ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρές ποινές στο νομοσχέδιο για μείωση των εκπομπών των καυσίμων

Αυστηρές ποινές στο νομοσχέδιο για μείωση των εκπομπών των καυσίμων

Αυστηρές διοικητικές ποινές προβλέπονται στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τις Προδιαγραφές, Κριτήρια Αειφορίας και Μείωση των Εκπομπών των Καυσίμων, που συζήτησε την Τρίτη 8/3 κατ’ άρθρον η Κοινοβουλευτική Επιτροπή, δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννη προσθέτοντας ότι σκοπός του νομοθέτη είναι να μην αφεθούν παράθυρα διαφυγής από τα προβλεπόμενα ποιοτικά κριτήρια που περιλαμβάνει ο προωθούμενος νόμος.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Επιτροπής, ειδικότερα κατά τη σημερινή συνεδρία η Επιτροπή εξέτασε τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση των προμηθευτών καυσίμων για χρήση ανανεώσιμων πηγών στον τομέα των μεταφορών, καθώς και για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη δυνατότητα επιβολής διοικητικού προστίμου σε περίπτωση παράβασης των προνοιών του νομοσχεδίου, το ύψος των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων και τη δυνατότητα ιεραρχικής προσφυγής ενώπιον του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι σκοπός της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα καύσιμα τα οποία προστατεύουν το περιβάλλον.

Πρόσθεσε πως μέσα από το κατά κύριο λόγο εναρμονιστικό νομοσχέδιο επιχειρείται να οικοδομηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας των επιβλαβών στο περιβάλλον ρύπων.

Διευκρίνισε ότι στις πρόνοιες του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται έλεγχος προδιαγραφής ποιότητας σε κάθε δεξαμενή ή ντεπόζιτο καυσίμων, προσθέτοντας ότι οι προδιαγραφές ποιότητας είναι καθορισμένες με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες.

Είπε στη συνέχεια ότι οι επιθεωρητές και αρχιεπιθεωρητές που θα διενεργούν τους ελέγχους θα έχουν εξουσία επιβολής πολύ αυξημένων ποινών – διοικητικών προστίμων και εξήγησε ότι στις πρόνοιες του νόμου εμπίπτουν όλα τα πλοία υπό κυπριακή σημαία.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι ναυτιλιακή υπερδύναμη και ως εκ τούτου το θέμα πρέπει να διασφαλιστεί, προσθέτοντας πως η ναυτιλιακή στρατηγική της Κύπρου βασίζεται στην αειφόρο διαχείριση και συνεπώς οι στόχοι συμπλέουν.

Ανέφερε επίσης πως θα υπάρχει υποχρέωση στους καταναλωτές να συνεργάζονται ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα πρότυπα, είτε πρόκειται για ντεπόζιτα οχημάτων, ή δεξαμενές και ντεπόζιτα εμπόρων.

Προειδοποιώντας ότι δεν θα αφεθούν παράθυρα στη νομοθεσία, είπε πως μέσα από τον προωθούμενο νόμο θα υπάρχει αναζήτηση στην αλυσίδα προμήθειας.

Πρόσθεσε πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο θα τεθεί τέρμα στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση καυσίμων χωρίς τον ενδεδειγμένο έλεγχο, συμπληρώνοντας πως οτιδήποτε χρησιμοποιείται ως καύσιμο θα ελέγχεται.

Ο κ. Χατζηγιάννη είπε πως σε ένα μήνα η Επιτροπή Εμπορίου θα ολοκληρώσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου και κάλεσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών να προχωρήσει το συντομότερο στην ετοιμασία κανονισμών για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να προχωρήσει ο εθνικός στόχος της υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν την Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, ότι, σε περίπτωση υποβολής συμπληρωματικού προϋπολογισμού, θα προβούν σε αξιολόγηση των δημοσιονομικών δεδομένων του κράτους και των παραγόντων που δυνατόν να τα επηρεάσουν, απαντώντας στο αίτημα της Επιτροπής προς την εκτελεστική εξουσία για συμπερίληψη κονδυλίων για την επέκταση των βιοτεχνικών περιοχών Ξυλοτύμβου, Κιτίου και Δασακίου Άχνας στον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2022.

Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου της Επιτροπής, η απάντηση δόθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης των γενικών και ειδικών προβλημάτων σε κάθε βιομηχανική και βιοτεχνική περιοχή στην Κύπρο και τρόπων αντιμετώπισής τους.

Περαιτέρω η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση τροποιητικού νομοσχεδίου για την Προστασία του Καταναλωτή, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του υφιστάμενου Νόμου, προς διαγραφή του Μέρους V αυτού, το οποίο αφορά τις εγγυήσεις που παρέχονται από τον πωλητή αναφορικά με τις συμβάσεις πώλησης αγαθών που συνάπτονται με καταναλωτές. Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία λόγω της θέσπισης του περί Ορισμένων Πτυχών που Αφορούν τις Συμβάσεις για τις Πωλήσεις Αγαθών Νόμου [Ν.154(Ι)/2021].

Η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης σε επόμενη συνεδρία της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Σε σύγχυση τα κόμματα του κέντρου - Αναλύουν τα αποτελέσματα των εκλογών - Ούτε παραιτήσεις ούτε συνένωση

Αναβρασμός επικρατεί στα κόμματα του κεντρώου χώρου, μετά τη συντριπτική ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε μία προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων και του φαινομένου Φειδίας, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, είναι αμφίβολο εάν έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top