ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος της Βουλής: Συνάντηση για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο 

Πρόεδρος της Βουλής: Συνάντηση για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο 

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, κα Katja Saha Savarimuthu.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το έργο της Ύπατης Αρμοστείας και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρέχει στήριξη στους δικαιούχους ανθρωπιστικής προστασίας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς της υποχρεώσεις και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναφερόμενη στη δραματική κατάσταση που δημιουργείται από τις δυσανάλογες πιέσεις που δέχεται η Κύπρος, ως χώρα πρώτης γραμμής, από την αλματώδη αύξηση του αριθμού αιτητών ασύλου και μεταναστών, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενιαίας πολιτικής για τη διαχείριση του προβλήματος, στη βάση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της. Επισημαίνοντας ότι οι αιτητές ασύλου και οι παράτυποι μετανάστες προωθούνται στην Κύπρο από την Τουρκία μέσω της Πράσινης Γραμμής, η κα Δημητρίου ανέφερε ότι επείγει η εφαρμογή των κατάλληλων μηχανισμών που θα εμποδίζουν τις διελεύσεις.

Η κα Saha σημείωσε ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης, που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη συλλογική αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο. Όσον αφορά στη διαχείριση της κατάστασης, η κα Saha αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιτητές ασύλου πριν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης των αιτήσεών τους, καθώς και στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα», λόγω υπερπληθυσμού, ειδικότερα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε κοινή ανησυχία και προβληματισμός για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και για το νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top