ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Γιατί είχε κλείσει πρόωρα η υπόθεση της Ίριδας

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Γιατί είχε κλείσει πρόωρα η υπόθεση της Ίριδας

Για την υπόθεση στο ΕΚΑΒ της Πάτρας διεξάγεται ΕΔΕ - Ποιοι ευθύνονται για τα λάθη και τις ασάφειες - Τι συνέβη από τη στιγμή που ασθενοφόρο παρέλαβε το βρέφος .

Τι ισχύει για το ματωμένο πανάκι
Κενά και ασάφειες έρχονται να εντείνουν το μυστήριο γύρω από τον θάνατο της μικρότερης κόρης του ζεύγους Δασκαλάκη, της Ίριδας. Έναν χρόνο μετά το θάνατο του παιδιού στην κούνια του σπιτιού του, αποκαλύπτονται οι αστοχίες που συσκότισαν την υπόθεση.

Κομβικό σημείο η αντίδραση του ΕΚΑΒ μετά την κλήση που δέχτηκε εκείνο το πρωινό της 21ης Μαρτίου του 2021.

Σύμφωνα με το Mega, το ασθενοφόρο φτάνει στο σπίτι κι εκεί, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου, οι διασώστες δεν ειδοποιούν την αστυνομία. Παίρνουν το βρέφος που έχει ήδη ξεψυχήσει και το μεταφέρουν σε νοσοκομείο, με τους γιατρούς να διαπιστώνουν απλώς τον θάνατό του.

 


Πίσω από το ασθενοφόρο βρίσκονταν ο Μάνος Δασκαλάκης και η 33χρονη πλέον κατηγορούμενη μητέρα, ενώ στο σπίτι έμεινε η αδερφή της, που ήταν παρούσα στο διαμέρισμα όταν ξεψυχούσε η μικρότερη ανιψιά της.

Η σήμανση αν και θα έπρεπε να είχε πάει άμεσα στο διαμέρισμα, έκανε αυτοψία ένα και πλέον 24ωρο μετά τον θάνατο του βρέφους. Η έρευνα δεν έδωσε στοιχεία.

Στο επίκεντρο συζητήσεων και αναλύσεων βρέθηκε και το ματωμένο πανάκι του βρέφους. Εκείνο που αν και δόθηκε στην αστυνομία, στη συνέχεια ζητήθηκε πίσω από την 33χρονη, επειδή όπως είπε, το ήθελε ως ενθύμιο.

Η αστυνομία τότε αρκέστηκε κυρίως στην κατάθεση που πήρε από την αδερφή της 33χρονης. Το πόρισμα περί αγενεσίας φλεβόκομβου λίγο αργότερα έκλεισε την υπόθεση πρόωρα.

Στην κατάθεσή της, η αδερφή της μητέρας υποστήριξε ότι το βρέφος εντοπίστηκε νεκρό από την ίδια στις 11.30 το πρωί. Σε εκείνη την κατάθεση δεν ανέφερε πουθενά ότι η 33χρονη μπήκε στο δωμάτιο της μικρής στις 07.30 το πρωί.

Είπε ότι η Ίριδα κοιμόταν συνεχόμενα από τις 02.30 τη νύχτα και εντοπίστηκε νεκρή εννέα ώρες μετά, όταν η αδερφή της, της είπε να μπει στο δωμάτιο και να την ξυπνήσει.

Οι Αρχές έδειχναν να μην υποψιάζονται το παραμικρό και αυτό αποτυπωνόταν μέσα από τις κινήσεις τους. Στα λάθη του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας, ήρθαν να προστεθούν αργότερα και οι αστοχίες της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Μιλώντας στο MEGA, διασώστης του ΕΚΑΒ που βρέθηκε στο σημείο αποκαλύπτει: «Λένε ότι το βρέφος ήταν παγωμένο. Τι θα πει παγωμένο; Θα μπορούσαν να είχαν ακουμπήσει το μωρό στο κρύο πάτωμα. Μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αυτό; Εκείνη την ώρα θα κάναμε ιατροδικαστικό έλεγχο ή θα προσπαθούσαμε να σώσουμε μια ζωή; Δεν υπάρχει πρωτόκολλο που να λέει κάνουμε ΚΑΡΠΑ μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις. Πάντα όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο που δεν έχει αναπνοή και σφυγμό, αρχίζουμε ΚΑΡΠΑ».

