ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Με τεστ επιστρέφουν στα σχολεία μαθητές και καθηγητές - Τι γίνεται με την χρήση της μάσκας

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Με τεστ επιστρέφουν στα σχολεία μαθητές και καθηγητές - Τι γίνεται με την χρήση της μάσκας

Επί τάπητος τέθηκε σήμερα (19/08), κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, το προσχέδιο του οδικού χάρτη, που αφορά στον προγραμματισμό διαχείρισης του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τόσο την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία όσο και τις προστατευτικές μάσκες και τον εμβολιασμό.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε ότι μαθητές και καθηγητές επιστρέψουν στα σχολεία με 48ωρο rapid τεστ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο κάθε πόσο πρέπει να γίνονται τεστ, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Παράλληλα αποφάσισαν να μείνει η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας στους κλειστούς χώρους, ενώ οι τελικές εισηγήσεις από τους ειδικούς θα γίνουν στις 30 Αυγούστου, μια μέρα πριν το Υπουργικού Συμβούλιο που θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις

Τέλος να σημειωθεί ότι έγιναν συζητήσεις τον τρόπο που θα γίνεται ο εμβολιασμός αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των φαρμάκων από τους γιατρούς.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά προέβησαν σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης. 

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλα «κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά τους επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής που παραβρέθηκαν στην σημερινή συνεδρία, όσο και αυτούς που συμμετείχαν διαδικτυακά. Έδειξαν για ακόμη μια φορά τον Αύγουστο πόσο νοιάζονται για αυτό τον τόπο. Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση σήμερα όπου παρουσιάστηκε από τις Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ο οδικός χάρτης για την διαχείριση της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Αυτός ο οδικός χάρτης που παρουσιάστηκε σήμερα δεν είναι ο τελικός, είναι ένα προσχέδιο Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να τοποθετηθούν. Τις επόμενες επτά μέρες όλοι θα δώσουν κάποιες εισηγήσεις στο Υπουργείο Υγείας ώστε να παρουσιαστεί ο τελικός οδικός χάρτης στις 30 Αυγούστου πριν την μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει το πιο σημαντικό που αφορά στον κόσμο τώρα που είναι το άνοιγμα των σχολείων. Είναι ένα θέμα που το είδαμε πολύ προσεκτικά, το συζητήσαμε αρκετά σχετικά μe τα σχολεία. Ένα θέμα που είδαμε σήμερα είναι το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης γιατί όπως γνωρίζετε τους τελευταίους μήνες οι έλεγχοι που έχουμε είναι πολύ χαμηλοί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να έχουμε νέο κύμα τον χειμώνα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που είδαμε σήμερα είναι όσον αφορά στους ασθενείς με Long COVID. Συζητήθηκε εκτενώς αυτό το θέμα, που μας προβληματίζει όλους, και θα το δούμε ξανά την ερχόμενη εβδομάδα. Τέλος, το τελευταίο θέμα που έχει βγει είναι πως θα γίνει μια ανάλυση από τις Ιατρικές Υπηρεσίες για τους λόγους που κάποιοι ασθενείς νοσηλεύονται, ώστε να δούμε τους λόγους που έχουμε αυτές τις νοσηλείες, και αν οι λόγοι είναι για παράδειγμα πως κάποιος δεν παίρνει έγκαιρα τα αντιιικά φάρμακα που έχουμε, να γίνει περισσότερη ενημέρωση στους Προσωπικούς Ιατρούς ώστε να προλάβουμε κάποιες νοσηλείες.

Υπάρχει ένα κεφάλαιο που αφορά στον εμβολιασμό και θέλω να σας ενημερώσω ότι σε ενημέρωση που είχα από την Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Στέλλα Κυριακίδου, μου είχε αναφέρει πως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε νεότερα σχετικά με τα νέα εμβόλια που θα προστατεύουν τον κόσμο από τις νέες μεταλλάξεις και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το πως θα τα διαχειριστούμε.

