ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κύπρος συμμετέχει στην εκστρατεία EUChooseSafeFood με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA

Η Κύπρος συμμετέχει στην εκστρατεία EUChooseSafeFood με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA

Η Κύπρος συμμετέχει στην εκστρατεία EUChooseSafeFood με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της «τελικής ημερομηνίας ανάλωσης» και της «ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας» στις ετικέτες τροφίμων; Υπάρχουν κανόνες υγιεινής τροφίμων που μπορώ να τηρήσω στο σπίτι για να διασφαλίσω ότι η οικογένειά μου είναι ασφαλής; Πρέπει να ανησυχώ για τα πρόσθετα τροφίμων;

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που θέτουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές τις οποίες έρχεται να απαντήσει η εκστρατεία #EUChooseSafeFood μεταφράζοντας την επιστήμη πίσω από την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ σε χρήσιμες πληροφορίες για τις καθημερινές τους επιλογές τροφίμων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιστήμη μοιράζεται αυτή την ευθύνη με τους πολίτες διασφαλίζοντας ότι, ό,τι κι αν επιλέξετε να καταναλώσετε έχει αξιολογηθεί ως ασφαλές.

Η βοήθεια προς τους καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις καθημερινές διατροφικές επιλογές αποτελεί το επίκεντρο της εκστρατείας #EUChooseSafeFood. Αυτή η εκστρατεία, σε όλη την ΕΕ, που ξεκινά σήμερα στη Κύπρο, στοχεύει να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να λάβουν ενημερωμένες επιλογές τροφίμων εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο της επιστήμης στην ασφάλεια των τροφίμων.

Προσφέρει πρακτικές και προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές, από τη βοήθεια στην αποκρυπτογράφηση των ετικετών και την κατανόηση των πρόσθετων στα τρόφιμα μέχρι την παροχή συμβουλών για την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων.Το #EUChooseSafeFood διανύει τη δεύτερη χρονιά του σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζοντας την επιτυχία του επεκτείνοντας το φάσμα των θεμάτων που καλύπτει η εκστρατεία. Φέτος οι καταναλωτές θα μπορούν να μάθουν για την υγεία των φυτών, τα νέα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής, για να συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις όσον αφορά τα τρόφιμα.

Η εργαλειοθήκη #EUChooseSafeFood που περιλαμβάνει γραφικά, ταινίες μικρού μήκους και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες γλώσσες είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της εκστρατείας, διευκολύνοντας τις Εθνικές αρχές και τους Συνδέσμους να συμμετέχουν στην εκστρατεία.

Την έναρξη της εκστρατείας στην Κύπρο χαιρέτισε η Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμωνκα Στέλλα Κυριακίδου: “Oι ενημερωμένοι πολίτες είναι ενδυναμωμένοι καταναλωτές. Χαιρετίζω την έναρξη της εκστρατείας EUChooseSafeFood στην Κύπρο, η οποία στοχεύει στην παροχή αξιόπιστων και πρακτικών ταυτόχρονα συμβουλών στους πολίτες ώστε να μπορούν να επιλέξουν υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα. Η επίσπευση της μετάβασης σε βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων και η προώθηση υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής αποτελούν βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας "Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ, έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα την προστασία των καταναλωτών.”

Ο υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Μιχάλης Χατζηπαντέλα ανέφερε πως «Η προστασία της υγείας των πολιτών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της πολιτείας και συνδέεται άμεσα και με την ασφάλεια των τροφίμων. Οι αρμόδιες Αρχές του Κράτους, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φροντίζουν σε συνεχή βάση για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή. Ως Υπουργείο Υγείας, ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους στα τρόφιμα με σιγουριά και εμπιστοσύνη, έχοντας υπόψιν ότι η ασφάλεια των τροφίμων βασίζεται στην επιστήμη. Είμαι αισιόδοξος ότι η εκστρατεία αυτή στην χώρα μας θα συνδράμει σημαντικά, τόσο στην σωστή ενημέρωση του κοινού, όσο και στην ενδυνάμωση της αντίληψης σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.»

Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κος Κώστας Καδής χαιρέτισε την έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών και πρόσθεσε: «Αναμένω ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση των δυνατοτήτων των καταναλωτών για επιλογή υγειονομικά ασφαλών και ποιοτικά κατάλληλων τροφίμων. Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το «Αγρόκτημα στο Πιάτο». Η εν λόγω επιδίωξη αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ). Προς την κατεύθυνση αυτή, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΓΑΑΠ, διασφαλίζουν, μέσω αυστηρών και συστηματικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, από τη φάρμα έως και το τραπέζι του καταναλωτή, τη διάθεση στην αγορά υγειονομικά ασφαλών και ποιοτικά κατάλληλων τροφίμων ζωικής προέλευσης που έχουν παραχθεί με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Για τα υπόλοιπα είδη τροφίμων, την αρμοδιότητα έχουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.» O κος Καδής συγχάρηκε την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων για την πρωτοβουλία της καθώς και όλους όσοι συμβάλλουν στην επιτυχή υλοποίηση της.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-cy 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν το αφήγημα Τατάρ - Δίνουν χρόνο στην αποστολή της Ολγκίν

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

Μαρίνα Σάττι: Τι δήλωσε η ομάδα της για την ελληνική συμμετοχή και το μήνυμα της τραγουδίστριας

Εντόπισαν 113 κροτίδες σε οικία ανήλικου στη Λευκωσία - Αναμένεται να κληθεί για ανάκριση - Φωτογραφία



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top