Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή άπαντηση Υπ.Γεωργίας σε ΑΚΕΛ για τη φωτιά στο Βασιλικό - Υπενθύμισε τις ανεπάρκειες που κληροδότησε από το παρελθόν

Σκληρή άπαντηση Υπ.Γεωργίας σε ΑΚΕΛ για τη φωτιά στο Βασιλικό -  Υπενθύμισε τις ανεπάρκειες που κληροδότησε από το παρελθόν

Την δική του απάντηση δίνει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο φύλαξης απόβλητων ελαστικών στην περιοχή Βασιλικού

 

Αυτούσια η ανακοίνωση του Υπ.Γεωργίας:

Για μια ακόμη φορά, το ΑΚΕΛ, με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε σε χώρο φύλαξης απόβλητων ελαστικών στην περιοχή Βασιλικού, επιτίθεται με ισοπεδωτικό τρόπο στην Κυβέρνηση, επιδιώκοντας, με χθεσινή ανακοίνωση του, να μηδενίσει το έργο της σε σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων.

Με μεγάλη μας λύπη αναγκαζόμαστε, για άλλη μια φορά, να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ και στον κυπριακό λαό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009, επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γεγονός ότι διατηρούσε σε λειτουργία ακατάλληλες χωματερές, αντίθετα με τις πρόνοιες των σχετικών Ευρωπαϊκών οδηγιών, τις οποίες επικαλείται στην ανακοίνωση του το κόμμα της αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε, επίσης, ότι είναι η παρούσα διακυβέρνηση που έκλεισε τις χωματερές αυτές και άρχισε με συστηματικό τρόπο τη διαδικασία αποκατάστασης τους, αίροντας πλήρως τις ανεπάρκειες που κληροδότησε από το παρελθόν.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει εκπονήσει πρόσφατα, με τη συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη νέα στρατηγική για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, σύμφωνα με τους στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν και την Κύπρο. Η στρατηγική, που θα εγκριθεί προσεχώς από το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη κοστολογηθεί και έχουν συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα «Κύπρος το Αύριο», όπως και σε έργα που θα καλυφθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, με ένα οργανωμένο πλάνο, η Κύπρος βαδίζει σταθερά πλέον στη νέα πορεία της προς την κυκλική οικονομία.

Επίσης, έχουν υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοθετήματα, τα οποία, ανάμεσα σε άλλα, προωθούν τη διαλογή των αποβλήτων στην πηγή, ώστε τα υλικά που θα συλλέγονται να τυγχάνουν διαχείρισης μέσω διαδικασιών που λειτουργούν στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας. Θα επιθυμούσαμε να βλέπαμε το ΑΚΕΛ να προωθεί την ψήφιση των νομοθετημάτων αυτών με τον ίδιο ζήλο με τον οποίο επιτίθεται στην Κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα θέματα Περιβάλλοντος, η διακυβέρνηση Αναστασιάδη, εντοπίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει, προχώρησε στη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, η οποία θα περιλαμβάνει και ειδικό Τμήμα Περιβαλλοντικών Ελέγχων. Η Κυβέρνηση, προχώρησε, επίσης, στην ουσιαστική ενίσχυση του Τμήματος Περιβάλλοντος με νέο προσωπικό, ώστε να επιτελεί πιο αποτελεσματικά την αποστολή του. Αντίθετα, η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ, το 2012 απέκοψε 24 θέσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που έπρεπε να διαχειριστεί τότε η Κύπρος.

Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό στην περιοχή Βασιλικού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το Τμήμα Περιβάλλοντος την ετοιμασία έκθεσης γεγονότων και, ανάλογα και με το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, θα εξεταστεί η πιθανότητα διενέργειας διοικητικής έρευνας για τη διακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε και επεκτάθηκε η πυρκαγιά.

Καταληκτικά, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναμένει από το ΑΚΕΛ, αντί στείρας και μηδενιστικής κριτικής, να καταθέτει εποικοδομητικές εισηγήσεις, τις οποίες το Υπουργείο απέδειξε πολλές φορές ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση των πολιτικών που εφαρμόζει.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top