ΥΓΕΙΑ

Επεμβάσεις: Δείτε πόση σημασία έχει αν σας χειρουργήσει άνδρας ή γυναίκα

Επεμβάσεις: Δείτε πόση σημασία έχει αν σας χειρουργήσει άνδρας ή γυναίκα

Αν ο γιατρός συνιστά χειρουργείο, σίγουρα δημιουργούνται αυτόματα πολλά ερωτήματα. «Χρειάζομαι όντως εγχείρηση; Μήπως θα πρέπει να λάβω και δεύτερη γνώμη; Θα καλύψει η ασφάλισή μου το ποσό; Πόσο καιρό μετά θα επανέλθω;»

Πέρα από τα εύλογα αυτά ερωτήματα, υπάρχει και ένα που ίσως κανείς δεν υπολόγισε: «Επηρεάζει το φύλο του χειρουργού την επιτυχία της εγχείρησης;» Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Surgery η απάντηση είναι ναι.

Η έρευνα άντλησε πληροφορίες από περισσότερους από 1.300.000 ενήλικες πολίτες και περίπου 3.000 χειρουργούς που πραγματοποίησαν 21 κοινές επεμβάσεις στον Καναδά από το 2007 έως το 2019. Το εύρος των επεμβάσεων περιελάμβανε σκωληκοειδεκτομές, αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου, επιδιορθώσεις ανευρυσμάτων αορτής και χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης.

Οι ερευνητές συνέκριναν πόσο συχνά υπήρχαν ανεπιθύμητες εκβάσεις εντός 30 ημερών από τη χειρουργική επέμβαση μεταξύ τεσσάρων ομάδων ασθενών:

Άνδρες ασθενείς που χειρουργήθηκαν από άνδρα χειρουργό (39% των επεμβάσεων)
Γυναίκες ασθενείς με άνδρα χειρουργό (50% των επεμβάσεων)
Γυναίκες ασθενείς με γυναίκα χειρουργό (7% των επεμβάσεων)
Άνδρες ασθενείς με γυναίκα χειρουργό (4% των επεμβάσεων)
Ιδού τι ανακάλυψαν:

Περίπου το 15% των ασθενών παρουσίασε δυσμενή αποτελέσματα

Υπήρχε 9% υψηλότερος κίνδυνος επιπλοκών όπως η σοβαρή αιμορραγία, καρδιακή προσβολή, νεφρική ανεπάρκεια και 7% υψηλότερος κίνδυνος θανάτου, όταν το φύλο των χειρουργών και των ασθενών διέφερε

Τον πιο αυξημένο κίνδυνο από την επιλογή χειρουργού διαφορετικού φύλου αντιμετώπισαν οι γυναίκες ασθενείς. Συγκριτικά με τις γυναίκες που χειρουργήθηκαν από γυναίκες χειρουργούς, οι γυναίκες που είχαν άνδρα χειρουργό είχαν 11% υψηλότερο ποσοστό επανεισαγωγής στο νοσοκομείο, 16% υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Μικρότερες διαφορές καταγράφηκαν για τους άνδρες ασθενείς, αλλά τα αποτελέσματά τους εξακολουθούσαν να είναι ευνοϊκά για τις γυναίκες χειρουργούς. Οι άνδρες ασθενείς είχαν 13% μικρότερο ποσοστό θανάτου και 6% μικρότερο ποσοστό επανεισαγωγής αν η χειρουργός ήταν γυναίκα παρά άνδρας.

Δεν είναι η μοναδική φορά όμως που οι ερευνητές εντόπισαν ως παράγοντα της ιατρικής φροντίδας το φύλο του θεράποντος ιατρού, όπως η μελέτη σχετικά με πιο κοινές επεμβάσεις, η μελέτη σχετικά με τους ηλικιωμένους ασθενείς και η έρευνα αναφορικά με τους ασθενείς με καρδιοπάθειες. Κάθε μία από αυτές τις έρευνες βρήκε πως οι ασθενείς που παρακολουθούνταν από γυναίκες ιατρούς είχαν την τάση να τα πηγαίνουν καλύτερα από εκείνους των ανδρών.

Παρόλα αυτά, όπως τονίζουν οι ερευνητές, αυτό που μετράει περισσότερο στην κριτική και της έρευνας αλλά και του χειρουργού είναι η ειδικότητα αλλά και εμπειρία του χειρουργού, για αυτό και κρίνεται αφύσικο να μπορεί κανείς να επιλέγει τον χειρουργό του βάσει φύλου.

Τέλος, παράμετροι όπως η πολυπλοκότητα μίας εγχείρησης αλλά και τα μέλη που απαρτίζουν μία χειρουργική ομάδα θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν κάθε αναγνώστη της έρευνας, μιας και βασίστηκε στη μέθοδο της παρατήρησης με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να ελεγχθούν όλοι οι παράγοντες.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top