ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ θα ξοδέψει το κράτος το 2023 για συντάξεις και φιλοδωρήματα – Πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά

Σχεδόν 700 εκατομμύρια ευρώ θα ξοδέψει το κράτος το 2023 για συντάξεις και φιλοδωρήματα – Πώς θα κατανεμηθούν τα ποσά

Πιστώσεις σχεδόν 700 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, οι οποίες θα διατεθούν για καταβολή συντάξεων και φιλοδωρημάτων σε κρατικούς αξιωματούχους, συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς, αλλά και για τις χήρες και τα ορφανά των κρατικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του κράτους, σε αυτόν περιλαμβάνονται πιστώσεις 597,9 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται να καλύψουν δαπάνες για συντάξεις. Ποσό 4,9 εκατ. ευρώ αφορά συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους Αξιωματούχους της Δημοκρατίας, ενώ άλλα 242 εκατ. ευρώ αφορούν συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους Δημόσιους Υπαλλήλους. Όπως αναφέρεται, εντός του έτους 2023 αναμένεται να αφυπηρετήσουν λόγω ορίου ηλικίας 282 Δημόσιοι Υπάλληλοι, και περίπου 120 λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης, παραίτησης, αλλά και για άλλους λόγους.

Άλλα 176 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για πληρωμή συντάξεων που καταβάλλονται στους συνταξιούχους Εκπαιδευτικούς. Εντός του έτους 2023 αναμένεται να αφυπηρετήσουν λόγω ορίου ηλικίας 194 Εκπαιδευτικοί και περίπου άλλοι 60 λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης, παραίτησης, αλλά και για άλλους λόγους.

Επίσης, 74 εκατ. ευρώ αφορούν πιστώσεις για συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους Αστυνομικούς και Πυροσβέστες. Εντός του έτους 2023 αναμένεται να αφυπηρετήσουν λόγω ορίου ηλικίας 70 Μέλη της Αστυνομικής Δύναμης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και περίπου άλλοι 30 λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης, παραίτησης, αλλά και για άλλους λόγους.

Τα 29,5 εκατ. ευρώ αφορούν συντάξεις που καταβάλλονται στους συνταξιούχους Στρατιωτικούς, αφού εντός του έτους 2023 αναμένεται να αφυπηρετήσουν λόγω ορίου ηλικίας 63 Μέλη του Κυπριακού Στρατού και περίπου άλλοι 30 λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης, παραίτησης, αλλά και για άλλους λόγους, ενώ ποσό 71,5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για συντάξεις που καταβάλλονται στις χήρες και τα ορφανά των κρατικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με το σημείωμα, εντός του 2023 αναμένεται να προκύψουν διακόσιες σαράντα (240) νέες περιπτώσεις.

100 εκατομμύρια για φιλοδωρήματα

Πέραν των πιο πάνω, στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται και πιστώσεις 96,7 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν σε φιλοδωρήματα. Ποσό 1,3 εκατ. ευρώ αφορά φιλοδωρήματα των Αξιωματούχων της Δημοκρατίας που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και 47 εκατ. ευρώ φιλοδωρήματα που θα δοθούν σε 402 Δημόσιους Υπαλλήλους που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (282) είτε πρόωρα, ή θα υποβάλουν παραιτήσεις και για άλλους λόγους. (120).

Άλλα 27,5 εκατ. ευρώ αφορούν φιλοδωρήματα των 254 Εκπαιδευτικών που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (194) είτε πρόωρα, ή θα υποβάλουν παραιτήσεις και για άλλους λόγους (60), 9 εκατ. ευρώ φιλοδωρήματα των 100 μελών της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (70) είτε πρόωρα, ή λόγω παραίτησης και θανάτων (30) και 10 εκατ. ευρώ φιλοδωρήματα των 93 μελών του Κυπριακού Στρατού που πρόκειται να αφυπηρετήσουν είτε λόγω ορίου ηλικίας (63), είτε πρόωρα ή λόγω παραιτήσεων, υγείας και θανάτου (30).

Πιστώσεις 500 χιλιάδων ευρώ αφορούν φιλοδωρήματα που καταβάλλονται σε Οργανισμούς, σύμφωνα με τον περί Συντάξεων Νόμο για υπαλλήλους που αφυπηρετούν από την κυβέρνηση λόγω διορισμού τους σε Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου ή σε άλλους Οργανισμούς, 1,4 εκατ. ευρώ φιλοδωρήματα προσωρινού (επιτόπιου) προσωπικού και εκτάκτων υπαλλήλων που αφυπηρετούν εθελοντικά, λόγω ορίου ηλικίας ή θανάτου, ενώ 5.000 ευρώ θα διατεθούν για φιλοδωρήματα τακτικών εργατών, τα οποία καταβάλλονται σύμφωνα με τον Κανονισμό Αρ. 47 των Κανονισμών και όρων απασχόλησης Κυβερνητικών Εργατών.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top