ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mειωμένο ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία - Νέα διαβούλευση με την Κομισιόν ζητά η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Mειωμένο ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία - Νέα διαβούλευση με την Κομισιόν ζητά η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Νέα στοιχεία για να επιχειρηθεί συνέχιση της διαβούλευσης με την Κομισιόν στο θέμα του ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, θα συλλέξει το Υπουργείο Οικονομικών καθώς η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αρνητική στην πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνέχιση της υφιστάμενης ρύθμισης για μειωμένο ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με τα κόμματα να ζητούν από το Υπουργείο να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και να πετύχει τον μειωμένο συντελεστή για τα πρώτα 200 τ.μ και όχι για τα 140 που ζητά η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η σημερινή ρύθμιση προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα, για σπίτια μέχρι 275 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τον περιορισμό του ΦΠΑ στο 5% στα πρώτα 140 τετραγωνικά μέτρα, για σπίτια μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα, δεδομένου ότι δεν εξυπηρετούνται κοινωνικοί σκοποί.

Σημειώνεται πως από τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει, δηλαδή ξεκίνησε την διαδικασία για να οδηγηθεί η Κύπρος στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, για επιβολή προστίμου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρία είπε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε από ο Υπουργείο Οικονομικών για τη διαδικασία διαβούλευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης που ζήτησε η χώρα μας με την Κομισιόν για το θέμα της επιβολής μειωμένου ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία. Μέχρι σήμερα, ο μειωμένος συντελεστής 5% ΦΠΑ ισχύει για την πρώτη κατοικία ως 200 τ.μ, νοουμένου ότι η κατοικία δεν υπερβαίνει τα 275 τ.μ.

Η ενημέρωση από το ΥΠΟΙΚ είναι ότι η Κομισιόν είναι αρνητική στην διαφοροποίηση των νέων ορίων, δηλαδή των 140 τ.μ με 200 τ.μ. Είπε πως η Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε από το Υπουργείο όπως συνεχιστεί η διαβούλευση με την Κομισιόν και να παρατεθούν περαιτέρω στοιχεία που να τεκμηριώνουν όπως το ποσοστό της Eurostat, των 140 τ.μ, δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές συνθήκες που ισχύουν στην Κύπρο και να προστεθεί το γεγονός πως αυτό το κοινωνικό μέτρο θα πρέπει να είναι συνυφασμένο με ένα ανώτατο ποσό κόστους αγοράς της πρώτης κατοικίας και να λαμβάνει υπόψη τις νέες οικονομικές συνθήκες που ισχύουν στο παγκόσμιο.

Ανέφερε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών και αναμένεται από το Υπουργείο την εκ νέου ενημέρωση για τα επόμενα στάδια διαβούλευσης με την Κομισιόν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι οδηγηθήκαμε στην σημερινή κατάσταση λόγω καταχρήσεων της Κυβέρνησης, ώστε να εξυπηρετηθούν φίλοι, κουμπάροι και συμπέθεροι, λόγω διαβατηρίων. Όπως είπε, λόγω του ξεχειλώματος της νομοθεσίες οδηγηθήκαμε στο αποτέλεσμα ζάμπλουτοι επενδυτές αγόραζαν διαμερίσματα εκατομμυρίων πληρώνοντας ΦΠΑ 5%.

Όπως είπε ο κ. Καυκαλιάς η ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα επιτείνει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του ΑΚΕΛ αφού υπήρξε απόρριψη της εισήγησης από την Κομισιόν. Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ ζήτησε εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, να επανέλθει η Κυβέρνηση με τις τελικές απόψεις και θέσεις επί του τελικού νομοσχεδίου, ενώ υπενθύμισε πως το ΑΚΕΛ, κατέθεσε πρόταση νόμου από το 2019, η οποία συνδυάζει τα τετραγωνικά μέτρα, με την αξία των ακινήτων.

Συγκεκριμένα, είπε, προνοούσε όπως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ παραχωρείται με βάση την αξία της κατοικίας, να εξαιρεθούν της μειωμένης επιβολής οι επαύλεις και οι πολυτελείς κατοικίες και να καταστούν δικαιούχοι όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να κτίσουν και επιθυμούν να επεκτείνουν υφιστάμενη οικία.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχεται τίποτε, παρά μόνο για μεταβατικές διατάξεις και αυτές μάλιστα να είναι συγκεκριμένης διάρκειας η οποία να μην είναι υπερβολική και μάλιστα μας προειδοποίησαν ότι η διαδικασία παράβασης είναι σε εξέλιξη.

