ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση χρήσης συστήματος Σένγκεν στην Κύπρο - Πρωτοβουλία Κύπριων Ευρωβουλευτών

Πρόταση χρήσης συστήματος Σένγκεν στην Κύπρο - Πρωτοβουλία Κύπριων Ευρωβουλευτών

Πράσινο φως για την εφαρμογή των διατάξεων του κεκτημένου του Σένγκεν στον τομέα του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν στην Κυπριακή Δημοκρατία προσανατολίζεται να δώσει η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εργασιών της στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που αναμένεται να εγκριθεί σε επίπεδο επιτροπής εντός του μηνός, πριν προωθηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση, το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. Η προθεσμία κατάθεσης τροπολογιών στο προσχέδιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής είναι η 23η Μαρτίου.

Ειδικότερα, η πρόταση αφορά τη μεταφορά δεδομένων του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στην Κύπρο, ούτως ώστε αυτό να τεθεί σε εφαρμογή και να παρέχει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να εξακριβώσει αν η χώρα εφαρμόζει τις σχετικές διατάξεις σωστά.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολόγηση του εισηγητή της έκθεσης, ευρωβουλευτή Πίτερ Κόφοντ (Ταυτότητα και Δημοκρατία, Δανία), μέχρι την πλήρη εφαρμογή του κεκτημένου του Σένγκεν στην Κύπρο και την κατάργηση των ελέγχων στην Πράσινη Γραμμή (εννοώντας τη λύση του Κυπριακού) θα ισχύουν περιορισμοί σε σχέση με τη χρήση του SIS.

Ο εισηγητής σημειώνει ακόμα πως είναι σημαντικό λόγω των αυξημένων ροών μετανάστευσης οι κυπριακές αρχές να μπορούν να επαληθεύουν στο SIS τις πληροφορίες σε σχέση με τις αφίξεις μεταναστών και αιτητών ασύλου μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Ωστόσο, προσθέτει, η μελλοντική προσχώρηση της Κύπρου στον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να αξιολογηθεί ανεξάρτητα από τη συμμετοχή στο SIS, βάσει της δυνατότητας διατήρησης της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα.

Τροποποίηση αναφοράς σε «εσωτερικά σύνορα»

Το προσχέδιο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, περιείχε αναφορά στην Πράσινη Γραμμή ως «εσωτερικά σύνορα» στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της αιτιολόγησης του σκεπτικού του εισηγητή.

Τόσο ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος (ΔΗΣΥ) Λουκάς Φουρλάς (που είναι μέλος της LIBE), όσο και ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς (ΑΚΕΛ) Γιώργος Γεωργίου, παρενέβησαν προς τον εισηγητή σημειώνοντας πως η ορθή διατύπωση όσον αφορά την Πράσινη Γραμμή θα ήταν η αναφορά σε σημεία διέλευσης μεταξύ των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών και των περιοχών στις οποίες η κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, στη βάση του λεκτικού του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Όπως ενημερώνεται το ΚΥΠΕ ο εισηγητής φέρεται να έλαβε υπόψη τις επισημάνσεις αυτές και να προσανατολίζεται για την τροποποίησή της.

Εν τω μεταξύ, κατά τη συνεδρία της LIBE είχε προγραμματιστεί και ανταλλαγή απόψεων με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον και τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή (μέσω τηλεδιάσκεψης) σε σχέση με τις ροές μετανάστευσης προς την Κύπρο. Ωστόσο η συζήτηση αναβλήθηκε για κατοπινό στάδιο για λόγους προγραμματισμού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top