ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης: Τρεις υποψήφιοι, δύο εισιτήρια, ένας εφιάλτης

Αβέρωφ, Μαυρογιάννης, Χριστοδουλίδης: Τρεις υποψήφιοι, δύο εισιτήρια, ένας εφιάλτης

Χωρίς να υποτιμάται οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα, δύσκολα μπορεί να ανατραπεί η εκτίμηση ότι οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελούν την τριάδα των υποψήφιων, οι οποίοι θα αναμετρηθούν στην εκλογική κούρσα που οδηγεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι δύο πρώτοι έχουν την υποστήριξη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ενώ ο τρίτος, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να προηγείται σταθερά με μεγάλη διαφορά, ακόμη και χωρίς κομματική υποστήριξη.

Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης μπαίνουν στην κούρσα ο καθένας από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και με εντελώς διαφορετικέ έγνοιες για την επόμενη μέρα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει πίσω του το μεγαλύτερο κόμμα με την απαραίτητη οργανωτική επάρκεια και διαθέτει έμπειρα στελέχη, ικανά να ανταποκριθούν στις προεκλογικές απαιτήσεις. Η παρουσία του κόμματος στην κυβέρνηση του δίδει κερδοζημιές αφού πιστώνεται θετικές πολιτικές αλλά χρεώνεται και τις αστοχίες. Εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου στην προεδρία της Δημοκρατίας θα συνιστά προσωπικό και κομματικό θρίαμβο. Τυχόν αποτυχία εκλογής στον δεύτερο γύρο θα συνιστά ήττα, αλλά διαχειρίσιμη. Κάτι τέτοιο όμως θα εξαρτηθεί από τον αντίπαλο, δηλαδή διαφορετικό θα είναι το διακύβευμα εάν η μονομαχία είναι με Μαυρογιάννη και διαφορετικό με Χριστοδουλίδη. Χωρίς καμιά αμφιβολία το επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου και ΔΗΣΥ προτιμούν ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, που θα θυμίζει ντέρμπι μεταξύ Αριστεράς-Δεξιάς. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν αναμέτρηση με Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο γιατί λίγο πολύ το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Στον ΔΗΣΥ δεν θέλουν να σκέφτονται καν το σενάριο αποτυχίας εισόδου στον δεύτερο γύρο. Είναι το χείριστο αποτέλεσμα, το οποίο ασφαλώς θα δρομολογήσει εξελίξεις, που θα αγγίξουν άμεσα την ηγετική πυραμίδα του κόμματος.

Καταστροφικό σενάριο

Στο ΑΚΕΛ επενδύουν πολύ στις εισροές που θα έχει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης από ψηφοφόρους πέραν του χώρου της Αριστεράς. Χωρίς να υπερτιμούν τις δυνατότητες του, εκτιμούν ότι διαθέτει τα χαρακτηριστικά που υπηρετούν το στόχο της πολυσυλλεκτικότητας. Πρώτο ζητούμενο όμως είναι να συσπειρώσει το ΑΚΕΛ στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ώστε να διατηρήσει την κρίσιμη μάζα ψήφων που θα του επιτρέψουν μαζί με τις εισροές να διεκδικήσει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο. Το στοίχημα είναι μεγάλο και εξαιρετικά δύσκολο. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι έμπειρος διπλωμάτης αλλά άπειρος πολιτικός, υπό την έννοια ότι δεν υπήρξε στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, ούτε και έδωσε πολιτικές μάχες που προϋποθέτουν σύγκρουση και ένταση. Υπό αυτή την έννοια θα δοκιμαστεί υπό έντονη πίεση. Επίσης, είναι σημαντικό να υποστηριχθεί από τουλάχιστον ακόμη ένα κόμμα, ώστε να μην θεωρείται υποψήφιος του ΑΚΕΛ και να μην ταυτίζεται άμεσα με το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο ακόμη έχει να αντιμετωπίσει την καχυποψία μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος, ιδιαίτερα σε θέματα οικονομίας.

