ΥΓΕΙΑ

Το τρόφιμο που σώζει το μυαλό των 50ρηδων – Μισό φλιτζάνι την ημέρα αρκεί

Το τρόφιμο που σώζει το μυαλό των 50ρηδων – Μισό φλιτζάνι την ημέρα αρκεί

Σε φύλακα της μνήμης των ηλικιωμένων αποδεικνύεται μισή κούπα από αυτό το εύγευστο και δροσερό φρούτο, που μπορούμε να το καταναλώσουμε ακόμα και κατεψυγμένο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Μισή κούπα βατόμουρα τη μέρα είναι αρκετή για να προστατεύσει από τη γνωστική εξασθένιση τους ηλικιωμένους που βαδίζουν προς τη συμπλήρωση των 60 ετών και την άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στην παρούσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients , οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στο Οχάιο παρακολούθησαν 33 παχύσαρκους ενήλικες με ήπια έκπτωση της μνήμης, οι οποίοι κατανάλωναν τα βατόμουρα για τρεις μήνες. Αφού ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη περίοδος παρακολούθησης, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη τους, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν καταναλώσει τα συγκεκριμένα φρούτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συστατικό εκείνο που θωρακίζει το μυαλό από τα συμπτώματα της άνοιας είναι ανθοκυανίνες, ένα είδος φλαβονοειδούς που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι ήταν δύσκολο να συσχετίσουν ακριβώς τη θετική συμβολή των βατόμουρων στη μνήμη, καθώς πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και το δείγμα ήταν μικρό.

Η αύξηση του βάρους των παχύσαρκων συμμετεχόντων είχε πραγματοποιηθεί κατά τη μέση ηλικία της ζωής τους και ζύγιζαν κατά μέσο όρο 92 κιλά. Όλοι τους βρισκόντουσαν σε προδιαβητικό στάδιο, όταν δηλαδή το σώμα αρχίζει να γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη και αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 αλλά και της άνοιας.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, όλοι οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωναν κάποιο άλλο φρούτο. Στους μισούς από αυτούς, δόθηκε ένα διαλυτό σε νερό συμπλήρωμα βατόμουρου, ισοδύναμο με μισή κούπα βατόμουρα, ενώ στους υπόλοιπους συμμετέχοντες δόθηκε ένα εικονικό συμπλήρωμα (placebo).

Mετά από 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκαν διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες των συμμετεχόντων, όπως σημειώνει και ο δρ. Robert Krikorian, ψυχολόγος και επικεφαλής της μελέτης: «Τα ευρήματά μας ανέδειξαν βελτιωμένη εκτελεστική ικανότητα σε όσους είχαν καταναλώσει τα βατόμουρα, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία έναντι της γνωστικής έκπτωσης, όταν εφαρμόζεται νωρίς σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως της μέσης ηλικίας με αντίσταση στην ινσουλίνη».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των υποψήφιων έφεδρων αξιωματικών της 2024 ΕΣΣΟ

Ενώπιον κακουργιοδικείου οδηγείται ο Ζαννέττου – Υπέγραψε εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ

Καύσιμα: Συνεχίζονται οι μειώσεις – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

Πιάνει δουλειά η Ελεγκτική για δαπάνες υποψηφίων - Το πρόστιμο και οι «τρύπες» στη νομοθεσία

Πυρκαγιά στην Πάφο: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Οι πληροφορίες που αξιολογούν για τα αίτιαΑυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Αυτός είναι ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης - Θέμα συζήτησης ο διορισμός του

Την ερχόμενη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί της ίδρυσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top