ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαμπριανίδης: Ζητούν αλλαγές ώστε να μην αποκλείονται ανήλικοι και ηλικιωμένοι από χορηγία αγοράς αναπηρικού οχήματος

Λαμπριανίδης: Ζητούν αλλαγές ώστε να μην αποκλείονται ανήλικοι και ηλικιωμένοι από χορηγία αγοράς αναπηρικού οχήματος

Να αλλάξουν κάποιοι παράμετροι και όροι του σχεδιού οικονομικής στήριξης από το κράτος προς άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες τους για απόκτηση αυτοκινήτου, ζητάει η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου.

Η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες , πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται απο το κράτος με κάθε δυνατό τρόπο. Κενά σε νομοθεσίες ή σε σχέδια, όταν γίνονται αντιληπτά, πάντα συζητιούνται , προσπαθώντας να εξερευθούν οι καλύτερες προυποθέσεις και λύσεις ανάμεσα στην Οργάνωση , τους αρμόδιους φορείς και το κράτος.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρη Λαμπριανίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στις ανάγκες για αλλαγή όρων του σχεδιού στήριξης.

Ανάμεσα στις αλλαγές είναι η ανάγκη επέκτασης του σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας σε άτομα με αναπηρίες για απόκτηση αυτοκινήτου ώστε να καλύπτει τα παιδιά κάτω από 18 χρόνων και τους ενήλικες πάνω από 70 χρόνων που εισέρχονται σε αναπηρικό αυτοκίνητο με τροχοκάθισμα.

"Εμείς ζητήσαμε άτομα μέχρι 75 ετών με κινητικές αναπηρίες να δικαιούνται να λάβουν βοήθεια για κανονικό αυτοκίνητο και και ανω των 75 να δικαιούνται χορηγία για αυτοκίνητο στο οποίο μπαίνουν με το τροχοκάθισμα" αναφέρει ο κ.Λαμπριανίδης.

"Μέχρι τώρα το σχέδιο επιχορήγησης για αγορά αυτοκινήτου αφορά ενήλικες μέχρι 70 ετών ενώ
ανήλικοι λαμβάνουν βοήθεια κατ'εξαίρεση μετά από αίτημα στην Υπ. Εργασίας. Τώρα συζητείται το θέμα να αλλάξουν οι όροι του σχεδίου και να είναι δικαιούχοι και οικογένειες που έχουν παιδί με κινητική αναπηρία και χρειάζεται αυτοκίνητο στο οποίο θα εισέρχεται με το τροχοκάθισμα
το ίδιο και για άτομα άνω των 70" .

Οι προτάσεις οι οποίες αναλύονται και πιο κάτω στην ανακοίνωση της Ο.ΠΑ.Κ έχουν ως στόχο να διευκολύνούν οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες και ηλικιωμένους με αναπηρίες

Η ανακοίνωση Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ.)

Σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κ.Α. συζητήθηκε το πολύ σημαντικό θέμα της οικονομικής στήριξης από το κράτος προς άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες τους για απόκτηση αυτοκινήτου. Ένα σχέδιο το οποίο πλήγηκε το 2012 από το μνημόνιο και αν και έγινε αποκατάσταση, αναμένουμε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο για να εξυπηρετήσει περισσότερα άτομα/οικογένειες.
Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου συμφωνεί με την πρόταση του κ. Αποστόλου και επιπλέον υπέβαλε τις πιο κάτω εισηγήσεις:
1. Το όριο ηλικίας για απόκτηση κανονικού αυτοκινήτου να επεκταθεί μέχρι τα 75 χρόνια για άτομα με κινητικές αναπηρίες οι οποίοι οδηγούν
2. Να αυξηθούν τα ποσά χορηγίας τουλάχιστον 30% (σήμερα υπάρχουν 3 κατηγορίες δικαιούχων και ανάλογα ποσού: €3.500 για άτομα με αναπηρίες, €4.500 για άτομα σε τροχοκάθισμα και €9.000 για όσους θα αγοράσουν όχημα στο οποίο εισέρχονται με το τροχοκάθισμα).
3. Να εφαρμοστεί ένα σχέδιο δανειοδότησης από το κράτος για φτωχά άτομα με αναπηρία που δεν έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από τράπεζα για απόκτηση αυτοκινήτου
Αναμένουμε το επόμενο διάστημα να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση για αναβάθμιση των προνοιών του σχεδίου αυτού με στόχο την καλύτερη στήριξη ατόμων με αναπηρίες.

 

Δειτε όσα είπε στην εκπομπή "Αlpha Καλημέρα" ο Βουλευτης της ΕΔΕΚ:

Ο Ανδρέας Αποστόλου , Βουλευτής ΕΔΕΚ, μετά απο εισήγηση του, έγινε αυτεπάγγελτη εξέταση στη Συνεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, με θέμα "Η ανάγκη επέκτασης του σχεδίου παροχής οικονομικής βοήθειας σε άτομα με αναπηρίες για απόκτηση αυτοκινήτου ώστε να καλύπτει τα παιδιά κάτω από 18 χρόνων και τους ενήλικες πάνω από 70 χρόνων που εισέρχονται σε αναπηρικό αυτοκίνητο με τροχοκάθισμα."

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Προειδοποιητική σήμανση στους δρόμους: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πού τοποθετήθηκαν μέχρι σήμερα

Μπορεί o εργοδότης να καθυστερεί την καταβολή του μισθού σε ένα εργοδοτούμενο; - Τι προνοεί ο Νόμος

Έτσι θα χάσουμε τα περιττά κιλά πριν το καλοκαίρι – Τα πέντε χρήσιμα tips -  Τι ισχύει για καρπούζι και παγωτό – Απαντά ειδικός στο «Τ»

Χαμάς: Πατέρας και γιος ομολογούν πως βίασαν Ισραηλινή και μετά την εκτέλεσαν

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Έγινε 87 χρόνων και το γιόρτασε με ένα μεγάλο πάρτι

Γιώργος Μαζωνάκης: Η πρώτη ανάρτηση μετά την αποκάλυψη για τη δικαστική διαμάχη με την αδερφή τουΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

ΠτΔ για Κυπριακό: Στο περίμενε για επάνοδο Ολγκίν - Ενημερώθηκε από Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια έργων στην Πέγεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top