ΔΙΕΘΝΗ

Παραγωγή κάποιων ανταλλακτικών στην Τουρκία προβλέπει το συμβόλαιο Μόσχας-Άγκυρας για δεύτερη παρτίδα S-400

Παραγωγή κάποιων ανταλλακτικών στην Τουρκία προβλέπει το συμβόλαιο Μόσχας-Άγκυρας για δεύτερη παρτίδα S-400

Την υπογραφή του συμβολαίου για την αγορά από την Τουρκία δεύτερης παρτίδας των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, το οποίο μάλιστα προβλέπει την παραγωγή στην Τουρκία κάποιων ανταλλακτικών του συστήματος, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αμυντικής-Τεχνικής Συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάεφ.

Με δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο της Ρωσίας ΤΑΣΣ στο περιθώριο της εξοπλιστικής έκθεσης «Στρατός-2022», η οποία διοργανώνεται στα περίχωρα της Μόσχας κάθε χρόνο, ο κ. Σουγκάεφ είπε ότι τώρα γίνεται η πρακτική υλοποίηση του εν λόγω συμβολαίου για την αγορά από την Τουρκία ενός «συντάγματος» S-400, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε έγινε η υπογραφή του και ποια μέρη του συστήματος θα παράγονται στην Τουρκία.

«Η δύσκολη πολιτική κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε τη φετινή χρονιά, επηρέασε αρνητικά ορισμένες πλευρές της συνεργασίας της ρωσικής πλευράς με εταίρους της. Παρ’ όλ’ αυτά η αμυντική-τεχνική συνεργασία με την Τουρκία αναπτύσσεται στο πλαίσιο των συμφωνιών, που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών. Σχεδιάζουμε και στο εξής να εργαστούμε με τους Τούρκους εταίρους σε διαφανή και αμοιβαία επωφελή βάση», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Οι S-400 είναι ένα μοναδικό σύστημα. Δεν υπάρχουν λόγοι για να θεωρήσουμε ότι υπάρχει δυνατότητα από οποιοδήποτε κράτος τα αμέσως επόμενα χρόνια να δημιουργήσει συστήματα, τα οποία από την άποψη των τεχνικών χαρακτηριστικών τους θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 Triumph», υποστήριξε ο Ντ.Σουγκάεφ, ενώ το ρωσικό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η Τουρκία είναι η πρώτη και μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, που προμηθεύτηκε το συγκεκριμένο σύστημα το 2017 και έκτοτε παρά τις αμερικανικές προτάσεις παραχώρησης του συστήματος στην Ουκρανία και παρά την έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, η Άγκυρα «δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει S-400 από τη Ρωσία».

Μόλις χθες ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής Κυβέρνησης και επικεφαλής του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της χώρας Ντενίς Μάντουροφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ότι «δραστήρια αναπτύσσεται με την Τουρκία η διμερής συνεργασία σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας, συνεχίζεται η συνεργασία για το ζήτημα της πώλησης του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 Triumph», χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «σημαντικό εταίρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το πρακτορείο Ιντερφάξ υπενθύμισε ότι η Τουρκία αγόρασε τέσσερις συστοιχίες των S-400 αξίας 2,5 δισ. δολαρίων. Στις 23 Οκτωβρίου του 2019 ο αρμόδιος εξαγωγικός εξοπλιστικός όμιλος της Ρωσίας Rosoboronexport ανακοίνωσε ότι η Μόσχα υλοποίησε το συμβόλαιο πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης, μεταβιβάζοντας στην Τουρκία όλα τα μέρη του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των πυραύλων του. Τον Νοέμβριο του 2021 ο επικεφαλής της Rosoboronexport Αλεξάντρ Μιχέεφ δήλωσε στο Ιντερφάξ ότι η Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή εξαρτημάτων του συστήματος των S-400 σε τουρκικό έδαφος, ενώ από τον Αύγουστο του 2021 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η χώρα του σχεδιάζει να αγοράσει και δεύτερο «σύνταγμα» των S-400 (που ονομάζονται στην κωδικοποίηση του ΝΑΤΟ, κατά το ΤΑΣΣ, SA-21 Growler) από τη Ρωσία.

Νωρίτερα την Τρίτη ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Α.Μιχέεφ είχε δηλώσει ότι η Μόσχα συνεχίζει βάσει των προβλεπόμενων συμβατικών προθεσμιών την παράδοση στην Ινδία πέντε «συνταγμάτων» των πυραύλων S-400, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top