ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δύσκολο τετράμηνο του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προεδρική κούρσα- H στρατηγική και οι επιθέσεις

Το δύσκολο τετράμηνο του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προεδρική κούρσα- H στρατηγική και οι επιθέσεις

Η προσέλκυση ψηφοφόρων από διάφορους χώρους, πέραν της Αριστεράς, με την ταυτόχρονη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος στην πρώτη μεγάλη ανοικτή παγκύπρια συγκέντρωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης στη Λευκωσία, έστειλε το μήνυμα της αλλαγής. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδη, τους οποίους αποκάλεσε ως μέρος του προβλήματος που δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία και το ζήτημα της διαφθοράς.

Στην εκδήλωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη ήταν παρούσα σύσσωμη η ηγεσία του κινήματος της Αριστεράς, αλλά στις πρώτες σειρές φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες πέραν του χώρου του ΑΚΕΛ, πλείστες εκ των οποίων είχαν συνεργαστεί με το κὀμμα της Αριστεράς επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Εκπλήξεις επωνύμων από το χώρο της πολιτικής που να στηρίζουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν υπήρξαν, αλλά όπως πληροφορείται το themaonline από το επιτελείο του τέως διαπραγματευτή, η προσπάθεια θα είναι συνεχής ώστε να υπάρξει υποστήριξη από ανθρώπους εγνωσμένου κύρους από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού του αθλητισμού, του εθελοντισμού και της κοινωνίας των πολιτών.

Σε οργανωτικό επίπεδο το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην μηχανή του ΑΚΕΛ, που έχει εμπειρία και τεχνογνωσία από εκλογές. Η μέθοδος επικοινωνίας από πόρτα σε πόρτα θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική και θα εφαρμοστεί στο βαθμό που είναι δυνατόν, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας για λόγους που είναι προφανείς. Επιπλέον, θα καταβληθεί προσπάθεια για τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων οι οποίοι για διάφορους λόγους απείχαν από εκλογικές αναμετρήσεις ή απομακρύνθηκαν από το κόμμα.

Η επικοινωνιακή εκστρατεία θα εντατικοποιηθεί προς δύο κατευθύνσεις: Να αναδείξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως τον φορέα αλλαγής, και ταυτόχρονα να ταυτίσει τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη με τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, προσβλέποντας ότι θα κεφαλαιοποιήσει τη δυσφορία μιας μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος, κατά κύριο λόγο ψηφοφόρους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα ρίσκα

Η στρατηγική του Ανδρέα Μαυρογιάννη να καταγγείλει την διακυβέρνηση Αναστασιάδη υπηρετεί το αφήγημα του ΑΚΕΛ αλλά μπορεί να εκθέσει τον ίδιο σε μια σειρά από ζητήματα, ιδιαίτερα στο Κυπριακό, αφού ήταν ο άνθρωπος που είχε το γενικό πρόσταγμα της διαχείρισης των διαπραγματεύσεων τα τελευταία 9 χρόνια, υπό τις πολιτικές οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον, σε μια σειρά από θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, με αιχμή του δόρατος την οικονομία και τη διαφθορά, που βρίσκονται στην προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής στάσης του ΑΚΕΛ, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν έχει να επιδείξει οποιαδήποτε παρέμβαση όλο αυτό το διάστημα, κάτι το οποίο αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στην επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει. Παρότι αναγνωρίζεται από όλους ως έντιμος, πράος και αποτελεσματικός, η απουσία του από την πρώτη γραμμή της πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια, συνιστά ένα μειονέκτημα, τόσο σε ό,τι αφορά τη χαμηλή αναγνωρισιμότητα όσο και σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι δεν έχει τους δικούς του πιστούς ακολούθους, ακόμη και στο τελευταίο χωριό της Κύπρου, όπως έχουν οι δύο βασικοί ανθυποψήφιοί του.

Ουσιαστικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο τετράμηνο, το οποίο μοιάζει με μετέωρο βήμα: Θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο ΑΚΕΛ για να κερδίσει τους ψηφοφόρους του, αλλά δεν μπορεί να είναι και πολύ κοντά του, ώστε να είναι αρεστός και σε ψηφοφόρους πέραν του χώρου της Αριστεράς. Εάν ο Μαυρογιάννης μπορέσει το τετράμηνο να καλύψει τη διαφορά και να μπει με αξιώσεις ανάμεσα στους διεκδικητές της προεδρίας, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Ένα κρίσιμο σημείο για τη συνέχεια είναι να μην απομακρυνθεί από τη διάδα που θα περάσει στο δεύτερο γύρο, γιατί τότε θα παρασυρθεί από τη δίνη της χαμένης ψήφου, που είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να του συμβεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top