 


Και συμπληρώνει: «Αν έχει αρχίσει η σήψη ή υπάρχει νεκρική ακαμψία, που σημαίνει ότι είναι 4 – 5 ώρες που έχει πεθάνει ο άνθρωπος, τότε δεν το κάνουμε. Αλλά δεν είχαμε τέτοια σημάδια στο παιδί. Έτσι, θεωρήσαμε σκόπιμο να το πάμε στο νοσοκομείο υπό συνεχή ΚΑΡΠΑ, για να έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, πέρα από τις πρώτες βοήθειες που δίναμε εμείς. Την ώρα που αρχίσαμε την ΚΑΡΠΑ στο σπίτι, μας είπαν οι γονείς ότι έχουν χάσει ήδη ένα παιδί πριν από έναν χρόνο και αυτό είναι το δεύτερο. Είναι δυνατόν κάτω από τέτοια φόρτιση να μείνεις άπραγος;

Πήραμε το βρέφος και καθίσαμε λίγο μέσα στην κινητή μονάδα, γιατί το σπίτι ήταν γεμάτο κόσμο για να είναι προστατευμένο το περιβάλλον και μετά πήγαμε κατευθείαν στο Καραμανδάνειο. Ρώτησε κάποιος: ‘Γιατί δεν φεύγετε;’ και τους εξηγήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάποιες δράσεις αναζωογόνησης, να χορηγήσουμε φάρμακα. Όταν παραλάβαμε το βρέφος από το σπίτι, ενημερώσαμε το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ να ενημερώσει την αστυνομία, ότι έχουμε στην τάδε διεύθυνση αυτό το συμβάν, ένα βρέφος χωρίς αναπνοή και σφυγμό».

Έτσι, ο διασώστης που βρέθηκε στο σημείο ανατρέπει τα δεδομένα και λέει ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ.

Μάλιστα υπογραμμίζει πως: «Πιθανόν να είναι αιφνίδιος θάνατος. Αμέσως μόλις παραλάβαμε, ειδοποιήσαμε την αστυνομία. Το κέντρο, από ό,τι έμαθα μετά, ενημέρωσε την αστυνομία».

Για την υπόθεση στο ΕΚΑΒ της Πάτρας διεξάγεται ΕΔΕ.

«Υπάρχουν νόμοι»

Μιλώντας στο Mega, ο Σταύρος Μπαλάσκας, συνδικαλιστής ΕΛ.ΑΣ, τόνισε πως σε περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου υπάρχει ένα πρωτόκολλο που ακολουθείται.

«Κάνεις δεν αμφισβητεί ότι οι ΕΚΑΒιτες σώζουν ανθρώπους, πάντα δίνουν την ψυχή τους, όμως υπάρχουν γραμμένοι νόμοι. Όταν ένας άνθρωπος είναι νεκρός καλούμε άμεσα την αστυνομία. Όποιος δεν πεθαίνει σε νοσοκομείο και έχει αιφνίδιο θάνατο, σε κάθε περίπτωση ερευνάται η εγκληματική ενέργεια».

Δεκατρείς και πλέον μήνες μετά τον θάνατο της Ίριδας, η υπόθεση έχει ξεφύγει από τα όρια της Πάτρας. Απασχολεί μια ολόκληρη χώρα, που περιμένει να μάθει κάτω από ποιες συνθήκες πέθανε το βρέφος στην κούνια του σπιτιού του.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top