ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φόβοι για κύμα ακρίβειας στην Κύπρο- Ανησυχίες για πλήγμα στον τουρισμό

Φόβοι για κύμα ακρίβειας στην Κύπρο- Ανησυχίες για πλήγμα στον τουρισμό

Αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, σαν αποτέλεσμα της βεβαιότητας για περαιτέρω ακρίβεια στην ενέργεια, είναι οι πρώτες επιπτώσεις που αναμένονται στην Κύπρο λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων. Έμμεσες επιπτώσεις αλλά σε άγνωστο μέχρι τώρα βαθμό, αναμένεται να προκαλέσουν και στην κυπριακή οικονομία οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ΕΕ και ΗΠΑ σε βάρος ρωσικών εταιρειών καθώς και οι χρηματοοικονομικές κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Πηγή ανησυχίας αποτελεί η αναπόφευκτη όπως φαίνεται εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, εξέλιξη η οποία θα φέρει ντόμινο ακρίβειας σχεδόν στο σύνολο των αγαθών, στις πρώτες ύλες και σε μια σειρά από υπηρεσίες. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι τιμές εμπορευμάτων σε παγκόσμια κλίμακα σημείωσαν πρωτοφανή άνοδο αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φαινόμενο που δείχνει ακριβώς την πίεση που θα δεχθεί η παγκόσμια οικονομία το επόμενο διάστημα, αναλόγως και της έκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας μετά την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κοινή επιστολή των υπουργών ενέργειας των τριών χωρών προς την Γαλλίδα ομόλογό τους που προεδρεύει της ΕΕ, και στην επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, αναφέρει ότι η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών - μελών. Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30-40% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κατέγραψαν άλμα σε υψηλό 9 ετών.

Πλήγμα στο εμπόριο

Αγνωστο παραμένει το εύρος του πλήγματος στο εμπόριο εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, κάτι το οποίο αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται τις επόμενες μέρες. Η διασφάλιση επαρκούς ποσότητας σιτηρών και ζωοτροφών, από λιμάνια που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, αποτελεί προτεραιότητα για την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην επισιτιστική αλυσίδα. Οι τιμές των δημητριακών έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης και μαζί με την Ουκρανία αντιστοιχεί στο 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και στο 19% των εξαγωγών αραβόσιτου.

Δεν ανησυχούν οι Τράπεζες

Οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες, Κύπρου και Ελληνική, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα από το «πάγωμα» ρωσικών κεφαλαίων που επέβαλε η ΕΕ, αφού οι ρωσικές καταθέσεις και επενδύσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, έχουν μειωθεί δραστικά από την περίοδο του κουρέματος, που επιβλήθηκε πριν από εννιά χρόνια.

Σύννεφα στον τουρισμό

Δύσκολες μέρες αναμένουν τον κυπριακό τουρισμό σε περίπτωση που η σύρραξη στην Ουκρανία διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως εκτιμούν επαγγελματίες της βιομηχανίας που παρακολουθούν τα γεγονότα με έντονη ανησυχία, σε μια περίοδο κατά την οποία είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για ανατροπή του αρνητικού κλίματος της πανδημίας, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις αλλά θα πρέπει να αναφερθεί ότι ούτως ή άλλως οι Ρώσοι είναι τουρίστες που κλείνουν διακοπές αργά το καλοκαίρι. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι ο τουρισμός θα δεχθεί πλήγμα εάν η κρίση δεν τελειώσει το συντομότερο ενώ είναι σίγουρο ότι η πτώση της αξίας του ρουβλίου αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά. Το 2019, χρονιά ιδιαίτερα καλή σε αφίξεις, οι Ρώσοι τουρίστες που ήρθαν στην Κύπρο πλησίασαν τις 800 χιλιάδες, και έφθασαν το 1/5 του συνόλου των τουριστών που επισκέφθηκαν το νησί μας. Την ίδια χρονιά οι τουρίστες από την Ουκρανία που ήρθαν στην Κύπρο έφθασαν τις 100 χιλιάδες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top