ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Aβέρωφ παίζει τα ρέστα του - Φουλ επίθεση σε Χριστοδουλίδη

Ο Aβέρωφ παίζει τα ρέστα του - Φουλ επίθεση σε Χριστοδουλίδη

Να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την προοπτική για την Κύπρο και να μην αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην κρίση, ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που έστειλε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου από την πολυπληθή προεκλογική συγκέντρωση των φίλων και υποστηρικτών του στη Λευκωσία. Συνεχίζοντας στο κυρίαρχο μότο της καμπάνιας του, που είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέδειξε τα δύσκολα που έρχονται τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία όσο και στο Κυπριακό.

Από την ομιλία του Αβέρωφ Νεοφύτου ξεχώρισε η πρόταση 1) για συνταγματική μεταρρύθμιση για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου, 2) η έγκριση της Βουλής ως προϋπόθεσης για το διορισμό θεσμικών, ανεξάρτητων αξιωματούχων και δικαστών, και 3) η εισαγωγή του θεσμού του Ανώτατου Επιτρόπου Διαφάνειας και Λογοδοσίας.

Είναι βέβαιο ότι η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα απασχολήσει το δημόσιο διάλογο τις επόμενες μέρες, κυρίως εκείνη που αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, ενόσω συνεχίζεται η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, με άλυτο το Κυπριακό.

Πυρά κατά Χριστοδουλίδη

Εντύπωση προκάλεσαν και οι αιχμές του Αβέρωφ Νεοφύτου κατά του Νίκου Χριστοδουλίδη, στον οποίο επιτέθηκε με υπονοούμενα, χωρίς να τον κατονομάσει. Xαρακτηριστικό είναι το εξής απόσπασμα:

«Γιατί, φίλες και φίλοι, ο διάλογος με προτάσεις και επιχειρήματα είναι στον πυρήνα της δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε ζητά ο κόσμος.

Ούτε κούφιες κατηγορίες θέλει. Ούτε παράλληλους μονόλογους.

Απαραίτητη προϋπόθεση: όλοι οι συνυποψήφιοί μου να είναι παρόντες.

Να μην αποφεύγουν τον διάλογο και την αντιπαράθεση θέσεων.

Να μη φυγομαχούν.

Τον Σεπτέμβριο δεν τα κατάφεραν να εμφανιστούν. Δεν πειράζει.

Ελπίζω τον Οκτώβριο να είναι έτοιμοι. Να προετοιμαστούν.

Όπως θέλουν. Όπου θέλουν. Όποια μέρα ή ώρα τους βολεύει. Ξεκινώντας από όποιο θέμα θα νιώθουν άνετα.

Ας επιλέξουν και το κανάλι που προτιμούν. Τους δημοσιογράφους που θέλουν.

Φτάνει να έρθουν στον διάλογο.

Για να λάμψει η αλήθεια.

Και να μπορεί ο ενημερωμένος πολίτης να πάρει τις αποφάσεις για το μέλλον του».

Αφησε εκτός τον Μαυρογιάννη

Αξια αναφοράς είναι η διαπίστωση ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώπιον ενός κατά βάση κομματικού ακροατηρίου, επέλεξε να αφήσει στο απυρόβλητο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίο στηρίζει ο ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος του ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ. Η στάση αυτή δείχνει ξεκάθαρα προς τα που κινείται η πολιτική και επικοινωνιακή τακτική του ΔΗΣΥ και του Αβέρωφ Νεοφύτου αυτή την καθοριστική χρονική περίοδο. Είναι σαφές ότι εντατικοποιούν την εκστρατεία αποδόμησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τις διαρροές. Ακόμη ένα απόσπασμα από την ομιλία Αβέρωφ Νεοφύτου:

«Κανένας όμως, δεν έχει δικαίωμα να παίξει με τα συναισθήματά σας.

Να διακινδυνεύσει ό,τι έχετε πετύχει μέχρι σήμερα με τις θυσίες σας.

