ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα χαρακώματα για τα «χρυσά διαβατήρια»- Ο φόβος των κομμάτων

Στα χαρακώματα για τα «χρυσά διαβατήρια»- Ο φόβος των κομμάτων

Μια καλοκαιρινή γεύση της προεκλογικής μάχης που θα κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε στην αναμέτρηση του Φεβρουαρίου του 2023 έδωσε το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων». Η δημοσιοποίηση της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έβαλε την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα σε κατάσταση άμυνας. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης βγήκε πιο δυναμικά το ΑΚΕΛ, το οποίο ωστόσο γνωρίζει ότι δεν διαθέτει ανεξάντλητα ερείσματα. 

Η αλήθεια είναι ότι το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» θα πηγαινοέρχεται στην προεκλογική κούρσα, κυρίως από τα αουτσάιντερ, δηλαδή τους υποψήφιους πέραν των τριών βασικών διεκδικητών της προεδρίας, που στηρίζονται από τα ισάριθμα μεγάλα κόμματα. Αχιλλέας Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης, Χρίστος Χρίστου, βγήκαν μια καλή ευκαιρία για να καταφερθούν εναντίον των ανθυποψηφίων τους, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη. 

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, για εντελώς διαφορετικούς λόγους δεν θέλουν συντήρηση του συγκεκριμένου θέματος, γιατί αντιλαμβάνονται ότι το θέμα της διαφθοράς αποτελεί ορόσημο στο πρόβλημα της αποστασιοποίησης πολιτών από την πολιτική διαδικασία και είναι ένας από τους λόγους που απομακρύνουν μεγάλη μερίδα της κοινωνίας από την κάλπη αλλά και από τα κόμματα.

Στον ΔΗΣΥ αναδεικνύουν τα θετικά του Επενδυτικού Προγράμματος, το οποίο επεκτάθηκε κατά τη δύσκολη οικονομική περίοδο του 2013 αλλά παραδέχονται ότι στη συνέχεια υπήρξαν σοβαρότατα σφάλματα, που οδήγησαν σε φαγοπότι. Παρότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είχε καμιά ανάμιξη, στην Πινδάρου είναι κατανοητό ότι η ανακίνηση του σκανδάλου δεν βοηθά καθόλου την προεκλογική προσπάθεια. Στο ΑΚΕΛ βάλλουν κατά της κυβέρνησης αλλά δεν προσβλέπουν σε αποταμίευση μεγάλου πολιτικού κεφαλαίου, γιατί το θέμα της διαφθοράς, όπως φάνηκε και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, πληγώνει το ίδιο το κόμμα της Αριστεράς, γεγονός που αποτελεί βαρίδι για τον υποψήφιο, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στο ΔΗΚΟ, το κόμμα που έκανε σημαία την πρόσβαση του Γενικού Ελεγκτή στους φακέλους του Υπουργείου Εσωτερικών για τις πολιτογραφήσεις, αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά την ίδια ώρα, στήνουν ασπίδα προστασίας γύρω από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης.

Γενικά όμως, οι χαμηλοί τόνοι στους οποίους κατέφυγαν τα κόμματα, είναι ενδεικτικά της πορείας που θα ακολουθήσουν. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας βρίσκει τα επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων και των κομμάτων στο τέλος της περιόδου των διακοπών. Από τη Δευτέρα ανεβαίνουν οι ρυθμοί και επιστρέφουν στην πολιτική κανονικότητα, με την προσοχή να εστιάζεται στις προετοιμασίες για τον δύσκολο και κρίσιμο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συμπληρωθεί το προεκλογικό σκηνικό με τις αποφάσεις της ΔΗΠΑ και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top