ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασφυκτιούν τα καταφύγια – «Χωρίς προηγούμενο» οι εγκαταλείψεις σκύλων φέτος

Ασφυκτιούν τα καταφύγια – «Χωρίς προηγούμενο» οι εγκαταλείψεις σκύλων φέτος

Μαζική εγκατάλειψη σκύλων παρατηρείται φέτος με τα καταφύγια να έχουν γεμίσει ασφυκτικά με εγκαταλελειμμένα κατοικίδια και τους εθελοντές να φτάνουν στα όριά τους.

Το φαινόμενο εγκατάλειψης δεν είναι καινούργιο, εντούτοις φέτος είναι «το κάτι άλλο» και οι εθελοντές στέλνουν ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων αλλά και την επιμόρφωση του κοινού για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων.

Στη δημιουργία του προβλήματος συντείνουν μία σειρά από παράγοντες, όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ η Μόνικα Μιτσίδου, εθελόντρια στο καταφύγιο D.O.G RESCUE CYPRUS και η Εβίτα Χαραλάμπους εθελόντρια του PAWS.

Το κάτι άλλο φέτος, λέει η Μ. Μιτσίδου

 

Πάντα κατά τη διάρκεια των διακοπών και ειδικά των καλοκαιρινών, υπάρχει μεγάλη αύξηση στις εγκαταλείψεις σκύλων, όπως και κατά τη διάρκεια των κυνηγετικών περιόδων, «αλλά φέτος είναι το κάτι άλλο», λέει η Μόνικα Μιτσίδου, εθελόντρια στο καταφύγιο D.O.G RESCUE CYPRUS, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.

«Όλα τα καταφύγια είναι ασφυκτικά γεμάτα και όλοι οι εθελοντές είναι στα όρια τους. Δεν έχει προηγούμενο το τι γίνεται φέτος», είπε η κ. Μιτσίδου. Ένας λόγος, είπε, κατά τη γνώμη της, είναι ότι πολλοί πήραν σκύλους, «που δεν έπρεπε», κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και τώρα που θα πάνε διακοπές, αντί να πληρώσουν ξενοδοχείο για τα κατοικίδιά τους ή να βρουν μια λύση που θα είναι ευνοϊκή και για το ζώο, «ή τα αφήνουν μόνα τους στην αυλή και να πηγαίνει κάποιος να τα ταΐζει, και αυτό εάν, ή τα αφήνουν απλώς».

Η κ. Μιτσίδου είπε ότι υπάρχουν λύσεις, όπως ξενοδοχεία σκύλων, και άτομα που φυλάνε κατοικίδια (pet sitters).

Όταν κάποιος παίρνει ένα σκύλο, πρέπει να έχει υπόψη του από πριν τι θα κάνει όταν λείπει σε διακοπές, τόνισε η κ. Μιτσίδου, προσθέτοντας ότι όταν θα δώσουν σκύλο από το καταφύγιο, μια από τις ερωτήσεις που κάνουν σε αυτούς που θέλουν να υιοθετήσουν, είναι τι θα κάνουν τον σκύλο όταν θα πηγαίνουν διακοπές.

Η κ. Μιτσίδου είπε ότι αυτή την στιγμή όλα τα καταφύγια σκύλων είναι ασφυκτικά γεμάτα, καθώς έχουν μειωθεί πολύ οι υιοθεσίες από το εξωτερικό και δη από την Αγγλία γιατί, όπως είπε, οι περισσότεροι σκύλοι δίνονται για υιοθεσία στην Αγγλία. «Επειδή και εκεί έγινε το ίδιο πράγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας υιοθετήθηκαν εκατομμύρια σκύλοι, οι οποίοι τώρα επιστρέφουν σε καταφύγια, ο κόσμος μπορεί να βρει σκύλο στα καταφύγια εκεί, γιατί να φέρει από την Κύπρο, που κοστίζει και πολύ», είπε η κ. Μιτσίδου, εξηγώντας ότι τα έξοδα ταξιδιού του σκύλου είναι μέσα στο πακέτο υιοθεσίας που πρέπει να πληρώσει αυτός που θέλει να υιοθετήσει.

Πολλοί οι παράγοντες για τις εγκαταλείψεις, λέει η Ε. Χαραλάμπους

 

Είναι πολλοί οι παράγοντες που συντείνουν στο πρόβλημα της εγκατάλειψης σκύλων, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Εβίτα Χαραλάμπους εθελόντρια του PAWS.

