ΔΙΕΘΝΗ

«Παιχνίδια πολέμου»: Επιχείρηση «προβοκάτσια» από μισθοφόρους στην ανατολική Ουκρανία - Ο Πούτιν «παίζει» με τα πυρηνικά

«Παιχνίδια πολέμου»: Επιχείρηση «προβοκάτσια» από μισθοφόρους στην ανατολική Ουκρανία - Ο Πούτιν «παίζει» με τα πυρηνικά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο... πόλεμος νεύρων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, με κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα εκατέρωθεν, που δυναμιτίζουν έτι περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα, καθώς ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.


Σε μια τελευταία εξέλιξη, σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι μισθοφόροι έφτασαν στην αυτονομιστικά ελεγχόμενη ανατολική Ουκρανία, για να οργανώσουν προκλήσεις, σε συνεργασία με τις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας. «Ο σκοπός αυτών των προκλήσεων θα είναι, φυσικά, να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση» ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να σκηνοθετήσει προβοκάτσιες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλειες αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να δώσει στη Μόσχα ένα πρόσχημα για να επιτεθεί. Το Κρεμλίνο πάντως αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι τα σχόλια των Ουκρανών αυτονομιστών τις τελευταίες 24 ώρες φαίνεται να ακολουθούν το σενάριο επιχείρησης αντιπερισπασμού («false flag») που πολλοί είχαν προβλέψει, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει δικαιολογία για πόλεμο. Η Ουκρανία δεν έκανε τίποτα που να δικαιολογεί τις εκκενώσεις που διατάχθηκαν στις περιοχές αυτές, υπογράμμισε η Μπέρμποκ.

 
Gravitas | Ukraine Crisis: Is Moscow manufacturing a pretext for an invasion?


Παράλληλα, μια ομάδα βουλευτών και ξένων μέσων ενημέρωσης που επισκέφθηκε τη ζώνη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, δέχθηκε πυρά και χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε καταφύγιο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεν έδωσε πάντως περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέβλεπε ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο. Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς και πυραύλους Κρουζ, αλάσσιους και χερσαίους στόχους, στο πλαίσιο στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες.

Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του. Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία εκπαίδευσης και διαψεύδει ότι συνιστούν ένδειξη κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

Ukraine crisis: Russian propaganda abundant on the ground in Donbass • FRANCE 24 English
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top