ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aνεβαίνουν οι τόνοι, κρίσιμη η επόμενη περίοδος- Όλοι αναμένουν τις δημοσκοπήσεις

Aνεβαίνουν οι τόνοι, κρίσιμη η επόμενη περίοδος- Όλοι αναμένουν τις δημοσκοπήσεις

Παίρνει φωτιά το προεκλογικό σκηνικό και η παραμικρή λέξη ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά κομμάτων και υποψηφίων, τα οποία δίδουν τη δική τους μάχη σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική. Κι αυτό γιατί το επόμενο διάστημα θα δουν το φως οι νέες δημοσκοπήσεις, οι πρώτες ουσιαστικά που περιλαμβάνουν και τους τρεις βασικούς διεκδικητές της Προεδρίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη, οι οποίοι στηρίζονται αντιστοίχως από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αυτά θεωρούνται ως ιδιαίτερα σημαντικά γιατί θα αρχίζουν να σχηματοποιούν μια εικόνα, η οποία ενδεχομένως να αποδειχθεί καθοριστική. Οι επιδώσεις των πρώτων τριών βασικών διεκδικητών της προεδρίας, το εύρος της μεταξύ τους διαφοράς, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός εκάστου, οι συσπειρώσεις των κομμάτων και η παράσταση νίκης, είναι στοιχεία που συγκεντρώνουν την προσοχή των κομματικών γραφείων και των επιτελείων των κομμάτων αυτό το διάστημα.

Ο ΔΗΣΥ συνεχίζει τη στρατηγική αποδόμησης των Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, τους οποίους χαρακτηρίζει ως υποψήφιους της αντιπολίτευσης, επικρίνοντας τα δύο κόμματα για αντίφαση, αφού επιδιώκουν την αλλαγή με δύο πρώην συνεργάτες του Προέδρου. Την ίδια ώρα ο ΔΗΣΥ επενδύει στον κομματικό πατριωτισμό εξού και παρουσιάζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως υποψήφιο του ΔΗΚΟ, που στρέφεται εναντίον του κόμματός του, ενώ την ίδια ώρα, προτάσσει την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου ως εγγύηση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποφεύγει να μπει στην κομματική αντιπαράθεση και ακολουθεί την γραμμή των ήπιων λόγων και χαμηλών τόνων, το οποίο υπηρετεί το προφίλ που έκτισε όλο αυτό το διάστημα, και το οποίο, όπως προκύπτει από όλες τις έρευνες, φαίνεται να έχει απήχηση στους πολίτες. Ο τέως ΥΠΕΞ έδωσε οδηγίες στους συνεργάτες του να απαντούν στις προκλήσεις αλλά με επιχειρήματα και χωρίς σύγκρουση και σε κάθε περίπτωση, δίχως να ακυρώνουν το ύφος και το ήθος που θέλει να αναδείξει, μακριά από αντιπαραθέσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο το επιτελείο Χριστοδουλίδη επέλεξε να μην δώσει συνέχεια τις αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου, στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής, για τη στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κραν Μοντάνα. Μια αναφορά η οποία απευθύνθηκε σαφώς στο κομματικό ακροατήριο, σε μια προσπάθεια του Νικόλα Παπαδόπουλου να δώσει και ένα προσωπικό στίγμα στην απόφαση για στήριξη Χριστοδουλίδη.

Ωστόσο, η αναφορά Νικόλα Παπαδόπουλου ότι μόνον οι Νίκος Χριστοδουλίδης και ο τότε Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς επέμεναν όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μην ξεφύγει από την αρχή για μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα, προκάλεσε την αντίδραση του τέως διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά απέρριψε κάτι τέτοιο και το απέδωσε σε λανθασμένη ενημέρωση του προέδρου του ΔΗΚΟ. «Σίγουρα εγώ ήμουν αυτός που πάλεψε περισσότερο από όλους για μηδέν στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις και το ξέρει ο κόσμος όλος», είπε ο ανεξάρτητος υποψήφιος της Δημοκρατίας, στον οποίο απάντησε το ΔΗΚΟ: «Ίσως να μην είναι ενήμερος για τους καβγάδες του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και κομματικού αρχηγού στο λόμπι του ξενοδοχείου Intercontinental, ή ακόμη, να μην γνωρίζει για παρεμβάσεις προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για παύση του ΥΠΕΞ του. Εμείς σημειώνουμε τη θέση που εκφράζει σήμερα ο κ. Μαυρογιάννης για «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις», αλλά καλά θα ήταν να ξεκαθαρίσει ο κ. Μαυρογιάννης εάν συμφωνεί και το ΑΚΕΛ με αυτή τη θέση. Πάντως, όταν ως ΔΗΚΟ, προβάλλαμε αυτή τη θέση, το ΑΚΕΛ μας χαρακτήριζε «μαξιμαλιστές»». Το ΑΚΕΛ δεν άφησε αναπάντητη την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ και το κάλεσε να απευθυνθεί στον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη θέση μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις. Το ΑΚΕΛ παραπέμπει σε δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλίδη σε συνέντευξή το 2017 μετά το Κραν Μοντάνα, όταν ως κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ο ότι «δεν είναι θέση μας μηδέν στρατεύματα από την πρώτη μέρα. Αυτό είναι ανέφικτο και συμφωνεί και η Ελλάδα. Η θέση μας είναι κατάργηση της συνθήκης εγγύησης και των παρεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα και χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top