Όπως είπε, το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε μεν την επαναφορά του προ του 2016 πλαισίου αλλά χωρίς συγκεκριμένες μέγιστες συνολικές αγοραίες αξίες, ή ανώτατο κόστος ανά τ.μ., ή να επωφελούνται μόνο όσοι διαμένουν μόνιμα στη Δημοκρατία, όπως ήταν και οι εισηγήσεις της Επιτροπής Οικονομικών και όπως πληροφόρησε την Επιτροπή το Υπουργείο Οικονομικών, θα τα υποβάλει στο άμεσο μέλλον μετά και τη συλλογή επιπρόσθετων σχετικών στοιχείων.

«Εμείς επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι δεν συμφωνούμε με το Νομοσχέδιο όπως είναι σήμερα και ασφαλώς δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Θα αναμένουμε την κατάληξη των νέων διαβουλεύσεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και της Επιτροπής ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα τοποθετηθούμε αναλόγως με την τελική θέση στα επίμαχα σημεία που έχω αναφέρει πιο πάνω, και με γνώμονα την πραγματική βοήθεια στα νεαρά ζευγάρια όπως αποκτήσουν κατοικία, και όχι να βοηθηθούν κάποιοι άλλοι οι οποίοι αγοράζουν ή κτίζουν πολυτελείς κατοικίες και διαμερίσματα, ή διαμερίσματα στους γνωστούς πύργους πολυτελείας», είπε.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Βουλευτής Σωτήρης Ιωάννου εξέφρασε την ελπίδα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει νέα επιχειρήματα, ώστε να επανέλθει η προηγούμενη ρύθμιση. Είπε πως υπάρχουν στοιχεία που κατατέθηκαν από τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες προς την Επιτροπή Οικονομικών και στο Υπουργείο Οικονομικών που αποδεικνύουν το δίκαιο της πρότασης που κατέθεσε η Κύπρος προς την Κομισιόν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το Υπουργείο θα αντιτάξει αυτά τα επιχειρήματα στην Κομισιόν και θα επανέλθουμε στην προηγούμενη νομοθεσία.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε ότι το μικρό θετικό βήμα είναι πως ίσως καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε μια μεταβατική περίοδο, ενώ το μεγάλο αρνητικό είναι πως η Κομισιόν δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες της Κύπρου. Ανέφερε πως παραπληροφορήσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στην σημερινή κατάσταση και να βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης της παράβασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί τι λύση θα δώσουμε και ποιο θα είναι το τελικό νομοσχέδιο γιατί αυτό θα έχει εφαρμογή για πάρα πολλά χρόνια», είπε σημειώνοντας πως δεν θα μπορούμε να πάμε πίσω και να ζητήσουμε αλλαγές από την ΕΕ.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντή Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, δήλωσε μετά την Επιτροπή πως το Επιμελητήριο ζήτησε ξανά να εξεταστεί η βάση δεδομένων για να τεκμηριωθεί καλύτερα η πρόταση της Κυβέρνησης προς την ΕΕ, έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί το 140-200 τ.μ. Διαφορετικά, είπε, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην οικοδομική βιομηχανία και θα αποτελέσει «μαχαιριά στα όνειρα πολλών νέων ζευγαριών για να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη» σημειώνοντας πως μια ολόκληρη γενιά θα κληθεί να πληρώσει λάθη προηγούμενων γενιών.

Είπε πως θα συνεχίσουν τη διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών για να τεκμηριωθεί ακόμα καλύτερα η πρόταση για να αυξηθεί το εμβαδό και να πάμε στα 200-275 τ.μ που ίσχυε πριν το 2016. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει θετική κατάληξη, χαρακτηρίζοντας εθνικό στόχο τη διασφάλιση για τα νεαρά ζευγάρια χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μονή Αββακούμ: Τα έγγραφα που επιδόθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές και τα αιτήματα των δικηγόρων των μοναχών

Μονή Αββακούμ: Τα έγγραφα που επιδόθηκαν στις εκκλησιαστικές αρχές και τα αιτήματα των δικηγόρων των μοναχών

Συνέχεια στις εξελίξεις με την υπόθεση της Μονής Αββακούμ, καθώς σήμερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δικηγόρος των μοναχών, Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος δόθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα στις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top