ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ: Στο 2,1% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας - Εκτόξευση πληθωρισμού

ΔΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ: Στο 2,1% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας - Εκτόξευση πληθωρισμού

Στο 2,1% θα περιοριστεί ο ρυθμός ανάπτυξης το 2022, με τον πληθωρισμό για το έτος να εκτοξεύεται στο 5,3%, με τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία να επηρεάζουν δυσμενώς τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και να οδηγούν σε περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις, εκτιμά το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο του World Economic Outlook Απριλίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως έχουν επιδεινωθεί με κύριο λόγο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που προκαλεί μια τραγική ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Ευρώπη και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με στόχο η τελευταία να τερματίσει τις εχθροπραξίες.

Κατά το ΔΝΤ, η νέα κρίση ξετυλίγεται την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε πορεία ανάκαμψης από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, ενώ τα συχνά και ευρεία lockdown σε κατασκευαστικά κέντρα στην Κίνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες καθυστερήσεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Πέραν του άμεσου ανθρωπιστικού αντικτύπου, ο πόλεμος θα οδηγήσει σε σημαντικό πισωγύρισμα στην παγκόσμια ανάκαμψη, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας ακόμη περαιτέρω τον πληθωρισμό», σημειώνει το ΔΝΤ.
Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,6% το 2022 και ο 2023, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμηση του WEO Ιανουαρίου κατά 0,8% και 0,3 αντίστοιχα, με την υποβάθμιση να αντικατοπτρίζει κυρίως τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Κύπρος

Για την Κύπρο, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2022 και το 2023 κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 2,1% και 3,5% αντίστοιχα. H πρόβλεψη για το τρέχον έτος συνάδει και με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα έπειτα από τον έλεγχο της κυπριακής οικονομίας στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων βάσει του άρθρου 4.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στο 5,3% το 2022 για να μειωθεί στο 2,3% το επόμενο έτος.
Όσον αφορά την ανεργία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι από το 7,5% το 2021, θα φτάσει στο 8,5% το 2022 και θα υποχωρήσει εκ νέου στο 7,5% το 2023. Εξάλλου, το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών από το 7,6% του ΑΕΠ θα φτάσει στο 9,4% το 2022 και θα υποχωρήσει στο 8,3% το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 3,7% και στο 2,3% το 2022 και 2023, αντίστοιχα, ενώ στην ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 2,8% και 2,3% αντίστοιχα το 2022 και το 2023.

Στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 3,5% και 2,6% το 2022 και 2023 αντίστοιχα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το πραγματικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 3,7% και 1,2% αντίστοιχα το 2022 και 2023 αντίστοιχα.

Πάντως το Ταμείο εκτιμά ότι η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην χειμαζόμενη Ουκρανία θα φτάσει στο -35% το 2022 χωρίς να δίνει εκτίμηση για το 2023, ενώ η οικονομία στη Ρωσία θα συρρικνωθεί κατά 8,5% το 2022 και κατά 2,3% το επόμενο έτος.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου εξαπλώνονται σαν σεισμικά κύματα που προκύπτουν από το επίκεντρο ενός σεισμού», αναφέρει το ΔΝΤ κυρίως μέσω των αγορών εμπορευμάτων, το εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές διασυνδέσεις.

Σημειώνει ακόμη ότι επειδή η Ρωσία είναι σημαντικός παροχέας πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων και μαζί με την Ουκρανία, σιταριού και καλαμποκιού, η αναμενόμενη μείωση στην προσφορά των εμπορευμάτων αυτών έχει ήδη οδηγήσει τις τιμές σε απότομη άνοδο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top