ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιμέτωπες με τον φόβο ύφεσης οι χώρες του OPEC - Αποφάσεις για την παραγωγή πετρελαίου

Αντιμέτωπες με τον φόβο ύφεσης οι χώρες του OPEC - Αποφάσεις για την παραγωγή πετρελαίου

Αντιμέτωπες με τον φόβο ύφεσης, οι χώρες του OPEC+ αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια μέτρια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με ορισμένους ειδικούς να προβλέπουν ακόμη και μείωση για να διατηρήσουν τις τιμές.

Τα 13 μέλη του καρτέλ του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι 10 εταίροι τους, με επικεφαλής τη Ρωσία, συναντώνται για να προσαρμόσουν τις ποσοστώσεις τους για τον Οκτώβριο. Οι συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν στις 14:00 ώρα Κύπρου.
Μακριά από το ψηλό ρεκόρ, που έφτασε τα 140 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent Βόρειας Θάλασσας και του αργού πετρελαίου WTI των ΗΠΑ υπέστησαν την τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση τους τον Αύγουστο εν μέσω μιας ζοφερής παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής.

Αυτό είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει τις εικασίες.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν τον περασμένο μήνα φάνηκε να στηρίζει την ιδέα της μείωσης παραγωγής για διατήρηση των τιμών, η οποία έκτοτε έχει λάβει την υποστήριξη πολλών κρατών μελών και της κοινής τεχνικής επιτροπής του καρτέλ.

Είπε ότι «η αστάθεια και η ισχνή ρευστότητα στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στις αγορές σε περιόδους που η σαφήνεια χρειάζεται περισσότερο».

Ο OPEC+ αντιστέκεται στις εκκλήσεις της Δύσης να αυξήσει την παραγωγή για να περιορίσει την άνοδο των τιμών.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο των ιρανικών διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά με στόχο την αναβίωση μιας συμφωνίας ορόσημο μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων που έδινε ελάφρυνση των κυρώσεων στο Ιράν με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Οι ελπίδες για μια συμφωνία, η οποία θα συνοδευόταν από χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ, ιδίως στο πετρέλαιο, αναπτερώθηκαν πρόσφατα.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δήλωσε την Πέμπτη ότι η τελευταία απάντηση της Τεχεράνης στο προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν "δυστυχώς... όχι εποικοδομητική".

Στην τελευταία ανακοίνωση, οι G7 αποφάσισαν την Παρασκευή να περιορίσουν «επειγόντως» την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να περιορίσουν τα κέρδη της Μόσχας από την πώληση υδρογονανθράκων.

Όμως η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα πουλά πλέον πετρέλαιο σε χώρες που έχουν υιοθετήσει τον πρωτοφανή μηχανισμό.

Στη συνέχεια, η προσφορά θα μειωνόταν, συμβάλλοντας σε μια νέα άνοδο των τιμών, οι οποίες, παρά την πρόσφατη πτώση, παραμένουν ιστορικά υψηλές και εξαιρετικά ασταθείς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top