ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου του ΟΗΕ: Tα ψηφίσματά του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να εφαρμόζονται

Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου του ΟΗΕ: Tα ψηφίσματά του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να εφαρμόζονται

Είναι επιτακτική ανάγκη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιδείξει ηγετικό ρόλο στο να καταδειχθεί ότι τα ψηφίσματά του δεν μπορούν να αγνοούνται, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου εκπροσώπησε στις 9 Ιουνίου 2022 την Κυπριακή Δημοκρατία, στη συζήτηση της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την ετήσια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το 2021.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, κατά την παρέμβασή του, χαιρέτισε τα δύο ψηφίσματα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας το 2021 για την ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο, στη βάση του ψηφίσματος 186. Τόνισε ότι ο λόγος που το Κυπριακό παραμένει για τόσα χρόνια στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πρωτίστως η, χωρίς συνέπειες, μη εφαρμογή των πολυάριθμων σχετικών ψηφισμάτων που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επεσήμανε πως το να επιτραπεί η παγιοποίηση των επιπτώσεων της παράνομης χρήσης βίας κατά της Κύπρου, θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο για την αξιοπιστία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η περίπτωση των Βαρωσίων, πρόσθεσε, αποτελεί απτό παράδειγμα για να αποδειχθεί η ικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να εφαρμόσει τα σχετικά ψηφίσματα του. Είναι ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας να προστατεύει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα τα μικρά κράτη, ώστε να μη επιτυγχάνεται η επιβολή της βούλησης των ισχυρών αντιπάλων.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παρουσίαση της Έκθεσης, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης για την επίτευξη των πρωταρχικών στόχων του ΟΗΕ.

Εμμένουμε στην πεποίθηση μας, είπε, ότι η Έκθεση δεν πρέπει να είναι μια συλλογή αρχείων αναφορικά με συνεδριάσεις και έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά μια ουσιαστική απεικόνιση της θέσης του Συμβουλίου για κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Παράλληλα, επεσήμανε ο κ. Χατζηχρυσάνθου, θα πρέπει για κάθε σύγκρουση που εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να γίνεται μια ανάλυση, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων που είχε. Επίσης να υπάρχει μια αξιολόγηση σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη συμμόρφωση των εμπλεκομένων. Αναγκαίο επίσης είναι να περιλαμβάνεται μια αξιολόγηση της απόδοσης του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά στην εκπλήρωση των βασικών πτυχών της εντολής του, και εκτιμήσεις για τους τρόπους με τους οποίους το Συμβούλιο Ασφαλείας θα διασφαλίσει την ειρηνική επίλυση κάθε διένεξης που έχει ενώπιον του.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, η έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγική ανάλυση αναφορικά με τις βαθύτερες αιτίες των συγκρούσεων και τους πιθανούς τρόπους, που θα επιτρέψουν να γίνει πιο ολοκληρωμένη η προσέγγιση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης να καταγράφει λύσεις για τις συνέπειες των συγκρούσεων, όπως η μετακίνηση πληθυσμών και οι επακόλουθες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, αναγκαίο είναι η Έκθεση να συμπεριλαμβάνει ένα ειδικό κεφάλαιο αναφορικά με την ειρήνη και δικαιοσύνη, με στόχο τη σαφήνεια όσον αφορά στο επίπεδο ατιμωρησίας για σοβαρά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και τις στρατηγικές εξάλειψης της, είπε.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου επανέλαβε την ανάγκη βελτίωσης στον τρόπο που το Συμβούλιο Ασφαλείας προσεγγίζει τα κράτη μέλη που εμπλέκονται άμεσα στα θέματα της ατζέντας του, καθώς και αυτά που φιλοξενούν ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top