ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινητοποίηση στη Λευκωσία για πιθανή κίνηση προσάρτησης από Ερντογάν

Κινητοποίηση στη Λευκωσία για πιθανή κίνηση προσάρτησης από Ερντογάν

Σε διπλωματικές κινήσεις προβαίνει η Λευκωσία μετά την ένταση των πληροφοριών που καταφθάνουν τις τελευταίες μέρες περί πρόθεσης του Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώσει την προσάρτηση των κατεχομένων.

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από την τουρκική πλευρά, αλλά συντηρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι στα κατεχόμενα επιμένουν πάντως ότι οι πληροφορίες είναι βάσιμες και προκύπτουν από αναφορές του ίδιου του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ.

Νέο «Προεδρικό» και «Βουλή»

Πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα ανακοινώσει κάτι, στις 20 Ιουλίου, από τα κατεχόμενα με την ευκαιρία της επετείου από την τουρκική εισβολή. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ταξίδι του θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, αναμένεται να τοποθετήσει τον θεμέλιο λίθο στην περιοχή του κατεχόμενου Αγίου Δομετίου, στο μέρος όπου προγραμματίζεται να χτιστεί το νέο πολυτελέστατο λεγόμενο προεδρικό Μέγαρο και το κτήριο της Βουλής του ψευδοκράτους, τα οποία είχε προαναγγείλει στην τελευταία του επίσκεψη.

Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το σενάριο της προσάρτησης θα κινείται στη βάση του λεγόμενου «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος. Σύμφωνα με αυτό το «πρωτόκολλο», θα εγκατασταθούν 200 αστυνομικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά.

Οι αστυνομικοί δεν θα φέρουν όπλα καθότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εγκληματικότητα ούτε εντάσεις, ωστόσο σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η προσάρτηση θα προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις και τότε θα υπάρχει ανάγκη αστυνομικής δύναμης.

«Θα κάνει κάτι μεγάλο»

Ο Ελληνοαμερικανός Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ανέφερε ότι στην Ουάσιγκτον κυκλοφορεί η φήμη το τελευταίο χρονικό διάστημα, πως ο Ερντογάν πρόκειται να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Ζεμενίδης έδωσε ως πιθανή ημερομηνία την 20η Ιουλίου, αναφέροντας ότι «κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου». Πρόσθεσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μετά από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι για πρώτη φορά θα τοποθετηθεί στους επόμενους 2-3 μήνες Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον κ. Μπάιντεν, άνθρωπος που εμπιστεύεται και ο Γερουσιαστής κ. Μενέντεζ.

Ο επικεφαλής του ελληνικού λόμπι των ΗΠΑ σχολίασε επίσης την πώληση των αμερικανικών F16 στην Τουρκία, αναφέροντας ότι πρόκειται για ιδέα που δεν έλαβε μόνος του ο Τζο Μπάιντεν, αλλά για κίνηση που αποσκοπεί σε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, ώστε να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ. «Εγώ νομίζω ότι ο κ. Μπάιντεν για να εξασφαλίσει την Σουηδία και την Φινλανδία χρησιμοποιεί ρητορική που αρέσει στον Ερντογάν αλλά να δούμε και ποιες είναι οι πράξεις του.

Ο αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ασκήσει καθόλου πίεση στο Κογκρέσο για τα F16, παρόλο που το συζητάνε, παρόλο που λένε ναι επίσημα», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, δήλωσε ότι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος ενεργούσε μόνος του δεν θα «έδινε» την αναβάθμιση των F16 στην Τουρκία «έτσι όπως θέλει ο κ. Ερντογάν». Επίσης, εκτίμησε ότι πράγματι χωρίς αλλαγή πολιτικής από την τουρκική ηγεσία Τούρκος Πρόεδρος δεν θα πάρει αυτό που επιθυμεί. «Βλέπουμε και με την τροπολογία ότι το όριο είναι για 6 μήνες να μην κάνει παραβιάσεις, αλλά θα το κάνει; Αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται» προσέθεσε. Το Κογκρέσο λοιπόν διαμηνύει, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, ότι με το να αποκλείει ο Πρόεδρος Ερντογάν τον διάλογο με την Ελλάδα βάζει ταυτόχρονα, ο ίδιος εμπόδιο σε μια συμφωνία για τα F16.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top