ΔΙΕΘΝΗ

Το Ελσίνκι συνιστά «υπομονή» μετά την αρνητική αντίδραση της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Το Ελσίνκι συνιστά «υπομονή» μετά την αρνητική αντίδραση της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκκα Χααβίστο, προέτρεψε όλους να κάνουν υπομονή και κάλεσε την Παρασκευή σε μια προσέγγιση βήμα προς βήμα, ως απάντηση στην τουρκική αντίσταση για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να υποστηρίξει τα σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία, δημιουργώντας ένα πιθανό εμπόδιο καθώς η ένταξη απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη και από τα 30 κράτη μέλη.

"Χρειαζόμαστε λίγη υπομονή σε αυτό το είδος διαδικασίας, δεν συμβαίνει σε μια μέρα... Ας πάρουμε τα θέματα βήμα προς βήμα", είπε ο Χααβίστο σε δημοσιογράφους.

Η δήλωση του Ερντογάν φάνηκε να αποτελεί έκπληξη για τη Φινλανδία, αφού ο Χααβίστο είχε επισκεφθεί την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες ενώ ο Φινλανδός Πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, μίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Μετά από αυτή την κλήση, ο Νιινίστο είχε γράψει στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».

Ο Νιινίστο και η Πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν, ξεκίνησαν τη διαδικασία αίτησης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ανακοινώνοντας ότι και οι δύο ήταν υπέρ της ένταξης στη συμμαχία, μια σημαντική αλλαγή πολιτικής που ωθήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγη: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Στην Ολλανδία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Στην Ολλανδία ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Επίσκεψη εργασίας στη Χάγη θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top