ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βγήκαν στους δρόμους» οι καθηγητές της Αγγλικής Σχολής - Εκδήλωση διαμαρτυρίας με το σύνθημα «Ντροπή» για τις απολύσεις καθηγητών

«Βγήκαν στους δρόμους» οι καθηγητές της Αγγλικής Σχολής - Εκδήλωση διαμαρτυρίας με το σύνθημα «Ντροπή» για τις απολύσεις καθηγητών

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι εργαζόμενοι της Αγγλικής Σχολής, με αφορμή την απόλυση των τριών καθηγητριών του σχολικού ιδρύματος.

Κρατώντας πλακάτ με τη λέξη «Ντροπή», καθηγητές και καθηγήτριες καθώς και εκπρόσωποι άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής, την ώρα που εντός του κτηρίου διεξάγεται η συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Καθηγητών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης:

«Στις 16/08/2022 το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Αγγλικής Σχολής αποφάσισε την απόλυση τριών συναδελφισσών μας, της Μυρτώς Χασαποπούλου, Πρόεδρου, της Μαιριέντας Στεφάνου, Γραμματέα, και της Μαρίας Περικλέους, Ταμία της Οργάνωσης του Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής (ESSA). Οι απολύσεις αυτές αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου στην ετσιθελική και αυταρχική διοίκηση τόσο του Διευθυντή όσο και του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής.

Οι απολύσεις αυτές εκτός από αυθαίρετες είναι και παράνομες, αφού ουδεμία σχέση έχουν με την απόδοσή των τριών εκπαιδευτικών. Όπως η ίδια η ESSA έχει ξεκαθαρίσει, αφορμή της δίωξής των συναδελφισσών μας είναι η συνδικαλιστική τους δράση ενάντια στις απολυταρχικές μεθόδους της διοίκησης του σχολείου. Ως εκ τούτου, οι απολύσεις παραβιάζουν το Άρθρο 5(1) (α) του Περί της Σύμβασης περί των Αντιπροσώπων των Εργαζομένων (Κυρωτικό) Νόμο του 1995 έως 2012, το οποίο δίνει αποτελεσματική προστασία στους εκπροσώπους των εργαζομένων, απαγορεύοντας στον εργοδότη να προβεί σε απόλυση εάν αφορά συνδικαλιστική δράση και ενέργειά τους.

Οι εξελίξεις στην Αγγλική Σχολή δεν αφορούν απλά τις τρεις συναδέλφισσες μας, ούτε μόνο το σύνολο του προσωπικού της Σχολής, αλλά όλους και όλες εμάς που απασχολούμαστε στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είναι σαφές ότι ο συνδικαλισμός ολοένα και περισσότερο περιορίζεται ή ποινικοποιείται. Σε μια περίοδο περικοπών και έντονης εντατικοποίησης της εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, γίνεται ξεκάθαρο ότι όποιος αντιδρά κινδυνεύει. Εμείς δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αντιδρούμε, να διεκδικούμε τα κεκτημένα και τα δικαιώματά μας. Στεκόμαστε αποφασιστικά στο πλευρό των εκπαιδευτικών της Αγγλικής Σχολής και απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης για απόλυση των τριών συναδέλφισσων μας. Καλούμε όλες τις συντεχνίες, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τα οργανωμένα σύνολα αλλά κυρίως τους μαθητές και τους γονείς να σταθούν δίπλα στις συναδέλφισσες μας και να απαιτήσουν την ανάκληση της απόφασης. Όλοι στην συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη 24 Αυγούστου, η ώρα 09:15 το πρωί!»

 

"Είμαστε εδώ γιατί είμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση του συνδικαλισμού. Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε την ανάκληση της απόλυσης των τριών συναδέλφων μας, οι οποίες είναι μέλη του Συμβουλίου της Συντεχνίας, γιατί ακριβώς αυτή η απόλυση έγινε για λόγους ενάντια στον συνδικαλισμό", είπε στο ΚΥΠΕ η Μαριλένα Νεοκλέους, καθηγήτρια στην Αγγλική Σχολή. "Ελπίζουμε για μια παρέμβαση απέναντι στο Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του Σχολείου, έτσι ώστε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για απόλυση", είπε, προσθέτοντας ότι "εμείς ζητούμε να είμαστε σε ένα σχολείο με υγιείς εργασιακές συνθήκες, όπου ο συνδικαλισμός και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας να είναι σεβαστοί. Γι' αυτό θα προχωρήσουμε με επιπρόσθετα μέτρα αν δεν λυθεί το ζήτημα άμεσα".

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα στα αγγλικά που έλεγαν "Στεκόμαστε στο πλευρό των καθηγητών μας", "Γιατί φεύγουν οι δασκάλοι μας;" και "Χαρούμενοι δάσκαλοι = χαρούμενοι μαθητές", μαθητές και απόφοιτοι της Αγγλικής Σχολής παρευρέθηκαν στη διαμαρτυρία.

