

Διοικητική έρευνα διέταξε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top