ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίχνει τόνους για Χριστοδουλίδη και προτάσσει πλάνο διακυβέρνησης ο Αβέρωφ - Ψήφος από Αναστασιάδη

Ρίχνει τόνους για Χριστοδουλίδη και προτάσσει πλάνο διακυβέρνησης ο Αβέρωφ - Ψήφος από Αναστασιάδη

Τα θεμέλια του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Κύπρο της επόμενης μέρας παρουσίασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στη διάρκεια της εκδήλωσης προς τιμήν της 46ης επετείου από την ίδρυση του ΔΗΣΥ, σε μια πολιτική συγκέντρωση συμβολισμών, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας το βράδυ της Δευτέρας. Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο αρχηγός της παράταξης και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέπτυξε τους οκτώ πυλώνες με τους 100 άξονες πολιτικής, που αποτελούν τη βάση του ενδελεχούς και αναλυτικού προγράμματος διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει το ερχόμενο φθινόπωρο: Πρώτο, για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη, δεύτερο για μια Κύπρο ανθεκτική και βιώσιμη, τρίτο για μια Κύπρο σύγχρονη και ψηφιακή, τέταρτο για μια Κύπρο πράσινη, πέμπτο, για μια Κύπρο υψηλής ποιότητας ζωής, έκτο για μια Κύπρο της αλληλεγγύης, έβδομο για μια Κύπρο της γνώσης και της απασχόλησης, και όγδοο για μια Κύπρο δίκαιη.

«Είναι το σχέδιο που πηγάζει από τις αξίες, τη φιλοσοφία και τις ιδέες του Δημοκρατικού Συναγερμού. Την πατριωτική, κεντροδεξιά, φιλελεύθερη και δημοκρατική πολιτική μας», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σε μια ομιλία χωρίς ίχνος αναφοράς στον Νίκο Χριστοδουλίδη και με σαφή προσπάθεια να στείλει μήνυμα ενότητας στα μέλη, τους ψηφοφόρους και φίλους του ΔΗΣΥ. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Έχω πλήρη συναίσθηση, ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν πικραθεί από κάποια λάθη μας. Έχουν πληγωθεί και απογοητευτεί από κάποιες συμπεριφορές. Έχουν κουραστεί από αντιπαραθέσεις. Γνωρίζω, παράλληλα, ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας διακατέχεται από ανησυχία για το σήμερα. Ανασφάλεια για το αύριο, αγωνία για την θέση, τη δουλειά και το εισόδημά τους. Ξέρω, όμως ακόμη, ότι στους περήφανους συμπολίτες μας δεν ταιριάζει η μιζέρια. Δεν ταιριάζει η μετριότητα. Δεν ταιριάζει η ελαφρότητα και η κενότητα. Δεν τους ταιριάζει η εξαπάτηση».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στόχευσε επίσης τις χορδές του ακροατηρίου της παράταξης, επενδύοντας στον κομματικό πατριωτισμό τους, με συνεχείς επικλήσεις της ιστορικής ίδρυσης και διαδρομής του κόμματος, και συχνές αναφορές στον Γλαύκο Κληρίδη και τον Νίκο Αναστασιάδη. «Το μέλλον είναι το οξυγόνο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός η εγγύηση, ότι, τόσο η χώρα μας όσο και οι πολίτες της θα προχωρούν πάντα και με ασφάλεια, μπροστά», είπε.

Ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από την ομιλία του Αβέρωφ Νεοφύτου ξεχώρισε η πρόταση για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι μαζί με τους υδρογονάνθρακες, η ασφάλεια μπορεί να ξεκλειδώσει το Κυπριακό. «Σπάμε τα ταμπού και ζητούμε την εμπλοκή των ευρωπαϊκών, ευρωατλαντικών θεσμών και του ΝΑΤΟ. Να μπουν στην εξίσωση της αποτελεσματικής ασφάλειας της χώρας μας, με τρόπο που θα διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Πιστεύω ότι από τώρα πρέπει η Κύπρος να προτάξει το θέμα της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ», είπε.

Ψήφος από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Δεν χρειάζεται η πατρίδα μας πειράματα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «όποτε εν ονόματι της αλλαγής έγιναν πειράματα προέκυψαν κίνδυνοι για τη χώρα». Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνημόνευσε τον ιδρυτή της παράταξης, η οποία, όπως είπε, έχει αρχές, τις οποίες ακολουθεί. «Δεν μεταλλάσσεται αναλόγως των καιρών ή αναλόγως των επικρατουσών συνθηκών. Είναι ευπροσάρμοστη, ακούει βεβαίως και συνδιαλέγεται (…) Μια παράταξη που σεβάστηκε την εντολή του λαού. Μια παράταξη που ενδεχόμενα θα κυβερνούσε πολύ περισσότερα χρόνια αν δεν υπήρχε το σαράκι της διχόνοιας, αν κάποιοι δεν καλλιεργούσαν υπέρμετρες φιλοδοξίες σε κάποιους άλλους ενθαρρύνοντας τους ότι τάχα έφθασε η ώρα να κυβερνήσουν». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι δικαίωμα του καθενός να έχει φιλοδοξίες, είναι δικαίωμα του καθενός να επιδιώκει να δει πόσο πολιτικά ανελίσσεται. Είναι, όμως, και υποχρέωση του οποιουδήποτε από μας - από την ώρα που ανήκει σε μια πολιτική παράταξη, όχι να λέγεται ότι ανήκει - να την τιμά δια έργων». Επανέλαβε την έκκληση για στήριξη του Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας: «Το είπα και στο τελευταίο συνέδριο και το επαναλαμβάνω: Ένα θέλω από όλους σας. Να συστρατευτείτε όπως πράτταμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, να σταθείτε και να αναγνωρίσετε ότι αν καταγράψαμε επιτυχίες ήταν διότι η παράταξη μας ήταν ισχυρή στο Κοινοβούλιο. Και δεν ήταν μόνο ισχυρή στο Κοινοβούλιο, είχε και έναν ισχυρό ηγέτη που καθοδηγούσε, που δημιουργούσε τις προοπτικές συνεργασίας (…) Μια πορεία που σηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό. Μια πορεία που με όσα με χαρά άκουσα σήμερα από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, θα έχει συνέχεια. Και αυτή η συνέχεια εξαρτάται από τον καθένα από μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top