ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΠΟΔ: Θετική η πορεία της κυπριακής οικονομίας παρά τον πληθωρισμό και την πανδημία

ΣΠΟΔ: Θετική η πορεία της κυπριακής οικονομίας παρά τον πληθωρισμό και την πανδημία

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου κατέγραψε ετήσια αύξηση 14,8% τον Ιανουάριο του 2022, φτάνοντας σε επίπεδο 109,4, μετά από ετήσιες αυξήσεις 14,4% το Δεκέμβριο του 2021 και 13,8% το Νοέμβριο (με βάση τα πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα), όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Ιανουάριο του 2022 συνέβαλαν οι πλείστες εγχώριες και διεθνείς συνιστώσες του. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, ενίσχυσε τους Δείκτες Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην Κύπρο και στην ευρωζώνη που απαρτίζουν τον ΣΠΟΔ.

Επιπλέον, θετικά εξακολουθούν να επιδρούν στον ΣΠΟΔ ο συνολικός αριθμός πωλητήριων εγγραφών ακινήτων και ο όγκος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – προσαρμοσμένος με βάση τη θερμοκρασία. Σημαντική ετήσια άνοδο παρουσιάζει και η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Θετική επίδραση εξακολουθούν να ασκούν στον ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα οι αφίξεις τουριστών και ο όγκος λιανικών πωλήσεων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Ιανουαρίου.

Αντίθετα, η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude) συμβάλλει στη συγκράτηση της ανόδου του ΣΠΟΔ τον Ιανουάριο, αφού κατέγραψε σημαντική αύξηση τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.

Τέλος, σε ρυθμούς ανάκαμψης θα συνεχίσει να κινείται η κυπριακή οικονομία σύμφωνα με τον θετικό ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2022, παρόλο που η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου (Brent Crude) και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της πανδημίας εξακολουθούν να αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της.

Ο ΣΠΟΔ καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top