ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aισιόδοξος ο Έιντε: Υπάρχει μια πολύ πραγματική πιθανότητα για λύση του Κυπριακού

Aισιόδοξος ο Έιντε: Υπάρχει μια πολύ πραγματική πιθανότητα για λύση του Κυπριακού

Την άποψη ότι υπάρχει μια πολύ πραγματική πιθανότητα πως εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος θα υπάρξει λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Έιντε ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης που διοργάνωσε το Stelios Filanthropic Foundation στην παλιά Λευκωσία, μίλησε για τις δυσκολίες των δημοψηφισμάτων αλλά και για την εφαρμογή μιας λύσης.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και ότι «τα άστρα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα στην Κύπρο και στην περιοχή» για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό.

Αναφερόμενος στο θεσμό των Δικοινοτικών Βραβείων Επιχειρηματικότητας, που διοργανώνει από το Stelios Philanthropic Foundation εδώ και 7 χρόνια, είπε ότι είναι πολύτιμο και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ενθαρρύνεται η συνεργασία στην πράξη επιχειρηματιών, ατόμων που θέλουν να δουν να προοδεύει όχι μόνο η δικοινοτική συνεργασία, αλλά επίσης και η οικονομία της νήσου.

Γιατί, πρόσθεσε, «καθώς πιστεύω ότι οδεύουμε προς μιας πολιτική λύση, υπάρχει επίσης η ανάγκη να αρχίσετε να σκέφτεστε τι σημαίνει αυτό στην πράξη, τι σημαίνει για την οικονομία».

Το καθαρό όφελος μιας λύσης πολύ υψηλότερο του κόστους

Ο κ. Έιντε αναγνώρισε ότι μια λύση θα ενέχει κόστος, αλλά είπε ότι είναι πεπεισμένος πως το καθαρό όφελος θα είναι «κατά πολύ υψηλότερο από το κόστος, οι ευκαιρίες στο νησί, η εργασία σε ολόκληρο το έδαφός του, η δημιουργία νέων οικονομικών συνεταιρισμών, αλλά και η ευκαιρία να έρθει κόσμος στο νησί, επενδυτές που ψάχνουν για ένα ασφαλές, σταθερό, φιλικό μέρος για να επενδύσουν, θα είναι αξιοσημείωτα μεγαλύτερες».

Εξήγησε ότι αυτή η άποψη του προέρχεται από την ιδιότητά του ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ προσώπων που μου λένε ότι αν αυτό το θέμα προχωρήσει πολιτικά, αυτό το μέρος είναι πολύ ενδιαφέρον, ως επιχειρησιακή βάση, για επενδύσεις, αφού επιλυθεί το πολιτικό ζήτημα και έχουμε σταθερούς θεσμούς που διαρκούν», τόνισε.

Οι ηγέτες εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, όλοι οι Κύπριοι πρέπει να συμβάλουν

Αναφερόμενος στο καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάιο, ανέφερε ότι αν νομίζετε ότι είναι πολύ καλό για να είναι πραγματικότητα, θα ήθελα να σας πως ότι είναι πραγματικό. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακά διαφορετικό κλίμα, πρόσθεσε.

Είναι μια ευκαιρία, σημείωσε ο κ. Έιντε, στην οποία πρέπει όλοι οι Κύπριοι να συμβάλουν και να τη λάβουν σοβαρά. Είτε θα αδράξετε αυτό κλίμα, αυτή την ευκαιρία ή θα τη χάσετε και πάλι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε ότι ήταν «πολύ αισιόδοξος, πολύ αφοσιωμένος, πολύ πρόθυμος να προχωρήσει μπροστά», καθώς και ότι είχαν μια μεστή συζήτηση «για όλα τα ανοιχτά ζητήματα και πως θα αρχίσουμε να τα αντιμετωπίζουμε, ήδη από αύριο».

Για τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι επικρατούσε «ακριβώς το ίδιο κλίμα, αισιόδοξο, θετικό».

