ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kλιματική δράση: 1η Υπουργική Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Σχήμα 3+1)

Kλιματική δράση: 1η Υπουργική Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Σχήμα 3+1)

Η πρώτη Υπουργική Συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Αμερικής, συνεργασία που αποκαλείται και ως Σχήμα «3+1» (Τριμερής Συμφωνία με τη στήριξη των ΗΠΑ), με αντικείμενο την κλιματική δράση, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο περιθώριο της 2ης Υπουργικής Συνόδου της Πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον συντονισμό δράσεων για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (ΑΜΜΑ).

Την Υπουργική Συνάντηση του Σχήματος «3+1» συγκάλεσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, καθώς η Κύπρος είναι ο συντονιστής για το θέμα της κλιματικής δράσης. Η Υπουργική Συνάντηση είχε ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την περεταίρω συνεργασία των συμμετέχουσων χωρών στο θέμα της κλιματικής δράσης και τον καθορισμό του πλαισίου ανάπτυξης της. Στη Συνάντηση συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Καδή, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, η Υπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος του Ισραήλ, κ. Tamar Zandber και ο κ. Mark Kasman, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και εκπρόσωπος της χώρας στη Συνάντηση.

Αναφορικά με τους βασικούς πυλώνες της περαιτέρω συνεργασίας τους στα θέματα της κλιματικής δράσης, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών αποφάσισαν την αξιοποίηση του έργου που έχει ήδη επιτελεστεί στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, αποφάσισαν τη σύσταση τεχνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων των χωρών τους, με στόχο την υποβολή εισηγήσεων ως προς τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί, με συγκεκριμένους στόχους, στο θέμα της κλιματικής δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος του Σχήματος «3+1» αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου το ερχόμενο Φθινόπωρο, για οριστικοποίηση των σχετικών προτάσεων για περαιτέρω συνεργασία.

Πλαίσιο δράσης του Σχήματος «3+1»

Τον περασμένο Μάιο, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για όλο τον πλανήτη, οι τέσσερεις χώρες αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους και στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.

Μέσα από την εν λόγω συνεργασία αναβαθμίζεται ιδιαίτερα ο ρόλος της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ, ως παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Διμερείς συναντήσεις Υπουργού Γεωργίας με Ισραήλ και Μπαχρέιν

Ο κ. Κώστας Καδής, στο περιθώριο της 2ης Υπουργικής Συνόδου της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον συντονισμό δράσεων για την κλιματική αλλαγή στην περιοχή ΑΜΜΑ, είχε διμερείς συναντήσεις με την Υπουργό Προστασίας Περιβάλλοντος του Ισραήλ και τον Ειδικό Απεσταλμένο για κλιματικές υποθέσεις και Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Μπαχρέιν, Dr. Mohamed Βin Daina.

Με το Ισραήλ συζητήθηκαν θέματα διαχείρισης των υδάτων και προστασίας και ασφάλειας των δασών, ενώ η συζήτηση με το Μπαχρέιν επικεντρώθηκε σε περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, ο έλεγχος της ρύπανσης, οι χερσαίοι πόροι και η διαχείριση των αποβλήτων, όπως και η διαχείριση των υδάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Λαμπάδιασαν» οχήματα τα ξημερώματα – Βρίσκονταν σταθμευμένα σε ανοικτό πάρκινγκ– Εξετάζεται και εμπρησμός

Απίστευτη απάτη - 58χρονος πείστηκε να επενδύσει σε εταιρεία που θα έμπαινε σε χρηματιστήριο – Το ποσό που «έκανε φτερά»

Καιρός: «Τα ‘χει παίξει» - Καλημέρα με λιακάδα, καλό μεσημεράκι με νεφώσεις και μεμονωμένες βροχές

Ακτοπλοϊκή σύνδεση: Εξαντλήθηκαν οι κρατήσεις γι' αυτούς τους μήνες - Το πρόγραμμα, οι τιμές και οι νέες υπηρεσίες

Φοιτητική Χορηγία: Σταδιακή η καταβολή – Ποιες αιτήσεις εξετάζονται τώρα – Όλες οι πληροφορίες

Ηλίας Γκότσης: Δεν μου λείπει η τηλεόραση – Ξέρω ότι θα πάω απλά να κάνω τη «γλάστρα»Στη μάχη οι Αρχηγοί για την τελική συσπείρωση - Σύγκρουση Νικόλα-Αννίτας – Η πάλη ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση

Στη μάχη οι Αρχηγοί για την τελική συσπείρωση - Σύγκρουση Νικόλα-Αννίτας – Η πάλη ΔΗΚΟ-ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση

Oι Αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ μπαίνουν τις τελευταίες ώρες στην «αρένα», για την τελική μάχη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top