ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τσουρουφλίζουν» οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο - Έφτασε τα 2 ευρώ το πετρέλαιο

«Τσουρουφλίζουν» οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο - Έφτασε τα 2 ευρώ το πετρέλαιο

Νέες αυξήσεις σημειώνονται συνεχώς στα καύσιμα στην Κύπρο, μετά το κύμα ακρίβειας που «σκεπάζει» όλα τα προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρατήρια πωλούν το πετρέλαιο κίνησης στα 2 ευρώ το λίτρο.

Πιο συγκεκριμένα, τρία πρατήρια στην επαρχία Λεμεσού (σ.σ. Αγίας Φυλάξεως, Άγιος Αθανάσιος και Γλάδστωνος) πωλούν το πετρέλαιο κίνησης αντίστοιχα προς €1,999, 1,998 και 1,997 το λίτρο.

Η μέση τιμή παγκύπρια είναι €1,931 το λίτρο, ενώ στα φθηνότερα πρατήρια ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο κίνησης στα €1,808 το λίτρο.

Σύμφωνα με την πρόταση την οποία εξασφάλισε το ThemaOnline, ο αρμόδιος Υπουργός κατά τον καθορισμό των ανώτατων τιμών θα λαμβάνει υπόψη τις τιμές εισαγωγής των πετρελαιοειδών, τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών, των διανομέων και των πρατηριούχων και τις ενδεχόμενες ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα για σκοπούς προστασίας των καταναλωτών.

Επιμένει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να οδηγήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, την πρόταση νόμου που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Στέφανος Στεφάνου για τη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.

Στη χθεσινή (21/6) συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Στεφάνου εξήγησε ότι η πρόταση νόμου δίνει τη δυνατότητα στην Υπουργό Ενεργείας να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στις περιπτώσεις που επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών για την προστασία των καταναλωτών.

Όπως ανέφερε, η υφιστάμενη νομοθεσία περιορίζει τη δυνατότητα για επιβολή πλαφόν μόνο στην περίπτωση της αισχροκέρδειας, ενώ η ισχύς της εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού.

Παράλληλα ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι συζητώντας την πρόταση νόμου του με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο Υπουργός εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του με αυτή.

Οι θέσεις της ΕΔΕΚ

 

Η ΕΔΕΚ καταθέτει εκ νέου προτάσεις που δίνουν άμεση ανακούφιση στους πολίτες και καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να τις αξιοποιήσει και να τις υιοθετήσει:

  1. Επιχορήγηση της τιμής των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση κοινωνικών κριτηρίων. Η αύξηση των ελέγχων για αποτροπή της παράνομης προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ανακτήσει τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χάνει ετησίως και να τα διαθέσει για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
  2. Οικονομική βοήθεια προς τους εργαζομένους λόγω απόστασης από την εργασία τους.
  3. Επιχορήγηση της τιμής ειδών πρώτης ανάγκης.
  4. Ο ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού.
  5. Σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  6. Περαιτέρω επέκταση των σχεδίων χορήγησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αύξηση της επιχορήγησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: 40χρονος οδήγησε το όχημα του εναντίον αστυνομικού - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες

Στην Κύπρο Μητσοτάκης και Ερντογάν στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Εκπτώσεις: Πως να ξεχωρίσεις τις πραγματικές από τις πλασματικές - Όσα αναφέρει αρμόδιος στο «Τ»

Κύπρια κατέχει 12 πτυχία και δεν…σταματά: Η Μαρία μιλά στο «Τ» και εξηγεί ότι δεν υπάρχει ηλικία για την μόρφωση

Κατακλυσμός με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές - Πού και πότε αναμένονταιΣε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top