«Κόσμος που φεύγει διακοπές, εγκαταλείπει, νέοι που ψάχνουν ένα διαμέρισμα, δεν βρίσκουν διαμέρισμα που να μπορούν να πάρουν και τον σκύλο τους, οπότε εγκαταλείπει, ο κόσμος, ο οποίος αφήνει τον σκύλο του να γεννά ανεξέλεγκτα», είπε στο ΚΥΠΕ.

«Δεν γίνεται σε μια χώρα, η οποία έχει τόσες χιλιάδες αδέσποτα, να μην έχει νομοθεσία που να λέει ότι στα διαμερίσματα είναι υποχρεωτικό - όπως είναι στην Ελλάδα- να δικαιούται ο άλλος το ζώο του. Το ζώο είναι οικογένεια», είπε η κ. Χαραλάμπους.  «Αν ο άλλος είναι απελπισμένος, θα πάει σε μια φιλοζωική και της πει ‘δεν μπορώ’. Εμείς τους τελευταίους τρεις-τέσσερις μήνες αυτό βλέπουμε, ‘θα μετακομίσω και δεν μπορώ να το πάρω μαζί μου’», πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ακόμη ότι μειώθηκαν τόσο πολύ οι υιοθεσίες στο εξωτερικό που φάνηκε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο.

«Οι υιοθεσίες αυτές λόγω της οικονομικής κατάστασης, του Brexit κ.λπ., έπεσαν κατά πολύ. Οπότε πλέον αυτά τα αδέσποτα, και ειδικά σκυλιά που στην Κύπρο δεν είναι επιθυμητά, μένουν στα καταφύγια. Ουσιαστικά κρύβαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, δεν ήταν λύση το ότι στέλναμε στο εξωτερικό», είπε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσον η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές επηρέασε την κατάσταση, είπε ότι ναι μεν ανέβηκαν οι τιμές, «αλλά αυτός που αγαπά το ζώο του δεν θα το εγκαταλείψει γι΄αυτό». Συμβαίνει, είπε, αλλά, το να εγκαταλείψει κάποιος το ζώο του γιατί ακρίβυνε η τροφή κατά €2 π.χ. «είναι δικαιολογία». «Το πιο έντονο είναι ότι αναγκάζονται να φύγουν από τα πιο μεγάλα σπίτια τους, να πουλήσουν τα σπίτια τους και εγκαταλείπουν τα ζώα τους», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι ζήτησαν «ουκ ολίγες φορές», να γίνει διαχωρισμός στις άδειες κατοχής των στειρωμένων και των αστείρωτων σκύλων.

«Η νομοθεσία υπάρχει και είναι αρκετά καλή, αλλά δεν εφαρμόζεται», πρόσθεσε. «Κάνουμε καταγγελίες για παράνομες γέννες που διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μας λένε ‘δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, φέρτε μας στοιχεία’, μα, εγώ θα σας φέρω τα στοιχεία;», είπε η κ. Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, γέμισε η Λευκωσία, πάλι με αγέλες σκύλων «επειδή τα καταφύγια δεν έχουν χώρο πια, γιατί δεν έχουμε υιοθεσίες από το εξωτερικό».

«Κάναμε αγώνα πριν 10 χρόνια, στειρώναμε τις αγέλες της Λευκωσίας και όσα σκυλιά δεν ήταν υιοθετήσιμα, μειώσαμε τις αγέλες της Λευκωσίας και ξαφνικά βρισκόμαστε με αγέλες παντού», πρόσθεσε.

Ευημερία των ζώων και εθελοντισμός

Η κ. Μιτσίδου είπε ότι είναι «πολύ αποκαρδιωτικό θέμα η ευημερία των ζώων στην Κύπρο» και τόνισε τη σημασία της στείρωσης, αναφέροντας ότι γεννούν οι σκύλοι ανεξέλεγκτα, «τα δίνουν σε όποιον να’ ναι, ελάχιστα θα ζήσουν ευτυχισμένα, τα περισσότερα θα ζήσουν κακοποιημένα, σε μια αυλή, σε κάποιο κλουβί, κάπου μόνα τους, στο χωράφι». Είπε ακόμη ότι είναι ανεξέλεγκτες οι εισαγωγές σκύλων, όπως και το παράνομο breeding, το οποίο, όπως είπε, «είναι σοβαρό εισόδημα για πάρα πολλούς», ενώ πολλοί σκύλοι, βρίσκονται να περιφέρονται με άγραφα τσιπ, και δεν μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης. Είπε ακόμη ότι οι γέννες πρέπει να καταγράφονται. «Υπάρχουν νομοθεσίες αλλά δεν τηρείται τίποτα», είπε.

