ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος στην πολιτική εκεχειρία, στην ατζέντα τα «χρυσά διαβατήρια», πρόσω ολοταχώς για Προεδρικές

Τέλος στην πολιτική εκεχειρία, στην ατζέντα τα «χρυσά διαβατήρια», πρόσω ολοταχώς για Προεδρικές

Διακοπές τέλος και από την ερχόμενη εβδομάδα η πολιτική δραστηριότητα επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς. Κυβέρνηση, κόμματα και επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων σηκώνουν μανίκια και αποχαιρετούν το τελευταίο καλοκαίρι πριν από τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση του 2023.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεξιωθεί αύριο Δευτέρα (22/8) τους υπουργούς, στους οποίους θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα στην εξοχική κατοικία του Τροόδους, μετά από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για την κυβέρνηση το θέμα των παρακολουθήσεων, που προκαλεί πολιτική θύελλα στην Ελλάδα. Μέρα με τη μέρα αυξάνεται η πίεση για τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η δράση της εταιρείας Intellexa, που είχε σαν έδρα την Κύπρο. Η εν λόγω εταιρεία, η οποία εμπορεύτηκε το κακόβουλο λογισμικό Predator με το οποίο έγιναν οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, ελέγχεται από Ισραηλινό πρώην κατάσκοπο Ταλ Ντίλιαν, του οποίου οι δραστηριότητες απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές της Κύπρου το 2019, με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βάν. Το θέμα των παρακολουθήσεων ήρθε να προστεθεί στο ανοικτό θέμα των καταγγελιών της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Αννας Αριστοτέλους εναντίον του διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, Μιχάλη Κατσουνωτού. Οι δύο αυτές υποθέσεις προσλαμβάνουν πολιτικές διατάσεις χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την τροπή που θα πάρουν και τις όποιες εξελίξεις.

Ξανά τα διαβατήρια

Η προσοχή όλων όμως στρέφεται στην δημοσιοποίηση της έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις 3500 φακέλους πολιτογραφήσεων ξένων υπηκόων, στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος. Η δημοσιοποίηση της έρευνας, ίσως και αύριο Δευτέρα, αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης τις επόμενες ημέρες. Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε να διεξάγει έλεγχο, αμέσως μετά από τη δημοσιοποίηση του βίντεο από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, τον Οκτώβριο του 2020, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση του ΥΠΕΣ να δώσει πρόσβαση στα αρχεία των φακέλων. Σαν αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης, ξέσπασε η πολιτική αντιπαράθεση που κορυφώθηκε με την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού από το ΔΗΚΟ.

Η νέα αυτή έκθεση είναι η τέταρτη που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων και όπως έχει δηλωθεί από τον ίδιο τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τα ευρήματά της, κινούνται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά τα υπηρεσιακά σημειώματα που ετοίμαζαν οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών για κάθε αίτηση. Τα σημειώματα υποβάλλονταν στον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ, ο οποίος τα υπέβαλλε στον Υπουργό, ο οποίος με βάση τον Νόμο, θα έπρεπε να παρουσιάζει τα δεδομένα της κάθε υπόθεσης ενώπιον του Υπουργικού για να ληφθεί η τελική απόφαση. Από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προκύπτει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η διαδικασία αυτή δεν ακολουθήθηκε και τα σημειώματα να μην έφθαναν στο Υπουργικό, ή σε ορισμένες περιπτώσεις, να μην λαμβάνονταν υπόψη από το Υπουργικό.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις εικονικές αγορές ακινήτων από επενδυτές. Όπως προκύπτει από τους ελέγχους, κάτι που καταγράφεται και στο πόρισμα της Επιτροπής Νικολατου, σε μια σειρά περιπτώσεις εκδόθηκαν διαβατήρια προτού ολοκληρωθούν τα πωλητήρια έγγραφα και οι μεταβιβάσεις.

Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο αφορά την απώλεια εσόδων από το κράτος εξαιτίας του μειωμένου ΦΠΑ, 5% αντί 19%, ένα ζήτημα το οποίο προκάλεσε και την αντίδραση της Κομισιόν, η οποία πήρε μέτρα κατά της Κύπρου. Συγκεκριμένα οι αιτητές πολιτογράφησης αξιοποιούσαν (ή καταχράζονταν καλύτερα) το μέτρο στήριξης νέων ζευγαριών για απόκτηση στέγης με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, θα παρουσιάζονται στοιχεία για την απώλεια εσόδων που είχε το κράτος από αυτή την διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν δικηγόροι, λογιστές, κτηματομεσίτες και εργολάβοι.

Τελική ευθεία για Προεδρικές

Ο Σεπτέμβριος επιφυλάσσει πολλές εξελίξεις στο μέτωπο των προεδρικών εκλογών. Πολύ σύντομα θα κλείσουν οι εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των πολιτικών δυνάμεων που δεν τοποθετήθηκαν για τον υποψήφιο που θα στηρίξουν. ΔΗΠΑ και Κίνημα Οικολόγων, καθώς και άλλες μικρότερες ομάδες, αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν τη στάση τους και θα αποφασίσουν τους εκλεκτούς τους. Για τη ΔΗΠΑ φαίνεται να υπάρχει τάση υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά τίποτα δεν είναι κλειστό, ενώ στους Οικολόγους εάν παραμείνει το σκηνικό ως έχει και δεν υπάρξει πλειοψηφία 60+% υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου, τότε θα αποφασιστεί ψήφος κατά συνείδηση.
Σε επίπεδο επιτελείων των υποψηφίων Προέδρων, αυτή την περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο θα αρχίσουν να παρουσιάζουν στους πολίτες. Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, εργάζονται πυρετωδώς στο κομμάτι των προεκλογικών θέσεων, ενώ την ίδια ώρα εντατικοποιούν τις επαφές με οργανωμένα σύνολα. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ετοιμάζει μεγάλες ανοικτές συγκεντρώσεις φίλων και υποστηρικτών σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Γεμάτο θα είναι επίσης το πρόγραμμα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος θα συνεχίσει τις επαφές του, σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, που ξεκινά την οργανωτική αντεπίθεση.

Κρίσιμη περίοδος

Ο Σεπτέμβριος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός γιατί οι δημοσκοπήσεις που θα διενεργηθούν από αυτή την περίοδο μέχρι και τις εκλογές, θα δώσουν μια επικαιροποιημένη εικόνα της εκλογικής συμπεριφοράς των πολιτών, η οποία κατά τους δημοσκόπους, είναι πιο αξιόπιστη όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Τα επιτελεία όλων των υποψηφίων καθώς και των κομμάτων, χαρακτηρίζουν την περίοδο που αρχίζει τον Σεπτέμβριο ως ορόσημο, γιατί ουσιαστικά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί πολλή οργανωτική δουλειά, καθοριστική επιτελική κούρσα και μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια, λίγο πριν την τελική ευθεία. Ιδιαίτερα απαιτητική αναμένεται να είναι η δουλειά στα επιτελεία των τριών κύριων διεκδικητών της προεδρίας και των κομμάτων που τους υποστηρίζουν, ώστε να πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση. Ολοι στοχεύουν να βγουν ενισχυμένοι από τις μετρήσεις που θα διενεργηθούν αυτή την περίοδο, η οποία αποτελεί και βαρόμετρο για τη συνέχεια. Το ξεκαθάρισμα του δίδυμου που αναμένεται να περάσει στο δεύτερο γύρο και η παράσταση νίκης, είναι τα ευρήματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλει να διατηρήσει το σαφές προβάδισμα που τον χρίζει φαβορί, ενώ οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης στοχεύουν στην αύξηση της συσπείρωσης ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αντίστοιχα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top