ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει θλίψη για θάνατο νεαρού Σύρου στην Πάφο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει θλίψη για θάνατο νεαρού Σύρου στην Πάφο

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο νεαρού Σύρου στα βορειοδυτικά παράλια της Πάφου στις 2 Ιουνίου στην προσπάθειά του να φτάσει στην Κύπρο.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες, επέβαινε σε ένα από τα δύο σκάφη, που μετέφεραν πάνω από 40 Σύρους, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών που απέπλευσαν από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι επιβάτες που έπεσαν στη θάλασσα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη.

Οι συνθήκες της τραγικής απώλειας καθώς και του περιστατικού δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκεται σ’ επικοινωνία με τις αρχές και τους επιζώντες που έχουν μεταφερθεί στην Πουρνάρα.

Πρόκειται για τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου από τις αρχές του 2020, πέραν του ενός ατόμου που αγνοείται στη θάλασσα από τον Αύγουστο του 2021 αφότου πήδηξε από το σκάφος όταν αυτό αναχαιτίστηκε από τις λιμενικές αρχές.

«Είναι αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι, λόγω απελπισίας και ελλείψει ασφαλών διαδρομών, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε διακινητές κι εμπόρους ανθρώπων στους οποίους εμπιστεύονται τη ζωή τους. Απαιτείται πιο σθεναρή δράση για τον περιορισμό της διακίνησης κι εμπορίας ανθρώπων κι όσων εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και την απόγνωση καθώς και για την προστασία των θυμάτων», δήλωσε η Κάτια Σάχα, η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο.

Τον Απρίλιο, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δημοσίευσε μια νέα έκθεση όπου αναφέρεται ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά, διασχίζοντας την κεντρική και δυτική Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, απευθύνοντας έκκληση για επείγουσα δράση με στόχο την αποτροπή των θανάτων και την προστασία των προσφύγων και των αιτητών ασύλου που επιχειρούν ριψοκίνδυνα ταξίδια μέσω της ξηράς και της θάλασσας.

Τα κράτη πρέπει να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις απώλειες ζωών στη θάλασσα, καθώς και την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία που βιώνουν άτομα που ταξιδεύουν παράτυπα στη θάλασσα, αναφέρεται.

Θα πρέπει επίσης, προστίθεται, να λάβουν μέτρα για την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση ή εγκλωβισμένοι καθ’ οδόν, που εντοπίζονται στη θάλασσα ή κρατούνται σε κέντρα κράτησης, καθώς και να καθορίζουν εάν έχουν ανάγκες διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η επίτευξη αυτών των στόχων βασίζεται, εκτός ​​από τα συστήματα έρευνας και διάσωσης, στον έγκαιρο εντοπισμό όσων χρειάζονται διεθνή προστασία, στην ανθρώπινη μεταχείριση και διασφάλιση της αρχής της μη-επαναπροώθησης, καθώς και πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top