ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας εν μέσω βαθιάς κρίσης

Ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας εν μέσω βαθιάς κρίσης

Ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι καλεί όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της νήσου να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, "ώστε να βρούμε μαζί λύσεις στη συνεχιζόμενη κρίση", "για το καλό όλων των πολιτών και των μελλοντικών γενεών", όπως ανέφερε.

Το χρηματιστήριο του Κολόμπο ανέστειλε τις συναλλαγές μερικά δευτερόλεπτα μετά το άνοιγμά του τη Δευτέρα, καθώς ο κυριότερος δείκτης S&P σημείωσε βουτιά 5,9% εν μέσω πολιτικής κρίσης, την επομένη της παραίτησης σχεδόν σύσσωμης της κυβέρνησης καθώς γίνονται ολοένα πιο πιεστικά τα οικονομικά προβλήματα και κλιμακώνονται οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Σρι Λάνκα. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε πως αναστέλλεται καταρχήν για 30 λεπτά η διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως υπέβαλε την παραίτησή του, μία ημέρα μετά την παραίτηση σχεδόν σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου κι ενώ αναμένεται να γίνουν νέες μαζικές διαδηλώσεις.

Το νησιωτικό κράτος της Νότιας Ασίας, με πληθυσμό 22 εκ. κατοίκων, αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων σε συνδυασμό με ρεκόρ πληθωρισμού και διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει την παροχή οικονομικής βοήθειας (bailout) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη αρχίσει.

Η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τη λήξη του 36ωρου κατ’ οίκον περιορισμού την αυγή της Δευτέρας, παρά τις προειδοποιήσεις ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αναταραχή, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους των δυνάμεων ασφαλείας στο AFP. –

«Γκότα, παραιτήσου»
Πλήθος διαδηλωτών ζήτησε τη Δευτέρα την παραίτηση του προέδρου της χώρας, ο οποίος επέβαλε τον κατ’ οίκον περιορισμό μετά την απόπειρα διαδηλωτών να εισβάλουν στην κατοικία του. Το βράδυ Κυριακής εκατοντάδες κόσμου διαδήλωσαν σε πόλεις και χωριά. Σε διαδήλωση κοντά στο κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα οι συμμετέχοντες φώναζαν «Γκότα, παραιτήσου». Ο κατ’ οίκον περιορισμός εμπόδισε τη διοργάνωση μεγαλύτερων πορειών διαμαρτυρίας μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία είχε μπλοκάρει η Κυβέρνηση. Η απαγόρευση ήρθη μετά από 15 ώρες, επειδή κρίθηκε παράνομη από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σρι Λάνκα. Ακτιβιστές δήλωσαν ότι θα διοργανώσουν μεγάλες διαδηλώσεις για να εξαναγκάσουν τον Πρόεδρο να παραιτηθεί.

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top