ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Τελικά πόσο ευθύνονται οι ασυμπτωματικοί για τη μετάδοσή του

Κορωνοϊός: Τελικά πόσο ευθύνονται οι ασυμπτωματικοί για τη μετάδοσή του

Όσο η ισχύς του κορωνοϊού φθίνει με τις αναδυόμενες μεταλλάξεις, η έρευνα σχετικά με τη μεταδοτικότητά του συνεχίζεται και ανακύπτουν συνεχώς νεότερα ερευνητικά στοιχεία. Μια συστηματική ανασκόπηση μελετών, που δημοσιεύθηκαν μέχρι τον Ιούλιο του 2021, συμπέρανε ότι οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις ήταν λιγότερο μολυσματικές από τις συμπτωματικές, ενώ οι περισσότερες λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, δεν χαρακτηρίστηκαν ως ασυμπτωματικές εν τέλει, απλώς τα συμπτώματα εμφανίστηκαν σε δεύτερο χρόνο.

Η μετα-ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία και δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine, φαίνεται πως δίνει κάποιες απαντήσεις σχετικά με την αμφιλεγόμενη επικινδυνότητα της ασυμπτωματικής μετάδοσης του κορωνοϊού. Μελέτες που αξιολογούν τα άτομα σε μία δεδομένη χρονική στιγμή ενδέχεται να υπερεκτιμήσουν το μέγεθος των πραγματικών ασυμπτωματικών λοιμώξεων, επειδή τα άτομα αργότερα εκδηλώνουν συμπτώματα του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, τα κρούσματα αυτά κατανομούνται εσφαλμένα ως ασυμπτωματικά και όχι ως συμπτωματικά.

Στην προκειμένη μελέτη συμπεριλήφθηκαν συνολικά 130 μελέτες από 42 χώρες, με πρώιμα στοιχεία από το 2020 και με μετέπειτα εμπλουτισμένο ερευνητικό υλικο, μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Τα στοιχεία αφορούσαν τόσο σε ασυμπτωματικούς ασθενείς (11.923 άτομα), όσο και σε συμπτωματικούς (28.426).

Λόγω της ακραίας διακύμανσης μεταξύ των μελετών που εξετάσθηκαν, η μετα-ανάλυση δεν υπολόγισε το ποσοστό ασυμπτωματικής μόλυνσης, αλλά εκτίμησε το εύρος μεταξύ τεταρτημορίων και ότι το 14-50% των λοιμώξεων ήταν ασυμπτωματικές.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό δευτερογενούς προσβολής, ένα μέτρο του κινδύνου μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2, ήταν περίπου δύο τρίτα χαμηλότερο στα άτομα χωρίς εκδήλωση συμπτωμάτων σε σχέση με αυτά που εμφάνισαν συμπτώματα.

«Εάν τόσο το ποσοστό όσο και η μεταδοτικότητα της ασυμπτωματικής λοίμωξης είναι σχετικά χαμηλά, τα άτομα με ασυμπτωματική λοίμωξη θα πρέπει να ευθύνονται για μικρότερο ποσοστό της συνολικής διασποράς από τα προσυμπτωματικά άτομα», συμπεραίνουν οι συγγραφείς, ενώ επισημαίνουν επίσης ότι «όταν υπάρχει υψηλή μεταδοτικότητα του κορωνοϊού στην κοινότητα, η τήρηση των αποστάσων και η χρήση μάσκας θα πρέπει να διατηρηθούν, για να αποτραπεί η μετάδοση από στενή επαφή με άτομα με ασυμπτωματική και προσυμπτωματική λοίμωξη».

Η συν-συγγραφέας Nicola Low προσθέτει: «Το πραγματικό ποσοστό της ασυμπτωματικής λοίμωξης Covid-19 δεν είναι ακόμα γνωστό και θα ήταν παραπλανητικό να βασιστούμε σε έναν μόνο αριθμό, επειδή οι 130 μελέτες που εξετάσαμε ήταν τόσο διαφορετικές. Τα άτομα με ασυμπτωματική λοίμωξη είναι, ωστόσο, λιγότερο μολυσματικά από εκείνα με συμπτωματική λοίμωξη».

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top