ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Σλοβενίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Σλοβενίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε απόψε 8/3, στο Προεδρικό Μέγαρο, επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου της Σλοβενίας κ. Μπόρουτ Παχόρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Μιλώντας στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «για ακόμη μια φορά επιθυμώ θερμά να καλωσορίσω τόσο τον ίδιο όσο και τα μέλη της αντιπροσωπείας που σε συνοδεύουν.

Οι σημερινές διαβουλεύσεις, φίλε Πρόεδρε, επιβεβαίωσαν το άριστο των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών μας και την κοινή δέσμευση για την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας Κύπρου – Σλοβενίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, ιδιαίτερα εντός της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μιας συνεργασίας που εδράζεται στη βάση αξιών και αρχών, με πρώτιστο τον απόλυτο σεβασμό μας στο διεθνές δίκαιο.

Ένας σεβασμός που καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικός και επίκαιρος, λαμβάνοντας υπόψη το απαράδεκτο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ως Κύπρος, από το 1974 βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και για αυτό συμμεριζόμαστε πλήρως τον πόνο του ουκρανικού λαού, ενώνοντας τη φωνή μας με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και στην ανάγκη παροχής βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό.

Ταυτόχρονα τονίζουμε την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών για διπλωματική λύση της κρίσης, βασικό συστατικό της οποίας πρέπει να είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

Είναι τον ίδιο σεβασμό που αξιώνουμε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση σας βεβαιώ πως θα συνεχίσουμε άοκνα και με συνέπεια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου.

Δράττομαι της ευκαιρίας για άλλη μια φορά να εκφράσω τις θερμές και ευγνώμονες ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και του κυπριακού λαού για τη σταθερή στήριξη που τυγχάνουμε από πλευράς της Σλοβενικής Δημοκρατίας όσον αφορά τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού.

Έχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε και να εμπλουτίσουμε τους δεσμούς μας και είναι για αυτό που εκφράζω την ικανοποίηση μου διότι με την εδώ παρουσία σας δημιουργούνται οι προοπτικές να συνεχίσουμε να κτίζουμε στις ήδη υπάρχουσες άριστες μεταξύ μας σχέσεις.

Εγείρω πρόποση στην υγεία τη δική σας, της αποστολής και ιδιαίτερα του σλοβενικού λαού και να ευχηθώ άριστη συνεργασία και σύντομα να δούμε να επιλύονται προβλήματα, όπως το πρόσφατο δημιουργηθέν με τη ρωσική εισβολή, αλλά και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σλοβενίας είπε τα ακόλουθα:

«Επιτρέψτε μου να σας εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία τις οποίες προσφέρετε σε μένα και στην αντιπροσωπεία μου κατά της επίσημης επίσκεψης μας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Με μεγάλη χαρά θυμάμαι τις εξαιρετικές συνομιλίες κατά την επίσημη επίσκεψή σας στη Δημοκρατία της Σλοβενίας πριν από τέσσερα χρόνια. Τη φιλία μας θα θυμίζει πάντα το Παγκάκι της Φιλίας, που εγκαινιάστηκε στην Izola με την ευκαιρία της επίσκεψής σας.

Η επίσκεψή μας σημειώνει την 30ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Κύπρος και η Σλοβενία είναι δύο φίλες χώρες και σύμμαχοι οι οποίες συμμερίζονται την πεποίθηση για τη σημασία των θεμελιωδών αρχών λειτουργίας της διεθνούς κοινότητας.

Μαζί τονίζουμε τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την πίστη στη δημοκρατική ανάπτυξη. Η Σλοβενία και η Κύπρος, η καθεμία με τον τρόπο της, έχουν διανύσει έναν δύσκολο δρόμο και μαζί, πριν από σχεδόν 20 χρόνια, εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, την Ημέρα της Ευρώπης, όταν ξεκίνησε η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, οι Πρόεδροι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κοινή επιστολή υπενθύμισαν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και τη σημασία αυτού του εξαιρετικού έργου για την ευρωπαϊκή ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ακόμη πιο ενωμένη και αποτελεσματική.

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς όπου θρυμματίζεται η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία έχει σχεδιαστεί προσεκτικά στην ‘Τελική Πράξη του Ελσίνκι’ το 1975 και στη ‘Χάρτα των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη’ το 1990. Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι αρχές του ΟΗΕ, εάν δεν τις καλλιεργούμε με τη μέγιστη προσοχή και δεν αγωνιζόμαστε μαζί για την επιβολή τους.

Εδώ και δύο χρόνια δίνουμε μάχη με την πανδημία της νόσου του COVID-19, η οποία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας και των δραστηριοτήτων μας. Θα αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του για αρκετό καιρό ακόμη.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ήδη, και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε είναι η κλιματική αλλαγή και συναφή ζητήματα, όπως το νερό, το υγιές περιβάλλον και η ενεργειακή ασφάλεια. Επιτρέψτε μου, με αυτή την ευκαιρία, να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση για τις προσπάθειες που η Κύπρος, υπό την ηγεσία σας, εστιάζει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στον μετριασμό των συνεπειών της.

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλες τις προκλήσεις πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που έχουμε – αυτό μας θυμίζει και η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η επίσκεψη θα εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, τόσο στους πολιτικούς όσο και στους οικονομικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς και όλους μας μας τομείς, που είναι και θα είναι μας το κοινό μας συμφέρον.

Κάνω πρόποση και πίνω στην υγεία μας, στην ευημερία μας και στην ευημερία όλου του λαού μας, στο κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον και στη φιλία μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top