Να σας εξαπατήσει ότι είναι ο φορέας του νέου.

Ενώ κρύβει πίσω από την πλάτη του ό,τι πιο ξεπερασμένο υπάρχει στον τόπο.

Ενώ ταυτίζεται και καθοδηγείται και είναι όμηρος από τους εκπροσώπους του παλιού.

Που ο κόσμος έχει απορρίψει.

Και, κρυπτόμενοι, προσπαθούν να αναρριχηθούν ξανά στην εξουσία.

Κρυπτόμενοι πίσω από κρυπτόμενους υποψήφιους με κρυπτόμενες θέσεις.

Οι αλλαγές δεν θα έρθουν από τις παλιές πρακτικές και νοοτροπίες, όποιο προσωπείο κι αν φορέσουν.

Δεν θα έρθουν με όμορφα λόγια και αντιγραμμένα οράματα.

Θα έρθουν μέσα από ριζοσπαστικές αλλαγές που δεν θα διακινδυνεύουν την σταθερή πορεία της χώρας.

Ναι, εμείς που διασφαλίσαμε τη χώρα στα δύσκολα, ναι, εμείς είμαστε οι φορείς της πραγματικής αλλαγής για τα πιο δύσκολα που έρχονται».

Παρών και ο Πρόεδρος

Το παρών του στην εκδήλωση των φίλων και υποστηρικτών του Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και αρκετοί από τους υπουργούς. Η επόμενη εκδήλωση είναι προγραμματισμένη να γίνει τις επόμενες μέρες στη Λεμεσό, εκδήλωση με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος των συγκεντρώσεων φίλων και υποστηρικτών σε αστικά κέντρα και άλλες μεγάλες περιοχές.

Ξεδιπλώνει το πρόγραμμά του ο Xριστοδουλίδης

Στη δημοσιότητα θα δοθεί εντός των ημερών το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αρχίζει από την Παρασκευή, από την Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο την παγκύπρια περιοδεία του. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ξεδιπλώνει και το προεκλογικό του πρόγραμμα. Μια πρώτη γεύση έδωσε το επιτελείο του με τη δημοσιοποίηση σύντομου φιλμ στο οποίο παρουσιάζεται η μεθοδολογία διαμόρφωσης του προεκλογικού του προγράμματος από τον ίδιο και μέλη των ομάδων παραγωγής πολιτικής. Οπως αναφέρεται, κινητήρια δύναμη και συνδιαμορφωτές των θέσεων και πολιτικών του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι η ίδια η κοινωνία των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και κομματικών καταβολών, με την οποία συζήτησε όλο αυτό το διάστημα, όπως επίσης με οργανωμένα σύνολα, φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις κατά καιρούς μετρήσεις και τα αποτελέσματα σε σχέση με την αξιοπιστία ανάμεσα στην πολιτική και την κοινωνία, ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς, αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις καθημερινά, επέλεξα συνειδητά να ταξιδέψω σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για να συνομιλήσω με συμπολίτες μας από όλες τις ηλικίες, να ακούσω τις έγνοιες, να ακούσω τις ανησυχίες, να ακούσω τις προσδοκίες τους, μέσα από τη διακυβέρνηση του τόπου».

Ήταν μια πρωτόγνωρη άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, η οποία του έδωσε την ευκαιρία να αντιληφθεί σαφώς πολύ καλύτερα ποιες είναι οι προσδοκίες της κοινωνίας μέσα από τη διακυβέρνηση του τόπου.

Επόμενο βήμα, είναι η έναρξη παρουσίασης των προτεραιοτήτων, των πολιτικών και των θέσεών του, με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε η όλη διαδικασία, δηλαδή μέσω της επαφής με τους πολίτες. «Θα επιστρέψω στην κοινωνία, θα ταξιδέψω και πάλι σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για να παρουσιάσουμε τις δικές μας πολιτικές προσεγγίσεις», αναφέρει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top