ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κειμήλιο του 55-59 θα δοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα

Κειμήλιο του 55-59 θα δοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα

Ένα σπάνιο κειμήλιο του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1955-`59 θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, πρόκειται για το Ευαγγέλιο στο οποίο ορκίστηκε το Μάρτιο του 1953 η «Επιτροπή Προπαρασκευής Αγώνος Ενώσεως της Κύπρου μετά της Μητρός Ελλάδος», το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Βουλής η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας και το Εθνικό Ιστορικό Εθνικό Μουσείο στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Το Ευαγγέλιο συνοδεύεται από το πρωτόκολλο ορκωμοσίας της Επιτροπής υπογεγραμμένο από τα μέλη της, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα –Διγενή, Γ. Κονιδάρη, Σ. Λοϊζίδη κ.ά. Οι ίδιες υπογραφές βρίσκονται και στο προτελευταίο εσώφυλλο του Ευαγγελίου.

Το κειμήλιο θα παραδοθεί ακολούθως από τον Πρόεδρο της Βουλής στο Μουσείο Αγώνος στη Λευκωσία όπου και θα εκθέτεται για το κοινό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η δωρεά έγινε από τους Γεράσιμο Κονιδάρη, Σάββα Λοϊζίδη και Σωκράτη Λοϊζίδη. Τα αντικείμενα φυλάσσονται στο Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.

Με πρόσφατη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας, εκτιμώντας τη σημασία του κειμηλίου αυτού για την Κύπρο, του ζήτησε να υποδείξει τον φορέα που κατά την κρίση του είναι ο πλέον αρμόδιος να δεχθεί να παραλάβει το Ευαγγέλιο «επί μακροχρονίω δανεισμώ» για να το εκθέτει «εις θέαν του ευρύτερου κοινού».

Όπως σημειώνεται, ο κ. Ομήρου όρισε το Μουσείο Αγώνος ως τον κατάλληλο φορέα στον οποίο να δοθεί το σπάνιο και σημαντικό αυτό κειμήλιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top