Η Δήμητρα, που αποφοίτησε φέτος από την Αγγλική Σχολή, είπε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς "το κλίμα ήταν βαρετό, ήταν ένα κλίμα φόβου, όπου οι καθηγητές δεν μπορούσαν να εκφραστούν άνετα, υπήρχαν οδηγίες από τη διεύθυνση να μη συζητούν τα θέματα των διαδηλώσεων με τους μαθητές τους". Πρόσθεσε ότι "εμείς οι μαθητές στεκόμαστε μαζί με τους καθηγητές μας", γιατί "δεν γίνεται να βλέπουμε γονείς και Διοικητικά Συμβούλια να έχουν απόψεις υπεράνω των καθηγητών και των μαθητών, από τη στιγμή που εμείς είμαστε στο σχολείο και είμαστε η πλειοψηφία". Η Δήμητρα ανέφερε επίσης ότι "υπάρχουν μαθητές που θέλουν να είναι εδώ αλλά φοβούνται ότι θα υπάρξουν συνέπειες στα references που θα τους γράψουν".

Η Έλενα Χατζηπέτρου, μητέρα δύο αποφοίτων της Αγγλικής Σχολής και εκπαιδευτικός στο δημόσιο, συμμετείχε ως αλληλέγγυα στη διαμαρτυρία, γιατί, όπως είπε, "πήραμε από αυτούς τους ανθρώπους, που διώχνουν σήμερα και ήταν καθηγητές των παιδιών μου". "Είναι πρωτοφανές αυτό που βιώνουν" οι καθηγητές στο σχολείο, είπε, ενώ μίλησε για "αποικιοκρατικές συμπεριφορές" και "πρωτόγνωρο αυταρχισμό".

Οι παρευρισκόμενοι είπαν στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, που βγήκε από το κτίριο για να τους συναντήσει, ότι θέλουν να δουν επιτέλους κάποιο αποτέλεσμα για την ανάκληση των απολύσεων. Μίλησαν για «σιγή του Προέδρου της Δημοκρατίας», ο οποίος δεν απάντησε, όπως είπαν, σε καμία από τις επιστολές τους και τις επιστολές των συντεχνιών, ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών, που ζητούσαν συνάντηση μαζί του για το θέμα, ενώ είπαν ότι και ο Υπουργός Εργασίας «δεν φάνηκε πρόθυμος να βοηθήσει», μετά από συνάντηση μαζί του. Επιπλέον έθιξαν το ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος της Αγγλικής Σχολής, που, όπως είπαν, από τη νομοθεσία το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι υπόλογο σε κανέναν. Συνδικαλιστές που παρευρίσκονταν στη διαμαρτυρία "μίλησαν για χτύπημα και ποινικοποίηση του συνδικαλισμού".

Η κ. Δημητρίου απάντησε ότι η Επιτροπή Παιδείας, η οποία συζήτησε επανειλημμένα το θέμα, δεν μπορεί να επιβάλει την άποψή της, αλλά μπορεί να ασκήσει πίεση και να επηρεάσει το όποιο αποτέλεσμα. "Πέραν τούτου, είναι το καθεστώς του συγκεκριμένου σχολείου, αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα που βλέπει και εξετάζει η Επιτροπή", είπε.

Ο Πιερής Πιερή, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, είπε στο ΚΥΠΕ ότι "θεωρούμε ότι η απόφαση του ΔΣ και της Διεύθυνσης να απολύσουν τις τρεις εκπαιδευτικούς είναι θέμα απαράδεκτο για εμάς, παραβιάζει τα όρια της δημοκρατίας, με την έννοια ότι παραβιάζει συνδικαλιστικά δικαιώματα που προβλέπονται μέσα από διεθνείς συμβάσεις, από το ίδιο το Σύνταγμα της Κύπρου", προσθέτοντας ότι "στο πρόσωπο των τριών εκπαιδευτικών στοχοποιείται η ίδια η συνδικαλιστική οργάνωση του σχολείου και το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης γενικότερα. Είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κύπρου και γι' αυτό είμαστε παρά τω πλευρώ των εργαζομένων".

"Βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για αυτή την απαράδεκτη απόφαση που καταπατά δημοκρατικούς θεσμούς, το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, και θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα που ξεκίνησε εδώ και έναν χρόνο από την Οργάνωση Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής, μέχρι να δικαιωθούν και να ανακληθούν αυτές οι αποφάσεις που παραβιάζουν συνταγματικά καθιερωμένα δικαιώματα", ανέφερε με τη σειρά του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος. "Ως ΟΕΛΜΕΚ είμαστε δίπλα στην Οργάνωση Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής και θα είμαστε, μέχρι τη δικαίωσή τους", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Θετικά νέα για την ανεργία στην Κύπρο: Η μείωση του ποσοστού και οι τομείς - Πίνακες

Επεισοδιακή καταδίωξη: Χειροπέδες σε 26χρονο καταζητούμενο και 32χρονο παράνομο μετανάστη - Βρήκαν και ναρκωτικά στο όχημα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματαΖημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Ζημιές σε κλειστά γήπεδα: Βλέπουν οπαδικά κίνητρα οι ανακριτές - Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα

Εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία για εντοπισμό των κουκουλοφόρων που βανδάλισαν το βράδυ της Πέμπτης τα κλειστά γήπεδα του Απόλλωνα και της ΑΕΛ, στην οδό Γιώργου Θυρώτου, στη Λεμεσό, καθώς και σταθμευμένα οχήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top