ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Βουλή καθορίζει σήμερα την τύχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Έντονο παρασκήνιο

Η Βουλή καθορίζει σήμερα την τύχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Έντονο παρασκήνιο

Το έντονο παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες αναμένεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα Πέμπτη 3/3 το απόγευμα, που η Βουλή θα κρίνει την τύχη της περιβόητης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ενδιαφέρον πλέον δεν εστιάζεται μόνο στον αριθμό των Δήμων που θα παραμείνουν και εκείνων που θα καταργηθούν για συνενωθούν και άλλους Δἠμους και κοινότητες, αλλά στο κατά πόσον η αλλαγή στο στάτους των τοπικών Αρχών θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της βούλησης των δημοτών, μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα.

Το ΔΗΚΟ κατέθεσε τροπολογία για τη διενέργεια ενιαίου δημοψηφίσματος ώστε οι εκλογείς των επηρεαζόμενων δήμων και κοινοτήτων, καθώς και των δήμων οι οποίοι δεν προτείνεται να συνενωθούν με άλλες τοπικές αρχές, να ερωτηθούν για το σύνολο των προτεινόμενων συνενώσεων. Η κυβέρνηση θα ήταν ευτυχέστερη εάν αποφεύγετο το δημοψήφισμα ώστε να μην διακινδυνεύσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης για την κυβέρνηση προέχει να κλειδώσουν κοντά στα 17-18 τα νέα δημοτικά σχήματα που θα δημιουργηθούν. ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ τάσσονται εναντίον της διενέργειας ενός ή περισσότερων δημοψηφισμάτων.

Από την άλλη, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Κἰνημα Οικολόγων, τάσσονται υπέρ της διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων ώστε οι ίδιοι οι δημότες να αποφασίσουν για την τύχη της τοπικής Αρχής. Σε περίπτωση που περάσει αυτή η τροπολογία τότε αναμφίβολα θα υπάρξουν πολλές ανατροπές στους σχεδιασμούς για συμπλεγματοποίηση τοπικών Αρχών.

Όλα, λοιπόν, θα εξαρτηθούν από τις συμφωνίες που θα γίνουν σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής. Εάν οι συσχετισμοί δυνάμεων παραμένουν αναλλοίωτοι τότε οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα περάσουν μέσα από τη βούληση των δημοτών. Εάν το δημοψήφισμα θα είναι ένα ενιαίο για όλη την Κύπρο (όπως υποστηρίζει το ΔΗΚΟ) ή σε κάθε δήμο θα γίνει ξεχωριστό δημοψήφισμα (με βάση την τροπολογία ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων) είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις τελικές αποφάσεις των κομμάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top