ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο βασικός «ύποπτος» που κρύβεται πίσω από την ηπατίτιδα σε παιδιά - Τα δέκα πιο κοινά συμπτώματά της

Ο βασικός «ύποπτος» που κρύβεται πίσω από την ηπατίτιδα σε παιδιά - Τα δέκα πιο κοινά συμπτώματά της

Αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να θορυβηθεί τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και οι επαγγελματίες υγείας.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βασικός «ύποπτος» που κρύβεται πίσω από την ηπατίτιδα είναι κάποιος αδενοϊός. Πρόκειται για κοινούς ιούς που προκαλούν συμπτώματα που θυμίζουν εκείνα της γρίπης ή της γαστρεντερίτιδας και σπάνια προκαλούν φλεγμονή στο ήπαρ, όταν ο ασθενής είναι υγιής.

Ο παιδίατρος Αδάμος Χατζηπαναγή, μίλησε στην εκπομπή «Alpha καλημέρα» για τα μαζεμένα κρούσματα ηπατίτιδας που έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα.

Αρχικά ανέφερε ότι «η ηπατίτιδα β’ που τίθεται υπό διερεύνηση είναι σχετικά συνηθισμένη για τους επαγγελματίες υγείας. Έχουμε κάποιο παιδί που παρουσιάζεται με κλινική εικόνα και προσπαθούμε να βρούμε τον αιτιολογικό παράγοντα. Τι είναι αυτό που διαφέρει; Τι είναι αυτό που μας ανησυχεί; Ενώ περιμένουμε 10 περιστατικά σε ένα διάστημα τριών μηνών, ξαφνικά έχουμε ένα αριθμό περιστατικών που είναι μέχρι 7 φορές πιο μεγάλες, περίπου 111 περιστατικά.

Είχαμε αυξημένο αριθμό περιστατικών. Προσβάλλει περισσότερο παιδιά ηλικίας 3-5 ετών. Ένα τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι ένα 10% χρειάζεται να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος. Αυτά είναι που ανησυχούν εμάς τους επαγγελματίες υγείας».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «προς το παρόν δεν ξέρουμε τι είναι εκείνο που προκαλεί αυτή τη μορφή της ηπατίτιδας. Δεν υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα όσα υπάρχουν σε άλλες χώρες με αναλογία πληθυσμού. Ο ΠΟΥ έχει προσκαλέσει τους επαγγελματίες υγείας να δηλώνουν τα περιστατικά. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή να δούμε αν θα συνδεθούν τα περιστατικά με ένα νέο αιτιολογικό παράγοντα. Δεν υπάρχει ανησυχία για εμάς στην Κύπρο. Οι γονείς μπορούν να είναι ήσυχοι και να περιμένουμε να δούμε τα καινούργια δεδομένα».

Οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, ωστόσο είναι σημαντικό οι γονείς να προσέχουν και να είναι ενήμεροι για τα πιο κοινά συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

Τα 10 πιο κοινά συμπτώματα της οξείας παιδικής ηπατίτιδας είναι:

Σκουρόχρωμα ούρα

Ωχρά, γκριζωπά κόπρανα

Φαγούρα

Κιτρίνισμα στα μάτια και στο δέρμα

Πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις

Υψηλός πυρετός

Αίσθημα ναυτίας

Υπερβολική, διαρκής κόπωση

Απώλεια όρεξης

Πόνος στην κοιλιακή χώρα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top