Ανέφερε ότι παίρνουν πολλά τηλέφωνα από κόσμο που θέλει να δώσει τον σκύλο του, είτε γιατί τον πήραν για τα παιδιά τους και τώρα μεγάλωσαν, ή επειδή τον πήραν λόγω πανδημίας, «είτε γιατί δήθεν θα φύγουν στο εξωτερικό», είτε επειδή ήταν της μόδας κάποια ράτσα και πολλοί αποκτούν σκύλους που δεν μπορούν να ελέγξουν. Στο παρελθόν, είπε, ήταν της μόδας τα χάσκι, τώρα είναι τα μαλινουά, «τα οποία είναι σκυλιά που μόνο η αστυνομία μπορεί να εκπαιδεύσει». Σύμφωνα με την κ. Μιτσίδου γέμισαν τα καταφύγια μαλινουά καθαρόαιμα και ημίαιμα, «τα οποία δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε, γιατί δεν είναι κατοικίδια, αλλά σκύλοι εργασίας». Είπε ακόμη ότι η πλειοψηφία των σκύλων στα καταφύγια είναι μεγαλόσωμοι, καθώς οι πλείστοι ψάχνουν για μικρόσωμα σκυλάκια. Η επιμόρφωση, είπε, είναι πολύ σημαντική, για να επιλέγει ο κόσμος τον κατάλληλο σκύλο ανάλογα με τον τρόπο ζωής του.

Οι εθελοντές, είπε, μαζεύουν και όλα τα σκυλιά από χώρους προσωρινής φύλαξης δήμων και κοινοτήτων, «αλλά πόσα θα προλάβουμε;» διερωτήθηκε. Είπε ακόμη, ότι κόσμος που βρίσκει σκύλους εγκαταλελειμμένους απαιτούν από τα καταφύγια να πάνε αμέσως να τα πάρουν, αγνοώντας το γεγονός πως, ό,τι κάνουν, το κάνουν εθελοντικά, «μετά τη δουλειά τους και πριν την οικογένεια τους».

«Εγκλωβίζεσαι», είπε, προσθέτοντας πως αν σταματήσει κάποιος εθελοντής, «τι θα γίνει με αυτά τα ζώα, ποιος θα τα αναλάβει; Είναι σαν την κινούμενη άμμο, όσο προσπαθείς να βγεις πάνω, τόσο σε τραβά από κάτω. Δυστυχώς, έτσι είναι ο εθελοντισμός με τα ζώα. Επικεντρωνόμαστε σε μικρές νίκες που είναι η κάθε μια υιοθεσία γιατί τον πόλεμο δεν το κερδίζουμε με τίποτα», είπε.

Οι εθελοντές προσπαθούν να επιμορφώσουν τον κόσμο, πρόσθεσε, «να εξηγήσουμε για τις στειρώσεις, αλλά πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση». Υπάρχουν νομοθεσίες που μπορούν να περιορίσουν το πρόβλημα, είπε, «το οποίο θα επιλυθεί αν αλλάξουμε νοοτροπία».

Είπε ακόμη ότι χρειάζονται εθελοντές. «Αν υπάρχει κόσμος που θέλει να βοηθήσει και μόνο να έρθει να καθίσει με τα ζώα, είναι μεγάλη υπόθεση γιατί η κοινωνικοποίηση μας βοηθά και να βρούμε υιοθεσίες».

Η κ. Μιτσίδου έιπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έκανε κάποια πράγματα, αλλά «επί της ουσίας δεν υπάρχει κάποια αλλαγή». Επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού, αφού, όπως είπε, ευθύνη για θέματα κακοποίησης έχει η Αστυνομία και, κατ’ επέκταση το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για την ευημερία ζώων είναι το Υπουργείο Γεωργίας, και θέματα οχληρίας υπάγονται στους Δήμους, και, κατ’ επέκταση το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «πρέπει όλοι μας να γίνουμε πιο σωστοί απέναντι στα ζώα μας, αλλά η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί όσον αφορά γέννες και εγκαταλείψεις». Πρόσθεσε ότι και οι κυνηγοί πρέπει οι ίδιοι να βάλουν κανόνες, και να αποβάλουν από την κοινότητα τους όσους δεν συμπεριφέρονται σωστά στους σκύλους τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΣοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top