ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και διεθνείς εταίροι ανακοινώνουν σχέδιo για αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Γαλλία και διεθνείς εταίροι ανακοινώνουν σχέδιo για αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Η Γαλλία αυτή την εβδομάδα συγκάλεσε συνάντηση με εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των αφρικανικών εθνών, των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσει επειγόντως τη διεθνή επισιτιστική κρίση που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται καθώς ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τις ουδέτερες χώρες - πολλές από τις οποίες βρίσκονται στον παγκόσμιο Νότο - να ταχθούν με την Ουκρανία και τη Δύση.

«Οι εντάσεις στην αγορά τροφίμων επιδεινώνονται περισσότερο από ποτέ στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή της για παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, επηρέασε την αγορά λιπασμάτων και καλλιεργειών, πολλά από τα οποία παράγονται στην Ουκρανία, και αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Η Ουκρανία δεν μπόρεσε να εξάγει τις περισσότερες από τις καλλιέργειές της φέτος λόγω του πολέμου, ενώ η παραγωγή λιπασμάτων επλήγη σοβαρά από την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

«Η ΕΕ υπενθύμισε τις υφιστάμενες εξαιρέσεις σε όλα τα αγροδιατροφικά προϊόντα και την παροχή πρόσθετων κατευθυντήριων γραμμών για να διευκρινιστεί η εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων στη Ρωσία», ανέφερε η γαλλική προεδρεία, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει έναν μηχανισμό έκτακτης αγοράς λιπασμάτων για την Αφρική.

Μια συνάντηση με διευθυντικά στελέχη εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων θα συγκληθεί στο Παρίσι ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της G20 στα μέσα Νοεμβρίου για να κλιμακωθεί η παραγωγή όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ανέφερε επίσης η Γαλλία.

«Τέλος, καλούμε τους παραγωγούς φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν την ευθύνη για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών και τη διασφάλιση της διαφάνειας της αγοράς, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής λιπασμάτων σε όλες τις περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπό εξαήμερη κράτηση ο 26χρονος που φέρεται να κατέγραφε γυναίκες στις παραλίες - Στις 6 οι καταγγελίες

Τροχαίο ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο – Συγκρούστηκαν δύο οχήματα – Δείτε βίντεο

EURO 2024: Σόκ στο Πολωνία-Αυστρία - Οπαδός έπεσε στο κενό...

Άρχισαν να πέφτουν βροχές στα ορεινά - Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top