ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το στάτους κβο επηρεάζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων» - Καταγγελία για εκμετάλλευση των Ε/κ περιουσιών

«Το στάτους κβο επηρεάζει τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων» - Καταγγελία για εκμετάλλευση των Ε/κ περιουσιών

Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Γαβριέλλα Μιχαηλίδου, μιλώντας χθες, Τρίτη, στην Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης για την «Προώθηση και Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε ότι το σημερινό στάτους κβο επηρεάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Σε παρέμβασή της αναφορικά με την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κ. Μιχαηλίδου ήγειρε εκ νέου το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων που απορρέουν από την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία. Υπενθύμισε ότι ένα μεγάλο ποσοστό Ελληνοκυπρίων είναι εκτοπισμένο και εξακολουθεί να στερείται του δικαιώματος επιστροφής και ειρηνικής απόλαυσης των περιουσιών τους. Κατήγγειλε ακόμα την παράνομη εκμετάλλευση και χρήση των ελληνοκυπριακών περιουσιών τους από την Τουρκία.

Πρόσθεσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι η Τουρκία έχει μεταφέρει χιλιάδες Τούρκους εποίκους στην Κύπρο, ως μέρος ενός μεθοδικού και εσκεμμένου σχεδίου για την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, κατά παράβαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Τόνισε ότι η μείωση του αριθμού των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα είναι αποτέλεσμα της επίμονης παρενόχλησης, εκφοβισμού και μεταχείρισης στη βάση διακρίσεων, βάσει της εθνικής καταγωγής, φυλής και θρησκείας τους.

Αναφέρθηκε στη λεηλασία και τον βανδαλισμό της πλούσιας πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και υπενθύμισε ότι η τύχη πολλών πολιτισμικών θησαυρών παραμένει άγνωστη.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε επίσης στο μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και κάλεσε την Τουρκία να παράσχει πληροφορίες για την τύχη τους από τα στρατιωτικά της αρχεία και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση της Επιτροπής Αγνοουμένων σε όλες τις περιοχές για να γίνουν ανασκαφές και εκταφές.

Υπενθύμισε τις Προεδρικές Δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και όλα τα σχετικά ψηφίσματα για τα Βαρώσια, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 2646/2022. Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια και εξέφρασε τη λύπη του για τις μονομερείς ενέργειες που είναι σε αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα.

Επιπλέον, σημείωσε η Αν. Μόνιμη Αντιπρόσωπος, η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πορεία αψηφώντας πλήρως τα παραπάνω, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα επί του εδάφους. Αυτό αποτελεί τη σκόπιμη πολιτική της Τουρκίας για υπονόμευση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, η κα Μιχαηλίδου συμπλήρωσε ότι το σημερινό στάτους κβο επηρεάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία, διαβεβαίωσε, θα συνεχίσει να προστατεύει και να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων,  ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, φυλής, φύλου, οικογενειακής κατάστασης, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ηλικίας ή αναπηρίας. Ελπίδα μας, είπε, είναι όπως αυτό γίνει σύντομα στο πλαίσιο μιας επανενωμένης χώρας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top