ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός στη Λευκωσία για τον αντίκτυπο του πολέμου και των κυρώσεων - Ραγδαίες εξελίξεις

Συναγερμός στη Λευκωσία για τον αντίκτυπο του πολέμου και των κυρώσεων - Ραγδαίες εξελίξεις

Ανησυχία προκαλεί στην Λευκωσία η ενέργεια της Τουρκίας να επιτρέπει τη διέλευση ρωσικών αεροπλάνων πάνω από τον εναέριο της χώρο, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους μιας και είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο ρωσικές πτήσεις να κατευθύνονται στα κατεχόμενα. Πέραν της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και του αθέμιτου ανταγωνισμού που θα προκαλεί κάτι τέτοιο, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι θα δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο στην υπόθεση του Κυπριακού, γιατί υπάρχει κίνδυνος η προσωρινή αυτή ρύθμιση να τύχει εκμετάλλευσης από την Τουρκία και τα κατεχόμενα για τη δημιουργία ενός ακόμη τετελεσμένου.

Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση και το θέμα χειρίζεται ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργών Εξωτερικών και Μεταφορών. Ιωάννης Κασουλίδης και Γιάννης Καρούσος θα συζητήσουν το ζήτημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως τέθηκαν στην υποσημείωση με την οποία η Κύπρος συναίνεσε στην απόφαση για κλείσιμο του εναέριου χώρου της για ρωσικά αεροπλάνα στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. «Θα εξετάσουμε σε πολιτικό επίπεδο την απόφαση της Τουρκίας να μην απαγορεύσει τις πτήσεις στα ρωσικά αεροσκάφη και θα αξιολογήσουμε εάν θα αλλάξουμε τη δική μας απόφαση για κλείσιμο του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Υπουργός Γιάννης Καρούσος, ερωτηθείς εάν η Δημοκρατία θα ενεργοποιήσει την επιφύλαξη που εξέφρασε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για επανεξέταση της απόφασης για κλείσιμο του εναέριου χώρου της.

Όπως εξήγησε, όταν τέθηκε το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και συζητήθηκε το θέμα, η Κύπρος πέτυχε να καταγραφεί η συγκεκριμένη επιφύλαξη ότι διατηρούμε το δικαίωμά μας να επανεξετάσουμε ή να αλλάξουμε τη θέση μας, αν η Τουρκία δεν το εφαρμόσει ή αν προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει το θέμα με τα κατεχόμενα. «Ακούσαμε τις δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, είναι κάτι που θα το συζητήσουμε και με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παρθούν οι αποφάσεις» είπε και επανέλαβε ότι προς το παρόν ισχύει η απόφασή μας. «Τονίζω ότι είμαστε η μόνη χώρα που είχε επιφύλαξη, η οποία καταγράφηκε και η οποία, εξ όσων έχω ενημερωθεί, εξαιρέθηκε και με νομικούς τρόπους για να κατοχυρωθεί αυτή η επιφύλαξή μας. Τα υπόλοιπα είναι θέμα και εξωτερικής πολιτικής και του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία θα δούμε αναλόγως των εξελίξεων» κατέληξε.

Όπως πληροφορείται το Themaonline, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί από τον υπουργό Εξωτερικών στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκάλεσε για την Παρασκευή ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Μπορέλ έχει προσκαλέσει στη σύνοδο τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, την Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λίζ Τρας, την Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζολί και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Για την Παρασκευή έχει συγκληθεί επίσης έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος επισκίασε τα ΜΟΕ

Οι δραματικές εξελίξεις θα απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη 3/3) με προγραμματισμένο θέμα συζήτησης την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η συνεδρίαση του Εθνικού συγκλήθηκε πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία εκ των πραγμάτων θέτει το ζήτημα των ΜΟΕ σε δεύτερη μοίρα. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία σε πολλούς τομείς δραστηριότητας στην Κύπρο, είναι πλέον διάχυτη, σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο. Ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην Ουκρανία και ασφαλώς των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ στην Ρωσία, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Παρασκευή 4 Μαρτίου. Στη σύσκεψη αναμένεται να μελετηθούν τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων αυτών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Άμυνας, Γεωργίας, Υγείας, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι Υφυπουργοί Τουρισμού και Ναυτιλίας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top