Διακηρυγμένος στόχος του ΑΚΕΛ είναι η νίκη, συνεπώς, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα συνιστά αποτυχία. Και στην περίπτωση του ΑΚΕΛ η ήττα θα είναι διαχειρίσιμη εάν έρθει στον δεύτερο γύρο. Στο ΑΚΕΛ προτιμούν ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, γιατί ελπίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα στηρίξουν Μαυρογιάννη. Αντιθέτως, η εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι ότι με ανθυποψήφιο τον Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο, οι πιθανότητες του Μαυρογιάννη να κόψει το νήμα είναι πολύ περιορισμένες. Σε περίπτωση όμως που ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν καταφέρει να εξασφαλίσει εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, τότε η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ασφαλώς όχι για τον ίδιο, ο οποίος ούτως ή άλλος έχει συνταξιοδοτηθεί, αλλά για την ηγεσία του ΑΚΕΛ. Πέραν του βάρους της ήττας, στην Εζεκία Παπαϊωάννου θα πέσει και ένα πρωτόγνωρο δίλημμα για την επιλογή στον δεύτερο γύρο: Αβέρωφ Νεοφύτου ή Νίκος Χριστοδουλίδης. Και οι δύο έχουν αποκλειστεί με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, συνεπώς, ουσιαστικά δεν πρόκειται για δίλημμα αλλά για ένα εφιαλτικό σενάριο.

Με την πίεση του φαβορί

Εάν οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα που επικρατεί στο εκλογικό σώμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διατηρεί ένα σαφέστατο προβάδισμα έναντι των βασικών ανθυποψηφίων του. Τα ζητούμενα για τον ίδιο και το επιτελείο του είναι δύο: Να κρατήσει αυτό το προβάδισμα τους επόμενους κρίσιμους μήνες, και κυρίως, να αποδειχθεί και στην κάλπη. Το δημοσκοπικό προβάδισμα επιτρέπει στον Χριστοδουλίδη να πορεύεται με λιγότερο άγχος, σε σχέση με τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι σίγουρα θα τον στοχοποιήσουν ακόμη περισσότερο για να τον αποδομήσουν. Ενδιαφέρουσα θα είναι κατάσταση πραγμάτων που θα δημιουργηθεί όταν θα υποστηριχθεί από κόμματα, κυρίως από το ΔΗΚΟ, το οποίο σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, βρίσκεται αρκετά κοντά του. Ουσιαστικά η στήριξη από το ΔΗΚΟ θα του δώσει οργανωτική βοήθεια και υποστήριξη σε ψήφους, αλλά την ίδια ώρα θα του αφαιρέσει τη δυναμική εντός του ΔΗΣΥ, από ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος που θα επαναπατριστούν λόγω ενόχλησης από τη συμπόρευση με Νικόλα Παπαδόπουλο. Η πολυσυλλεκτικότητα παραμένει το ισχυρό πλεονέκτημα του Νίκου Χριστοδουλίδη και εάν τη διατηρήσει, θα μπει στην τελική ευθεία με ένα σοβαρό αβαντάζ. Η εδραίωση της εικόνας του φαβορί βάζει πίεση στον Χριστοδουλίδη γιατί ουσιαστικά οποιοδήποτε αποτέλεσμα από την νίκη, θα θεωρηθεί ως αποτυχία. Το κρίσιμο σημείο είναι να επιβεβαιώσει και στην κάλπη τη δημοσκοπική πρωτιά και να περάσει στο δεύτερο γύρο. Από εκεί και πέρα όλα δείχνουν να συνηγορούν υπέρ του γιατί με βάση την κοινή πολιτική λογική, σε μεγάλο βαθμό θα πάρει τις ψήφους τους τρίτου που δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Αναμέτρηση με τον Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο είναι πιο βολική για τον Χριστοδουλίδη, διότι θα συσπειρώσει υπέρ του τους ψηφοφόρους αλλά και την πλειοψηφία της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, ενώ σε περίπτωση αναμέτρησης με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, μοιραία θα αντιπαραταχθεί μαζί τους και θα είναι τρόπον τινά υποψήφιος της αντιπολίτευσης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top