ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρέσβειρα της Γερμανίας: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» οι κυπριακές προτάσεις για ΜΟΕ»

Πρέσβειρα της Γερμανίας: «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» οι κυπριακές προτάσεις για ΜΟΕ»

Οι προτάσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένα πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει η Πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο, Άνκε Σλιμ, η οποία εκφράζει την ελπίδα ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα ανταποκριθούν «κατά τρόπο ανοιχτό και εποικοδομητικό».

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής της στο ΚΥΠΕ, η κ. Σλιμ λέει επίσης ότι η θέση για λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν γίνεται αποδεκτή ενώ σημειώνει ότι η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιλάει επίσης για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι η Γερμανία έχει προσφέρει συγκεκριμένη υποστήριξη στην Κύπρο για το θέμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιστροφή πολιτών τρίτων χωρών των οποίων η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί, ενώ είναι έτοιμη να συμμετάσχει και σε μια προγραμματισμένη πτήση επιστροφής στο Πακιστάν εντός του μήνα.

«Χαιρετίζουμε την εποικοδομητική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναβίωση της [διαπραγματευτικής] διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Εάν μας ζητηθεί, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να υποστηρίξουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», λέει η Πρέσβειρα Σλιμ.

«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα ανταποκριθούν κατά τρόπο ανοιχτό και εποικοδομητικό στην πρόσφατη πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτει, ενώ επισημαίνει ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και θέληση για συμβιβασμό, για να προχωρήσουν.

Η Γερμανία, προσθέτει, παραμένει προσηλωμένη σε μια συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. «Πάντα παρακολουθούσαμε στενά το Κυπριακό και διευκολύναμε τις συζητήσεις αναφορικά με τις προσπάθειες για εξεύρεση συναίνεσης ως αφετηρία για ουσιαστικές, προσανατολισμένες σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν σε λύση», λέει.

Η Πρέσβειρα σημειώνει ακόμη ότι η Γερμανία στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και υπογραμμίζει ότι η λύση δύο κρατών δεν γίνεται αποδεκτή.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες να φέρει κοντά τα μέρη της κυπριακής διένεξης, στοχεύοντας στην εξεύρεση κοινού εδάφους και στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο την επανένωση της Κύπρου», λέει.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στα Βαρώσια, η Πρέσβειρα σημειώνει ότι η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας προς την Κύπρο «δεν επιδέχεται αμφισβήτησης» και λέει ότι οι τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη «είναι και παραμένουν απαράδεκτες».

Υποδεικνύει ότι η ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει την αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια ως κίνηση αντίθετη προς όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Τουρκία έχει κληθεί να αναστρέψει αυτές τις ενέργειες, να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στην Κύπρο και να βλάψουν τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

«Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση είναι να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα ώστε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένα πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει η Γερμανίδα Πρέσβειρα.

Σε άλλη ερώτηση για τις πιέσεις που δέχεται η Κύπρος λόγω το μεταναστευτικού, η Πρέσβειρα λέει ότι συμμερίζεται την ανησυχία γύρω από την αύξηση του αριθμού των παράτυπων αφίξεων στο νησί και χαιρετίζει τη συνεργασία της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο αυτό.

«Η Γερμανία έχει προσφέρει συγκεκριμένη υποστήριξη στην Κύπρο και έχει ξεκινήσει κοινές ομάδες εργασίας για το μεταναστευτικό ως μια χειρονομία αλληλεγγύης. Η βάση για αυτό είναι ένα διμερές σχέδιο δράσης (Κοινό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης μεταξύ Γερμανίας και Κύπρου) που συμφωνήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020. Το σχέδιο δράσης παρέχει, μεταξύ άλλων, γερμανική υποστήριξη για επιστροφή πολιτών, των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε, στη χώρα καταγωγής τους», λέει η κ. Σλιμ.

Όπως λέει, έχουν διοργανωθεί από τη Γερμανία εργαστήρια εξ αποστάσεως, ως μέρος αυτού του σχεδίου δράσης, με το πρώτο να πραγματοποιείται τον Απρίλιο του 2021 και το δεύτερο τον Ιανουάριο του 2022. Το τελευταίο εργαστήριο επικεντρώθηκε στις συμφωνίες επανεισδοχής, στη διεθνή συνεργασία στον τομέα των επιστροφών και στις κοινές πτήσεις για επιστροφή υπηκόων.

Άλλο ένα εργαστήριο για τη συνεργασία στον τομέα των οικειοθελών επιστροφών για άτομα των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε προγραμματίζεται για τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτει.

Σύμφωνα με την Πρέσβειρα, η Γερμανία πρότεινε στην Κύπρο να συμμετάσχει σε μια προγραμματισμένη πτήση επιστροφής υπηκόων στο Πακιστάν, που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Η κ. Σλιμ σημειώνει ότι η Γερμανία εκπροσωπείται από πολλούς εμπειρογνώμονες μέσω του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) στην Κύπρο εδώ και αρκετά χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια 21 άτομα από τη Γερμανία αποσπάστηκαν στο πλαίσιο διαφόρων μέτρων του EASO, ενώ δύο ακόμη ειδικοί από τη Γερμανία θα σταλούν σύντομα στην Κύπρο, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top