«Οι δύο ηγέτες, μπορώ να το μοιραστώ μαζί σας, εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο, τους αρέσει να εργάζονται μαζί, πιστεύουν ότι είναι και οι δύο σοβαροί, ότι και ο ένας και ο άλλος είναι έτοιμος να εργαστεί σκληρά για να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα», επεσήμανε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Αυτό, πρόσθεσε, έχει μεταφερθεί και στο υπόλοιπο σύστημα και υπάρχει μια παρόμοια στάση μεταξύ των δύο διαπραγματευτών. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ανέφερε, συναντώνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και τελειώνουν τη δουλειά τους «ως προς την καταγραφή της βάσης έτσι ώστε να εισέλθουμε στην ουσιαστική φάση των συνομιλιών».

Παράλληλα, ο κ. Έιντε επανέλαβε τη θέση του ότι «είναι πολύ σημαντικό πως αυτή είναι μια διαδικασία που καθοδηγείται από τους δύο ηγέτες». Εγώ και η ομάδα μου είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε αλλά όχι για να ηγηθούμε της διαδικασίας, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι κάτι που μαθαίνουμε στη διεθνή κοινότητα: όταν προσπαθούμε να ενεργήσουμε εμείς για τους άλλους δεν θα πετύχει, αν προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε αυτό που θέλουν να κάνουν οι άλλοι τότε μπορεί να πετύχει».

Τόνισε ωστόσο ότι οι δύο ηγέτες θα χρειαστούν τη στήριξη «όχι κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό αλλά από τους πολίτες στην Κύπρο, στην ε/κ κοινότητα και την τ/κ κοινότητα».

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό τώρα ο κόσμος να αρχίσει να κατανοεί ότι υπάρχει μια πολύ πραγματική πιθανότητα πως εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα υπάρξει πολιτική διευθέτηση», σημείωσε.

Οι λύσεις πρέπει να είναι εφαρμόσιμες, κατανοητές και να μπορούν να γίνουν αποδεκτές

Συνέχισε λέγοντας ότι όταν υπάρξει λύση τότε θα πρέπει αυτή να περάσει από δημοψηφίσματα. Την ίδια ώρα υπενθύμισε ότι το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων δεν είναι εγγυημένο. Το γνωρίζετε εδώ, είπε, το γνωρίζω και εγώ, αφού στη Νορβηγία έγιναν δύο αποτυχημένες προσπάθειες ένταξής της στην ΕΕ.

Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, ανέφερε, σημειώνοντας ότι ακόμη και με πολιτική συμφωνία και επιτυχημένα δημοψηφίσματα το Κυπριακό «δεν θα επιλυθεί οριστικά ωσότου υπάρξει επιτυχής εφαρμογή της λύσης».

Στόχος, είπε, είναι να υπάρξει μετάβαση από μια σχετικά σταθερή μη – λύση σε μια μελλοντική σταθερή λύση μέσω μιας περίπλοκης μεταβατικής φάσης. Οι μεταβατικές περίοδοι μπορούν να είναι δύσκολες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες καθώς και οι ομάδες τους πρέπει να το θυμούνται αυτό.

«Οι λύσεις πρέπει να είναι πρακτικές, να είναι εφαρμόσιμες, να είναι κατανοητές και να μπορούν να γίνουν αποδεκτές», τόνισε.


Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εμπλοκής νέων ανθρώπων στην προσπάθεια. Πρέπει να εμπλακούν πραγματικά με το τι σημαίνει η λύση, είπε, συμπεριλαμβανομένων και των δύσκολων ερωτήσεων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ένιωσε ενθαρρυμένος μετά από την πρώτη συνάντηση που είχε με τους θρησκευτικούς ηγέτες του νησιού, αφού όλοι τόνισαν ότι το Κυπριακό δεν είναι θρησκευτική διαφορά και πως δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί σε τέτοια.

Αναφερόμενος στις θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε τη θέση ότι και οι δύο χώρες υποστηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία και πως δεν έχει δει οτιδήποτε που να υποδηλοί πως κάτι έχει αλλάξει.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις από δικοινοτικές επιχειρηματικές συνεργασίες θα πρέπει να υποβληθούν στο Stelios Philanthropic Foundation ως τις 15 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top