ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Σχεδόν το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας χάθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή

 ΟΗΕ: Σχεδόν το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας χάθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή

Το 30% των θέσεων εργασίας στην Ουκρανία, 4,8 εκατομμύρια συνολικά, έχουν χαθεί από τη ρωσική εισβολή, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη την Τετάρτη, με τις προοπτικές ακόμη χειρότερες αν ο πόλεμος συνεχιστεί.

«Οι οικονομικές αναταραχές, σε συνδυασμό με μεγάλους εσωτερικούς εκτοπισμούς και ροές προσφύγων, προκαλούν μεγάλης κλίμακας απώλειες όσον αφορά την απασχόληση και τα εισοδήματα», ανέφερε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας του ΟΗΕ.

Στην πρώτη έκθεσή της για τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, όχι μόνο για αυτές τις χώρες αλλά και για την κεντρική Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο, η ΔΟΕ παρουσίασε διάφορα σενάρια, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η σύγκρουση.

«Εάν οι εχθροπραξίες σταματήσουν αμέσως, θα μπορούσε να ακολουθήσει ταχεία ανάκαμψη, με την επιστροφή 3,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, μειώνοντας έτσι τις απώλειες θέσεων εργασίας στο 8,9 τοις εκατό», ανέφερε η υπηρεσία.

«Σε ένα σενάριο περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης, οι απώλειες θέσεων εργασίας θα αυξηθούν περαιτέρω για να φτάσουν τα επτά εκατομμύρια, ή το 43,5 τοις εκατό».

Η ΔΟΕ επαίνεσε τις προσπάθειες του Κιέβου να διατηρήσει σε λειτουργία το σύστημα κοινωνικής προστασίας της Ουκρανίας.

«Η ουκρανική κυβέρνηση είναι πλήρως λειτουργική, όπως και οι εργοδότες και οι οργανώσεις των εργαζομένων», είπε ο Χάιντς Κόλερ, περιφερειακός διευθυντής της ΔΟΕ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, σε συνέντευξη Τύπου.

«Συνεχίζουμε να τους υποστηρίζουμε για να είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε στην παρούσα κατάσταση, αλλά ελπίζουμε και στη φάση της ανοικοδόμησης μετά το τέλος αυτής της σύγκρουσης».

Πρόσφυγες που ψάχνουν εργασία

Τον Μάρτιο, η υπηρεσία εργασίας του ΟΗΕ δήλωσε ότι σταματά κάθε τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία έως ότου σταματήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την εισβολή «εξαιρετικά ασυμβίβαστη» με τις αρχές της ιδιότητας μέλους της ΔΟΕ.

Η εισβολή του Φεβρουαρίου πυροδότησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από 5,9 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Η ΔΟΕ εκτιμά ότι περίπου 2,75 εκατομμύρια πρόσφυγες είναι σε ηλικία εργασίας και ενδέχεται να αναζητήσουν εργασία στις χώρες υποδοχής τους, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί και πρόκειται να μείνουν εκτός Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα δύο τρίτα από αυτούς έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σχεδόν οι μισοί κατείχαν δουλειά με υψηλά προσόντα πριν από τη σύγκρουση. Μόνο το 15 τοις εκατό είχε εργασία χαμηλής ειδίκευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ.

Η Πολωνία, η οποία έχει δεχτεί περισσότερους από 3,2 εκατομμύρια Ουκρανούς, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ένταξη στην αγορά εργασίας, δήλωσε η ΔΟΕ.

Υπολογίζεται ότι 410.000 προηγουμένως απασχολούμενοι πρόσφυγες ζουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 200.000 εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης, 146.000 μεσαίας ειδίκευσης και 64.000 εργαζομένων χαμηλής ειδίκευσης, ανέφερε η ΔΟΕ.

Επιπλέον, η ΔΟΕ προβλέπει ότι ο πόλεμος θα έχει «σημαντικές αλυσιδωτές συνέπειες» στην κεντρική Ασία.

Οι πρώην σοβιετικές χώρες στην περιοχή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εμβάσματα μεταναστών εργαζομένων στη Ρωσία, η οποία αναμένεται να υποστεί βαρύ οικονομικό πλήγμα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Το 2020, οι άνθρωποι από το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν αντιπροσώπευαν το 22 τοις εκατό, το 10 τοις εκατό, το πέντε τοις εκατό και το 4 τοις εκατό, αντίστοιχα, των 11,6 εκατομμυρίων διεθνών μεταναστών που ζουν στη Ρωσία.

Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες επαναπατρίζουν ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους στις χώρες καταγωγής τους.

Η ΔΟΕ είπε ότι τα εμβάσματα αντιπροσώπευαν το 31,3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Κυργιστάν και το 26,7 τοις εκατό του ΑΕΠ του Τατζικιστάν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι τα εμβάσματα ενδέχεται να μειωθούν σημαντικά το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κατά 33 τοις εκατό για το Κιργιστάν και 22 τοις εκατό για το Τατζικιστάν.

«Όποτε υπάρχει πίεση στη ρωσική αγορά εργασίας, το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι οι μετανάστες εργάτες καλούνται να επιστρέψουν στις πατρίδες τους», είπε ο Κόλερ.

Αυτοί οι εργαζόμενοι θα κινδύνευαν να ασκήσουν πίεση σε μια ήδη μικρή αγορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία και χαμηλούς μισθούς, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top