Σχετικά με τη διενέργεια Rapid test, η εισήγηση που θα μελετήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα – γιατί όπως γνωρίζετε κι εσείς οι αριθμοί αλλάζουν συνεχώς, ευτυχώς τις τελευταίες 15 μέρες οι αριθμοί είναι πτωτικοί και ελπίζουμε να είναι πτωτικοί και τις επόμενες 15 μέρες – η εισήγηση είναι να διεξαχθεί Rapid test 48 ωρών σε όλους τους μαθητές πριν πάνε πίσω στα σχολεία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτού του Rapid test θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε και στο μέλλον. Η εισήγηση είναι και εκπαιδευτικοί αλλά προσπαθούμε πριν πάρουμε αυτή την εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο να βρούμε τους τρόπους ώστε να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση.

Για την μάσκα οι επιστήμονες είναι έντονοι ότι προστατεύει και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να την αφαιρέσουμε, ό,τι ισχύει στην κοινότητα τη συγκεκριμένη στιγμή, δηλαδή για παιδιά άνω των 12 ετών.

Όσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα, είναι ένας ιός που είναι απρόβλεπτος αλλά θέλω να ξέρει ο κόσμος ότι είμαστε εδώ, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε πλάνο για να τον διαχειριστούμε, όπως τον διαχειριστήκαμε εξαιρετικά τον τελευταίο καιρό, έτσι να κάνουμε και τους επόμενους μήνες. Είμαστε ικανοποιημένοι, και οι αριθμοί της θετικότητας είναι πτωτικοί τις τελευταίες 15 ημέρες».

Ζωή Δωροθέα Πανά, εκ μέρους της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής

«Καλημέρα και από μας. Εκπροσωπώντας την Επιστημονική Ομάδα σήμερα, θα θέλαμε κι εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε πρώτα απ’ όλα τον Υπουργό, και την ομάδα του, και την Μονάδα, διότι πάντοτε πραγματικά μας αφουγκράζεται, και τους προβληματισμούς μας αλλά και τις συστάσεις και τις απόψεις μας.

Δεύτερο, οφείλουμε να πούμε θερμά συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο και για τον οδικό χάρτη, που βασικά για να αποφύγουμε και κάποιες παρερμηνείες, είναι ένα πλαίσιο, οι πυλώνες, τα εργαλεία που θα αναδείξουν το υπάρχον έργο και θα ενισχύσουν το μελλοντικό έργο, αξιοποιώντας ό,τι έχουμε στο χέρι μας στην κάθε φάση της πανδημίας. Άρα λοιπόν και σήμερα νομίζω ότι έγινε μια πολύ εποικοδομητική ζύμωση και ο Υπουργός όπως αναφέρθηκε θα μας δώσει την δυνατότητα στο να παρέχουμε και να δώσουμε και περαιτέρω συστάσεις σε σχέση με τη τελική δομή του σχεδιασμού.

Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο και νομίζω ότι εναρμονίζεται πλήρως με τις συστάσεις που έχουν δοθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τους πυλώνες που πρέπει να εστιάσουν στο μέλλον.

Σχετικά με τις νοσηλείες, το μεγαλύτερο μάθημα μετά από δύο και χρόνια στην πανδημία είναι στο να είμαστε προσεκτικοί και να μην έχουμε γνώμονα ούτε τον πανικό, ούτε τον εφησυχασμό. Αυτό αφορά και στους δείκτες μας στα νοσοκομεία.

Άρα λοιπόν η καλή εικόνα μας δίνει μια αισιοδοξία και για το φθινόπωρο, όμως από την άλλη όπως τόνισε και ο Υπουργός, θα πρέπει να εστιάσουμε την ετοιμότητα, στην ατομική ευθύνη, και στην γνώση και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει ώστε να πετύχουμε την ισορροπία του φθινόπωρου και του χειμώνα.

Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία. Έχουμε πλέον την εμπειρία, τα πρωτόκολλα, τα φάρμακα, επιπρόσθετα εργαλεία στο να διαχειριστούμε ισορροπημένα τους ασθενείς που έχουν πιο βαριά νόσο, όπως επίσης πρέπει να τονίσουμε την πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού στο να αυξήσει και τις κλίνες το τελευταίο διάστημα, που είναι πολύ σημαντικό – να έχουμε διαθεσιμότητα κλινών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Απαστράπτουσα στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών - Δείτε φωτογραφίεςΕκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Στόχος η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας»

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: «Στόχος η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας»

«Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να υπάρχει συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, από το λιμάνι της Λάρνακας στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top